2017 yılında Avrupa'da yapılan seçimler

2017 yılında Avrupa'da yapılan seçimler
2017 yılında Avrupa'da yapılan seçimler

2017 yılında Avrupa’nın birçok ülkesinde seçim heyecanı vardı. Katalonya'daki olaylı seçimlerden, Almanya'da hükümetin kurulmasını zorlaştıran seçim sonuçlarına kadar, Avrupa'da yapılmış seçimleri derledik.

2018 yılına girerken, 2017 yılında Avrupa'da bazı ülkeler seçimler için sandık başına gittiler. Hollanda, Fransa, İspanya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde yapılan seçim sonuçlarını sizler için derledik.

Hollanda

Hollanda genel seçimlerini, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı.

İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu.

Fransa

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinin liderliğindeki ittifak (LREM-MoDem), genel seçimin ikinci turunda Ulusal Meclis'te çoğunluğu elde etti.

Seçimlere yüzde 57,36 oranı ile sandığa gitmeyen vatandaşlar damga vurdu. Fransa tarihinin en az katılımlı genel seçimi olarak tarihe geçen oylama, aynı zamanda yüzde 6,93 oranında tepki oylarının (Beyaz oy) kullanılmasıyla da dikkati çekiyor.

Almanya

Almanya'da genel seçimleri Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU/CSU) kazandı.

Merkel 4 yıl önceki seçimlere kıyasla yüzde 9 oy kaybetti.

Aşırı sağcı, İslam ve göç karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise yüzde 12,6 oyla Federal Meclis'e girdi.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıklamıştı.

İspanya Anayasa mahkemesi tarafından referandum iptal edildi.

Bulgaristan

Bulgaristan'da yapılan erken parlamento seçimlerinde 5 siyasi güç, yüzde 4 barajını aşarak parlamentoya girdi.

Katılım oranının yüzde 51 olarak gerçekleştiği seçimde, eski Başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi oyların yüzde 32,55'ini aldı.

Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti'nden yapılan genel seçimleri milyarder iş adamı Andrej Babiş'in liderliğindeki ANO partisi kazandı. Babiş, oyların yaklaşık yüzde 30'unu topladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >