200 yıldır hiç girilmeyen madendeki yazı merak uyandırdı

İngiltere'deki Cheshire bölgesinde bulunan maden
İngiltere'deki Cheshire bölgesinde bulunan maden

İngiltere'deki Cheshire bölgesinde 200 yıl önce terkedilen bir maden bulundu. Madenin içinde çok sayıda eşya bulunurken, anlamı bilinmeyen yazı merak uyandırdı. Arkeologların detaylı incelemesi sonunda yazının gizeminin çözülmesi bekleniyor.

İngiltere'de gerçekleştirilen bir keşif, arkeoloji meraklılarında büyük heyecan uyandırdı. Arkeologlar, Cheshire'da bir süredir üzerinde çalıştıkları, 19. yüzyıldan kalma madene girdi. Yaklaşık 200 yıldan bu yana hiç dokunulmadan duran madendeki ortam arkeologları adeta büyüledi.

Birçok eşya bulundu

Arkeologlar, o dönem işçiler tarafından madene bırakılan deri ayakkabılar, kil borular, bir ceketten metal bir düğme ve büyük ağırlıkları ve hammaddeleri kaydırmak için kullanılan ırgat adı verilen makine parçası buldu.

Yazı sırrı henüz çözülemedi

Ayrıca madende bulunan bir yazı da heyecan yarattı. İlk bakışta bir işçinin baş harfleri gibi görülen yazının ne amaçla ve kim tarafından yazıldığı ise merak edilmeye başlandı. Arkeologlar, kayıt altına aldıkları yazının detaylı incelemesini gerçekleştirecek.

Geçmişe açılan bir pencere

Keşfi 'Adeta bir zaman makinesi' diye değerlendiren Derbyshire Mağaracılık Kulübü'nden Ed Coghlan, konuyla ilgili şunları söyledi: ""Bu tür kişisel nesneler ve yazıtlarla birlikte bozulmamış durumda bir maden bulmak nadirdir. Burası maden işçilerinin faaliyetlerini durdurduğu geçmişe gitmek için geçmişe açılan bir pencere."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >