24 saatten maksimum verimi almak mümkün: 7 adımda günlük plan yapma rehberi

Zamanı etkili kullanmak huzurlu bir yaşam için büyük önem arz ediyor.
Zamanı etkili kullanmak huzurlu bir yaşam için büyük önem arz ediyor.

Yapılacak işler için bir günün asla yetmeyeceği fikri çağımızın en yaygın düşüncelerinden biri haline geldi. Yeri geldiğinde işlerimizi yetiştirebilmek adına uyumamayı bile tercih ettiğimiz zamanlar olabiliyor. Bazen işler aksarken, bazen de yapacak bir şey bulamıyoruz. 'Peki, zamanımızı daha etkili kullanabilir miyiz?' Günü planlayıp, en verimli saatleri belirlemek için bazı adımları takip etmek gerekiyor.

Gün içerisinde yaptığımız işleri daha sağlıklı yönlendirmek için bazı planlamalar yapmamız gerekiyor. Yoğun çalıştığımız ve bu yüzden verimli geçiremediğimiz gün can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Bu durumdan kurtulmak için, 'Etkili plan nasıl yapılır?' sorusuna cevap arayarak bazı adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Plan yapın

                                    
                                    
                                    
                                    Yaptığınız iş her ne olursa olsun mutlaka başlamadan önce plan yapın. Bir liste yapmak ya da plan şeması çizmek olay akışında size yardımcı olacaktır.
Plan yapın Yaptığınız iş her ne olursa olsun mutlaka başlamadan önce plan yapın. Bir liste yapmak ya da plan şeması çizmek olay akışında size yardımcı olacaktır.
Gruplara ayırın

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yapacağınız günlük işleri gruplandırın. Örneğin, evde, ofiste ya da okulda yapacağınız işler farklı kategorilerde olmalı.
Gruplara ayırın Yapacağınız günlük işleri gruplandırın. Örneğin, evde, ofiste ya da okulda yapacağınız işler farklı kategorilerde olmalı.
Realist olun

                                    
                                    
                                    
                                    Plan yaparken aşırıya kaçmayın. Neleri yapıp neleri yapamayacağınızı iyi kestirin. Gereğinden fazla ya da gereğinden az iş yapmak hevesinizi kaçırabilir.
Realist olun Plan yaparken aşırıya kaçmayın. Neleri yapıp neleri yapamayacağınızı iyi kestirin. Gereğinden fazla ya da gereğinden az iş yapmak hevesinizi kaçırabilir.
Yapılmayacaklar listeniz olsun

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yapılacaklar listenizin yanında bir de yapılmayacaklar listeniz olsun. Öncelik sıranızı belirleyip o gün sizin için daha önemli olan işlere odaklanın. Yapılmayacaklar listenizdeki işleri ise erteleyin ya da tamamen kafanızdan silin.
Yapılmayacaklar listeniz olsun Yapılacaklar listenizin yanında bir de yapılmayacaklar listeniz olsun. Öncelik sıranızı belirleyip o gün sizin için daha önemli olan işlere odaklanın. Yapılmayacaklar listenizdeki işleri ise erteleyin ya da tamamen kafanızdan silin.
Kısa molaları önemseyin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Mutlaka planınızı yaparken kısa molaları ekleyin. Gün içinde verdiğiniz 15 ya da 30 dakikalık molalar verimliliğinizi arttıracaktır.
Kısa molaları önemseyin Mutlaka planınızı yaparken kısa molaları ekleyin. Gün içinde verdiğiniz 15 ya da 30 dakikalık molalar verimliliğinizi arttıracaktır.
Verimlilik sürenizi hesaplayın

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hangi saat aralığında verimli olduğunuzu ve mola ihtiyacı hissetmeden kaç dakika çalışabildiğinizi tespit edin. Böylece yaptığınız işlerden maksimum verimi sağlayabilirsiniz.
Verimlilik sürenizi hesaplayın Hangi saat aralığında verimli olduğunuzu ve mola ihtiyacı hissetmeden kaç dakika çalışabildiğinizi tespit edin. Böylece yaptığınız işlerden maksimum verimi sağlayabilirsiniz.
Stres altına girmeyin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Planlara bağlı kalmak için limitinizin üstünde bir çaba sarf edip yapamayınca strese girmeyin. Her zaman planlarınızda esneklik yapabileceğinizi unutmayın.
Stres altına girmeyin Planlara bağlı kalmak için limitinizin üstünde bir çaba sarf edip yapamayınca strese girmeyin. Her zaman planlarınızda esneklik yapabileceğinizi unutmayın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >