2016'nın ilk Oscar sahibi Jackie Chan'ın aksiyonu eksilmeyen 10 filmi

Akademi'den yapılan açıklamada oyuncu, yazar, yönetmen ve dövüş ustası 62 yaşındaki Chan'ın, sinema dünyasındaki "olağanüstü başarılarından" dolayı onur ödülüne layık görüldüğü belirtildi.
Akademi'den yapılan açıklamada oyuncu, yazar, yönetmen ve dövüş ustası 62 yaşındaki Chan'ın, sinema dünyasındaki "olağanüstü başarılarından" dolayı onur ödülüne layık görüldüğü belirtildi.

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Oscar'ı dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, yılın ilk ödüllünü Hong Konglu oyuncu ve dövüş ustası Jackie Chan'a verdi. Bunun üzerine usta oyuncunun filmlerinden sizlere layık bir derleme yaptık.

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Oscar'ı dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, yılın ilk ödüllünü Hong Konglu oyuncu ve dövüş ustasıJackie Chan'a verdi.
Akademi'den yapılan açıklamada oyuncu, yazar, yönetmen ve dövüş ustası 62 yaşındaki Chan'ın, sinema dünyasındaki "olağanüstü başarılarından" dolayı onur ödülüne layık görüldüğü belirtildi.


Çin'deki iç savaştan kaçan ve Hong Kong'a sığınan bir ailenin çocuğu olarak 1954'te dünyaya gelen Chan, oyunculuk kariyerine henüz beş yaşındayken başlamıştı. Dövüş sanatları ve akrobasi eğitimi alan Chan, 1978'teki "Snake in the Eagle's Shadow" filmiyle dünya çapında ün kazanmıştı.
Çok sayıda albüm de çıkaran Chan, 150'den fazla filmde rol almıştı. Forbes dergisi, geçen yıl yaklaşık 61 milyon dolar gelire sahip Chan'ın en çok kazanan aktörler arasında yer aldığını duyurmuştu.

Süper Polis

                                    
                                    Hong Kong polis departmanında çalışan kahraman polis Kevin, kritik bir tanığı korumak için önemli bir göreve atanır. Ünlü bir gangsterin davasında görev alacak olan Kevin, etkileyici bir tanıkla tanıştığı an işler değişmeye başlar. 

Uyuşturucu çetesinin patronu delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldığında bu belalı gangsterin hedefi olur. 

Başrolünde Jackie Chan, Maggie Cheung ve Brigitte Lin'i barındıran film kimi kesimler tarafından Chan'in en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilir.
Süper Polis Hong Kong polis departmanında çalışan kahraman polis Kevin, kritik bir tanığı korumak için önemli bir göreve atanır. Ünlü bir gangsterin davasında görev alacak olan Kevin, etkileyici bir tanıkla tanıştığı an işler değişmeye başlar. Uyuşturucu çetesinin patronu delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldığında bu belalı gangsterin hedefi olur. Başrolünde Jackie Chan, Maggie Cheung ve Brigitte Lin'i barındıran film kimi kesimler tarafından Chan'in en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilir.
The Karate Kid

                                    
                                    Efsanevi seksenli yıllar kült yapımlarından The Karate Kid'e Jackie Chan esintili yeni bir yorum getiriliyor 2010 yapımı Karete Çocuk filmiyle. 

Dre, Detroit'in en klas çocukları arasındayken çok farklı bir memlekette yeni bir hayat kurmak zorunda kalmıştır. Popüler bir Amerikan çocuğu olabilecekten; annesinin kariyeri ikisinin de yolunu Uzak Asya'ya, Çin'e götürür. Başlangıçta arkadaş edinme konusunda zorluk çeken kahramanımız, zamanla sınıf arkadaşı Mei Ying'e yakınlık hisseder ve şanslıdır ki Ying de ona karşı boş değildir. 

Sorun şu ki kültürler arasındaki uçurum böyle bir arkadaşlığı olanaksız kılmaktadır. Daha da kötüsü, sınıfın kabadayısı olan Cheng, Dre'ye düşman olup kahramanımıza nefes aldırmamaya yeminlidir. Dre yalnızca yüzeysel derecede karate bilmektedir; kung fu diyarında, Cheng ise karateci kahramanımıza aman vermez ve onu acımasızca yere yapıştırır. 


Farklı bir diyarda, yabancı bir ülkede yalnız olduğunu hisseden Dre'nin, tamirci Bay Han dışında konuşacağı kimsesi yoktur. Aslında bir kung fu ustası olan Bay Han ve Dre birlikte çalışmaya başlayarak bir dostluğa adım atar ve kung fu turnuvasında Cheng'le son bir karşılaşmaya doğru ilerlerler. 


Han, Dre'ye kung fu'nun yumruk ve savuşturmayla değil, olgunluk ve sükunetle ilgili olduğunu anlatırken, Dre de kabadayılarla yüzleşmenin, hayatının dövüşü olacağını öğrenir.
The Karate Kid Efsanevi seksenli yıllar kült yapımlarından The Karate Kid'e Jackie Chan esintili yeni bir yorum getiriliyor 2010 yapımı Karete Çocuk filmiyle. Dre, Detroit'in en klas çocukları arasındayken çok farklı bir memlekette yeni bir hayat kurmak zorunda kalmıştır. Popüler bir Amerikan çocuğu olabilecekten; annesinin kariyeri ikisinin de yolunu Uzak Asya'ya, Çin'e götürür. Başlangıçta arkadaş edinme konusunda zorluk çeken kahramanımız, zamanla sınıf arkadaşı Mei Ying'e yakınlık hisseder ve şanslıdır ki Ying de ona karşı boş değildir. Sorun şu ki kültürler arasındaki uçurum böyle bir arkadaşlığı olanaksız kılmaktadır. Daha da kötüsü, sınıfın kabadayısı olan Cheng, Dre'ye düşman olup kahramanımıza nefes aldırmamaya yeminlidir. Dre yalnızca yüzeysel derecede karate bilmektedir; kung fu diyarında, Cheng ise karateci kahramanımıza aman vermez ve onu acımasızca yere yapıştırır. Farklı bir diyarda, yabancı bir ülkede yalnız olduğunu hisseden Dre'nin, tamirci Bay Han dışında konuşacağı kimsesi yoktur. Aslında bir kung fu ustası olan Bay Han ve Dre birlikte çalışmaya başlayarak bir dostluğa adım atar ve kung fu turnuvasında Cheng'le son bir karşılaşmaya doğru ilerlerler. Han, Dre'ye kung fu'nun yumruk ve savuşturmayla değil, olgunluk ve sükunetle ilgili olduğunu anlatırken, Dre de kabadayılarla yüzleşmenin, hayatının dövüşü olacağını öğrenir.
Şangaylı Kovboy

                                    
                                    Cho Wang bir Çin İmparatorluğu gardiyanıdır. Bir gün ülkenin en önemli simalarından biri olan Pei-Pei, kaçırılır. Wang'ın görevi ise onu geri getirmektir. Arayış esnasında büyük ekibini kaybeden Wang, kendisini yokluğun ortasında bulur. 

Son derece nevrotik bir hırsızla tanışır. Hırsızın adı Roy O'Bannon'dır. İkisi de birbirinden zıpçıktı olan bu karakterlerin başına ardı ardına ilginç olaylar gelecektir.
Şangaylı Kovboy Cho Wang bir Çin İmparatorluğu gardiyanıdır. Bir gün ülkenin en önemli simalarından biri olan Pei-Pei, kaçırılır. Wang'ın görevi ise onu geri getirmektir. Arayış esnasında büyük ekibini kaybeden Wang, kendisini yokluğun ortasında bulur. Son derece nevrotik bir hırsızla tanışır. Hırsızın adı Roy O'Bannon'dır. İkisi de birbirinden zıpçıktı olan bu karakterlerin başına ardı ardına ilginç olaylar gelecektir.
Madalyon

                                    
                                    Hong-Kong sinemasının alameti farikası oyuncu kimdir diye sorulacak olursa, hiç şüphesiz bu sorunun yanıtı, bir çok serüven filmi hayranı için Jackie Chan olacaktır. İşte, yılların eskitemediği oyuncu, bu kez de Çinli göçmen bir polisi canlandırıyor. 

Üstelik başına gelen bir kaza sonucu hayata gözlerini yumduktan sonra, süper güçlere sahip bir hayalet olarak geri dönüyor. Onun yeni güçlere sahip olmasında, gizemli bir güce sahip madalyonun etkisi olmuştur. 

Hoş bir İnterpol ajanının refakatinde bu madalyonun sırrına vakıf olmak isterler. Üstelik madalyonun ekmeğini yemek isteyen "Yılan Kafa" başlarına bela olmuştur.
Madalyon Hong-Kong sinemasının alameti farikası oyuncu kimdir diye sorulacak olursa, hiç şüphesiz bu sorunun yanıtı, bir çok serüven filmi hayranı için Jackie Chan olacaktır. İşte, yılların eskitemediği oyuncu, bu kez de Çinli göçmen bir polisi canlandırıyor. Üstelik başına gelen bir kaza sonucu hayata gözlerini yumduktan sonra, süper güçlere sahip bir hayalet olarak geri dönüyor. Onun yeni güçlere sahip olmasında, gizemli bir güce sahip madalyonun etkisi olmuştur. Hoş bir İnterpol ajanının refakatinde bu madalyonun sırrına vakıf olmak isterler. Üstelik madalyonun ekmeğini yemek isteyen "Yılan Kafa" başlarına bela olmuştur.
Yasak Krallık

                                    
                                    Kafayı Kung-fu ile bozmuş Amerikalı ergen Jason, mahallesindeki zorba gençlerin hışmından kurtulmak için tesadüfen mitolojik Maymun Kral'ı kurtarmak için Antik Çin'e esrarengiz bir yolculuk yapmak durumunda kalır.

 Senaryoda, klasik Çin romanı 'Batıya Yolculuk'tan esinlenilmiş. İki önemli ismi biraraya getiren filmde Jet Li Maymun Kral'ı ve sessiz bir rahibi oynarken, Jackie Chan ise, T'sa-Ho adlı başka bir rahibi canlandırıyor.
Yasak Krallık Kafayı Kung-fu ile bozmuş Amerikalı ergen Jason, mahallesindeki zorba gençlerin hışmından kurtulmak için tesadüfen mitolojik Maymun Kral'ı kurtarmak için Antik Çin'e esrarengiz bir yolculuk yapmak durumunda kalır. Senaryoda, klasik Çin romanı 'Batıya Yolculuk'tan esinlenilmiş. İki önemli ismi biraraya getiren filmde Jet Li Maymun Kral'ı ve sessiz bir rahibi oynarken, Jackie Chan ise, T'sa-Ho adlı başka bir rahibi canlandırıyor.
Şangay Şövalyeleri

                                    
                                    Chon Wang ve Roy O'Bannon bütün vahşi batıyı ayakları altına aldıktan sonra bu kez Londra'dadırlar. Çin'deki asiler Chon'un babasının hayatına son verirler. Chon da bunun üzerine en yakın dostu Roy'u çağırarak intikam almak üzere Londra'ya doğru yol alır. 

Chon'un pek görüşmediği kız kardeşi olan Liu da diğer yandan kendi intikamını almak için planlar yapmaktadırlar. Roy, Liu ile tanışınca ona aşık olacak ve bütün bu karmaşanın iyice bir kaosa dönüşmesine yol açacaktır.
Şangay Şövalyeleri Chon Wang ve Roy O'Bannon bütün vahşi batıyı ayakları altına aldıktan sonra bu kez Londra'dadırlar. Çin'deki asiler Chon'un babasının hayatına son verirler. Chon da bunun üzerine en yakın dostu Roy'u çağırarak intikam almak üzere Londra'ya doğru yol alır. Chon'un pek görüşmediği kız kardeşi olan Liu da diğer yandan kendi intikamını almak için planlar yapmaktadırlar. Roy, Liu ile tanışınca ona aşık olacak ve bütün bu karmaşanın iyice bir kaosa dönüşmesine yol açacaktır.
Altın Yumruk İstanbul'da

                                    
                                    Buck sıradan bir spor dükkanında satıcı olarak çalışarak hayatını sürdürmektedir. İçten içe oldukça macera düşkünü olan bir adam olan Buck, boş zamanlarında kendisini çeşitli serüvenlerin içinde hayal etmektedir. 

Bir gün rastladığı iki şüpheli şahsiyeti takip eder. Onların bir kuyumcu soygunu girişiminde bulunduklarını fark ederek olaya engel olmaya çabalar. Kahramanlığı sonrasında Liu isimli bir özel dedektifle tanışır. Liu, Buck'a Buck'ın kendi kimliğiyle ilgili ufkunu genişleten bilgiler verecektir.
Altın Yumruk İstanbul'da Buck sıradan bir spor dükkanında satıcı olarak çalışarak hayatını sürdürmektedir. İçten içe oldukça macera düşkünü olan bir adam olan Buck, boş zamanlarında kendisini çeşitli serüvenlerin içinde hayal etmektedir. Bir gün rastladığı iki şüpheli şahsiyeti takip eder. Onların bir kuyumcu soygunu girişiminde bulunduklarını fark ederek olaya engel olmaya çabalar. Kahramanlığı sonrasında Liu isimli bir özel dedektifle tanışır. Liu, Buck'a Buck'ın kendi kimliğiyle ilgili ufkunu genişleten bilgiler verecektir.
Bitirim İkili 3

                                    
                                    Büyükelçi Han'a yapılan suikast girişiminin ardından Dedektif Lee ile Dedektif Carter, yeniden harekete geçerek Paris'e doğru yola çıkarlar. Bir Fransız kadınını koruyacaklardır. Lee, Birleşmiş Milletler ile gizli toplantılar yapar. 

Ancak kendisinin Kenji adındaki Çinli bir suçlu ile de mücadelesi aracılığı ile Lee'nin uzun zamandır kayıp olan erkek kardeşi de açığa çıkar. Ciddi anlamda kapsamlı bir suç örgütünü ortadan kaldırmak üzere Paris'e gelen bu ikili, aynı zamanda Büyükelçi Han'ın kızı Soo Yung'u da kurtarmaya çalışırlar. Elbette yabancı oldukları bu şehirde her şey, alıştıklarından farklı bir biçimde gelişmektedir.
Bitirim İkili 3 Büyükelçi Han'a yapılan suikast girişiminin ardından Dedektif Lee ile Dedektif Carter, yeniden harekete geçerek Paris'e doğru yola çıkarlar. Bir Fransız kadınını koruyacaklardır. Lee, Birleşmiş Milletler ile gizli toplantılar yapar. Ancak kendisinin Kenji adındaki Çinli bir suçlu ile de mücadelesi aracılığı ile Lee'nin uzun zamandır kayıp olan erkek kardeşi de açığa çıkar. Ciddi anlamda kapsamlı bir suç örgütünü ortadan kaldırmak üzere Paris'e gelen bu ikili, aynı zamanda Büyükelçi Han'ın kızı Soo Yung'u da kurtarmaya çalışırlar. Elbette yabancı oldukları bu şehirde her şey, alıştıklarından farklı bir biçimde gelişmektedir.
Bitirim İkili 2

                                    
                                    Çok ses getiren ilk filmi 'Bitirim İkili' ile tanıdığımız Lee ve Carter tekrar iş başındalar! Fakat bu kez Carter tatilini geçirmek için Hong Kong'a gidiyor. Her zaman olduğu gibi herhangi bir belaya ratladığında rahat duramayan Lee, bu kez oldukça büyük bir belanın kokusunu alıyor. Carter tatilini yaparken Lee azılı bir çetenin peşine düşüyor ve Carter'ı da tatilinden etmeyi başarıyor! 

Eski bir ajan olan Ricky, bağlı bulunduğu çetenin terör faaliyetleri doğrultusunda adreslerine paket göndererek çoğu kişiyi öldürür. Lee ve Carter'a ise bu işe bir dur demek düşer. Hong Kong'ta başlayıp Los Angeles'ta devam edecek olan bu macera her zamanki gibi hem tehlikeli hem de eğlenceli durumlara gebe oluyor.
Bitirim İkili 2 Çok ses getiren ilk filmi 'Bitirim İkili' ile tanıdığımız Lee ve Carter tekrar iş başındalar! Fakat bu kez Carter tatilini geçirmek için Hong Kong'a gidiyor. Her zaman olduğu gibi herhangi bir belaya ratladığında rahat duramayan Lee, bu kez oldukça büyük bir belanın kokusunu alıyor. Carter tatilini yaparken Lee azılı bir çetenin peşine düşüyor ve Carter'ı da tatilinden etmeyi başarıyor! Eski bir ajan olan Ricky, bağlı bulunduğu çetenin terör faaliyetleri doğrultusunda adreslerine paket göndererek çoğu kişiyi öldürür. Lee ve Carter'a ise bu işe bir dur demek düşer. Hong Kong'ta başlayıp Los Angeles'ta devam edecek olan bu macera her zamanki gibi hem tehlikeli hem de eğlenceli durumlara gebe oluyor.
Bitirim İkili

                                    
                                    Hong Kong polis departmanın başarılı elemanlarından biri olan Dedektif Lee, son yürüttüğü görevde Çin kültürü için büyük bir önem arz eden değerli bir hazineyi hırsızların elinden kurtarmış; böylece üstleri tarafından milli bir kahraman olarak addedilmiştir. 

Kısa bir süre sonra gizli ve tehlikeli bir göreve atınan Lee, Amerika'ya gidecek; burada Çin konsolosu Han'ın kaçırılan kızını bulmakla görevlendirilecektir. Lee için son derece mühim olan bu görev, kendisine göz kulak olması için gönderilen Amerikan polis James Carter'ın gelişiyle çeşitli talihsizliklerle dolu eğlenceli bir maceraya dönüşecektir. 

Dönemin en sevilen komedilerinden biri olan Bitirim İkili, ardından çekilen devam filmleriyle eğlenceli bir seriye dönüştürüldü.
Bitirim İkili Hong Kong polis departmanın başarılı elemanlarından biri olan Dedektif Lee, son yürüttüğü görevde Çin kültürü için büyük bir önem arz eden değerli bir hazineyi hırsızların elinden kurtarmış; böylece üstleri tarafından milli bir kahraman olarak addedilmiştir. Kısa bir süre sonra gizli ve tehlikeli bir göreve atınan Lee, Amerika'ya gidecek; burada Çin konsolosu Han'ın kaçırılan kızını bulmakla görevlendirilecektir. Lee için son derece mühim olan bu görev, kendisine göz kulak olması için gönderilen Amerikan polis James Carter'ın gelişiyle çeşitli talihsizliklerle dolu eğlenceli bir maceraya dönüşecektir. Dönemin en sevilen komedilerinden biri olan Bitirim İkili, ardından çekilen devam filmleriyle eğlenceli bir seriye dönüştürüldü.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >