2023'ün yol haritası bugün belli olacak: 7. Kongre'de 7 soru cevap bulacak

AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi
AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi

AK Parti’nin bugün 'Türkiye için güven ve istikrar' sloganıyla yapılacak 7. Olağan Büyük Kongresi ve olası kabine değişikliğinde merak edilen 7 soru cevap bulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 Manifestosu’nu açıklayacak. Kongre’de en çok merak edilen partideki değişim olacak. Teşkilatlarda yüzde 70 değişim olmuştu. Bunun MKYK’ya nasıl yansıyacağı belli olacak. MKYK üye sayısının 50’den 75’e çıkarılması hedefleniyor.

AK Parti, 7. Olağan Büyük Kongresi'ni bugün yapacak. "Türkiye için güven ve istikrar" sloganıyla gerçekleştirilecek kongreyle birçok soru da cevap bulacak.

1.Manifestoyu açıklayacak

Kongrede en çok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı konuşma merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi daha da ileriye taşıyacak hedeflerini ifade edeceği 2023 Manifestosu’nu açıklayacak. “Güçlü Türkiye” vurgusu yapacak olan Erdoğan’ın, iç ve dış politika, ekonomi, adalet, insan hakları, yeni anayasa ve reform başlıkları altında önemli mesajlar verilmesi bekleniyor.

2. Seçim mesajları

Kongre ile 2023 seçimlerinin startı da verilecek. Erdoğan’ın, “kader seçimi” olarak nitelendirdiği 2023 seçimleriyle ilgili teşkilatlara yönelik ne tür mesajlar vereceği de görünecek.

3. Yönetim kadrosu

Parti üst yönetiminde yapılacak değişiklikler de en çok merak edilen konulardan biri. Kongreyle birlikte, partiyi 2023 seçimlerine taşıyacak kadrolar belirlenecek. Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği için seçim yapılacak. Yine Merkez Disiplin Kurulu, Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu gibi parti organları da büyük kongreyle belirlenecek.

4. Tüzük değişikliği

Bununla birlikte tüzük değişikliği yaşanıp yaşanmayacağı da netleşecek. Büyük kongre öncesinde parti tüzüğünde ihtiyaç duyulan değişiklikleri yapmak üzere komisyon kurulmasına karar verilmişti. Değişiklikle, yeni başkanlıkların kurulması ve var olan bazı başkanlıkların birleştirilmesi gündemde. Yine MKYK üye sayısının da 50’den 75’e çıkarılması hedefleniyor.

5. İttifak sinyali

AK Parti’nin, “İnandığı yolda yürü” sloganıyla Aralık 2019’da başlattığı kongre sürecinde, 973 ilçenin 715’i, 81 ilin ise 52 il başkanı yenilenirken, teşkilatlarda yüzde 70’lik bir değişim yaşanmıştı. Teşkilatlardaki bu değişimin MKYK’ya nasıl yansıyacağı ve yüzde kaç oranında değişimin olacağı da netlik kazanacak sorular arasında. Üye sayısı 75’e çıkarılması planlanan MKYK’ya, bu durumun nasıl yansıyacağı da bir başka soru. MKYK’da siyasette olası ittifaklara ipucu olabilecek takviyelere de dikkatler odaklanacak.

6. Tecrübeli siyasetçiler

Partinin en üst karar organı olan MKYK’ya, tecrübe ve birikimin yansıyacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda, uzun süre AK Parti’de siyaset yapmış ve siyasete ara vermiş tecrübeli isimlerin, MKYK’da ya da partinin diğer organlarında yer alıp almayacağı sorusu da bugün cevap bulacak.

7. MKYK’dan kabineye

Büyük kongreye gidilen süreçte en çok konuşulan konuların başında kabine değişikliği geliyor. Bugünkü kongreyle birlikte bu soru da cevap bulacak. Kulislerde, kabineden MKYK’ya kaydırmaların olabileceği değerlendiriliyor. Bir anlamda, MKYK’ya girecek isimler, kabine değişikliğinin olup olmayacağının sinyalini de vermiş olacak. Öte yandan, kabine değişikliği söylemleriyle birlikte bazı bakanlıkların ayrılıp ayrılmayacağı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısının artırılıp artırılmayacağı da soruları da gündeme geliyordu. Büyük kongreyle birlikte olası bir kabine değişikliği sonrası bu sorular da yanıt bulmuş olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >