23 yıl önce üretilen Dünyanın ilk akıllı telefonu: iPhone 7'den pek farkı yok

Dünyanın ilk akıllı telefonu
Dünyanın ilk akıllı telefonu

IBM tarihteki ilk akıllı telefonu farkında olmadan tam 23 yıl önce üretti. Fiziksel tuş takımı bulunmayan cihaz dokunmatik ekrana sahipti.

İphone'dan çok daha önceydi. O zamanlar bırakın internete bağlanan bir mobil cihazı, bilgisayarla bile internete bağlanmak çok zordu. 1994 yılında piyasaya sürülen IBM Simon, cep telefonu olmasının yanında, cağrı cihazı, faks cihazı ve cep bilgisayarı olarak da lanse edilmişti.

Cep telefonu olması özelliğinin yanı sıra, takvim, elektronik posta, ajanda, dünya saatleri, not defteri, oyunlar gibi uygulamaları da bünyesinde barındırmakta idi. Fiziksel bir tuş takımı bulunmayan ürün, tam dokunmatik ekranına parmak ya da özel kalemi ile dokunarak işlem yapmanıza olanak tanıyordu. T9 benzeri, "tahminsel" metin girişine olanak veren, benzersiz bir yazılıma sahipti. İsteğe bağlı olarak, PCMCIA hafıza kartı takılabiliyordu.



Ancak 1994 Ağusotos'unda pazarlanan bu cihazın bazı eksiklikleri vardı. 500 gram ağırlığında ve 23 cm boyundaydı. Bu da kullanımı oldukça zorlaştırıyordu.

AKILLI TELEFON DEVRİMİ
IBM Simon, halen akılı telefon devrimi olarak anılıyor. Çünkü cihaz, tıpkı Siri gibi kişisel dijital asistana sahipti ve mobil teknolojiyle bu uygulamayı birleştiren ilk cihazdı. Cihaz ayrıca oyunlar, e-tablolar veya haritalama gibi üçüncü taraf uygulamaları ekleme olanağına da sahipti. Bu konuda, aslında iPhone'un habercisiydi. Bu anlamda ilk akıllı telefon olduğu rahatlıkla söylenebilir.


Kaynak: Maxisciences




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >