25 Ocak: Türkiye ve dünya gündemi

Afrin
Afrin

Zeytin Dalı Harekatı 6. gününde... 25 Ocak'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin, bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, TSK'nın Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin gelişmelerden, Türkiye'de ulaşımda yeni dönem haberine kadar birçok gelişmeyi sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

TSK açıkladı: 303 terörist etkisiz hale getirildi

                                    Zeytin Dalı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısını açıkladı.
TSK'dan yapılan açıklamada, "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında en az 303 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi" denildi.
TSK açıkladı: 303 terörist etkisiz hale getirildi Zeytin Dalı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısını açıkladı. TSK'dan yapılan açıklamada, "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında en az 303 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi" denildi.
Zeytin Dalı Harekatında yeni hamle

                                    Afrin'e yönelik Zeytin Dalı harekatında YPG'nin olası kaçış yolunun kapatılması amacıyla Mare'den Tel Rıfat'a doğru harekat başlatıldı.
YPG, Tel Rıfat kentini 2016'nın Şubat ayında Halep'in kuzeyini rejimin ele geçirmesiyle muhaliflere saldırarak almıştı ve o dönemden beri elinde tutuyor.
Zeytin Dalı Harekatında yeni hamle Afrin'e yönelik Zeytin Dalı harekatında YPG'nin olası kaçış yolunun kapatılması amacıyla Mare'den Tel Rıfat'a doğru harekat başlatıldı. YPG, Tel Rıfat kentini 2016'nın Şubat ayında Halep'in kuzeyini rejimin ele geçirmesiyle muhaliflere saldırarak almıştı ve o dönemden beri elinde tutuyor.
Bakan Çavuşoğlu: Güven tesis edilmesi için ABD'den somut adım bekliyoruz

                                    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un güvenli bölge açıklamasına ilişkin,"Zeytin Dalı Operasyonu'nu başlattıktan sonra Tillerson'dan güvenli bölge konusunda bir açıklama gelmişti. Biz de operasyonu başlatırken, buraları Suriye halkı için, yerinde edilmiş insanlar için güvenli bölge olacak demiştik. Paris'te bunu kendisine sordum. Kendisi de tüm Türkiye-Suriye sınırında, bir 10 kilometrelik güvenli bölge düşündüklerini ama 30 km öteden de Türkiye'ye roketler geldiği için bunun 30 km de olabileceğini söyledi. Bizim anladığımız şey farklı, onların ki farklı olabilir. Her şeyden önce bizim ABD'yle ciddi bir konuyu, samimi bir şekilde görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu: Güven tesis edilmesi için ABD'den somut adım bekliyoruz Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un güvenli bölge açıklamasına ilişkin,"Zeytin Dalı Operasyonu'nu başlattıktan sonra Tillerson'dan güvenli bölge konusunda bir açıklama gelmişti. Biz de operasyonu başlatırken, buraları Suriye halkı için, yerinde edilmiş insanlar için güvenli bölge olacak demiştik. Paris'te bunu kendisine sordum. Kendisi de tüm Türkiye-Suriye sınırında, bir 10 kilometrelik güvenli bölge düşündüklerini ama 30 km öteden de Türkiye'ye roketler geldiği için bunun 30 km de olabileceğini söyledi. Bizim anladığımız şey farklı, onların ki farklı olabilir. Her şeyden önce bizim ABD'yle ciddi bir konuyu, samimi bir şekilde görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Toplu taşımada yeni dönem: Tek kart ile Türkiye geneli ulaşım

                                    Toplu taşımada yeni dönemin müjdesi verildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı 'Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi'yle toplu taşımada tek kart sistemine geçileceği kaydedildi. Vatandaşlar üzerinde isimleri bulunan kart ile Türkiye genelinde metro, otobüse, vapur ve metrobüse binebilecek. Bakanlığın çalıştığı bir diğer konu da karayolları ile ilgili. Yeni çalışma çerçevesinde karayollarındaki şerit çizgileri ve trafik levhaları uluslararası standartlara uygun şekilde dizayn edilecek.
Toplu taşımada yeni dönem: Tek kart ile Türkiye geneli ulaşım Toplu taşımada yeni dönemin müjdesi verildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı 'Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi'yle toplu taşımada tek kart sistemine geçileceği kaydedildi. Vatandaşlar üzerinde isimleri bulunan kart ile Türkiye genelinde metro, otobüse, vapur ve metrobüse binebilecek. Bakanlığın çalıştığı bir diğer konu da karayolları ile ilgili. Yeni çalışma çerçevesinde karayollarındaki şerit çizgileri ve trafik levhaları uluslararası standartlara uygun şekilde dizayn edilecek.
Derbinin hakemi belli oldu

                                    Spor Toto Süper Lig'de 19. Hafta müsabakalarını yönetecek hakemler açıklandı. Pazar oynanacak Trabzonspor - Fenerbahçe karşılaşmasında Ali Palabıyık düdük çalacak.
Derbinin hakemi belli oldu Spor Toto Süper Lig'de 19. Hafta müsabakalarını yönetecek hakemler açıklandı. Pazar oynanacak Trabzonspor - Fenerbahçe karşılaşmasında Ali Palabıyık düdük çalacak.
Aziz Yıldırım, Panathinaikos haberlerini yalanladı

                                    Fenerbahçe’nin resmi internet sitesinden konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Bugün bir gazetede yer alan, Başkanımız Aziz Yıldırım’ın Panathinaikos Başkanı Dimitris Giannakopoulos ile telefon görüşmesi yaptığı ve kendisine hakaret ederek, gelmemesi yönünde uyarıda bulunduğu iddiaları yalandır. Söz konusu şahsın başkanımızı aradığı ve haberde geçen diyaloglar tamamıyla gerçek dışıdır. Bu tür yalan haberlere itibar edilmemesini kamuoyundan rica ederiz"Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Panathinaikos Başkanı Dimitris Giannakopoulos ile telefon görüşmesi yaptığı ve kendisine hakaret ederek, gelmemesi yönünde uyarıda bulunduğu yönünde çıkan haberlerini yalanladı.
Aziz Yıldırım, Panathinaikos haberlerini yalanladı Fenerbahçe’nin resmi internet sitesinden konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bugün bir gazetede yer alan, Başkanımız Aziz Yıldırım’ın Panathinaikos Başkanı Dimitris Giannakopoulos ile telefon görüşmesi yaptığı ve kendisine hakaret ederek, gelmemesi yönünde uyarıda bulunduğu iddiaları yalandır. Söz konusu şahsın başkanımızı aradığı ve haberde geçen diyaloglar tamamıyla gerçek dışıdır. Bu tür yalan haberlere itibar edilmemesini kamuoyundan rica ederiz"Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Panathinaikos Başkanı Dimitris Giannakopoulos ile telefon görüşmesi yaptığı ve kendisine hakaret ederek, gelmemesi yönünde uyarıda bulunduğu yönünde çıkan haberlerini yalanladı.
Konyaspor'dan Demba Ba için transfer açıklaması

                                    Konyaspor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ahmet Baydar, Demba Ba transferiyle ilgili ısrarcı olmadıklarını belirterek, "Bu futbolcu yerine alternatif isimlerle görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Konyaspor'dan Demba Ba için transfer açıklaması Konyaspor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ahmet Baydar, Demba Ba transferiyle ilgili ısrarcı olmadıklarını belirterek, "Bu futbolcu yerine alternatif isimlerle görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S9+'ın tanıtım tarihi netleşti

                                    Bir süredir söylenti aşamasında olan Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modellerine ilişkin tanıtım tarihi netleşti. Samsung, gönderdiği basın davetiyesiyle tepe seviyesi modellerin 25 Şubat'taki özel etkinlikle tanıtılacağını ve MWC 2018'de sahneye çıkarılacağını bildirdi. Son birkaç aydır Samsung'un yeni nesil akıllı telefonu Galaxy S9'a dair söylentiler artmaya devam ediyor. Her ne kadar ortaya çıkan haberlerde GüneyKoreli şirketin geçen sene olduğu gibi MWC'i es geçeceği ve tanıtımı daha sonra yapacağı söylense de, kısa süre önce gönderilen davet mektubuyla 25 Şubat'taki tanıtım etkinliği resmiyet kazandı.
Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S9+'ın tanıtım tarihi netleşti Bir süredir söylenti aşamasında olan Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modellerine ilişkin tanıtım tarihi netleşti. Samsung, gönderdiği basın davetiyesiyle tepe seviyesi modellerin 25 Şubat'taki özel etkinlikle tanıtılacağını ve MWC 2018'de sahneye çıkarılacağını bildirdi. Son birkaç aydır Samsung'un yeni nesil akıllı telefonu Galaxy S9'a dair söylentiler artmaya devam ediyor. Her ne kadar ortaya çıkan haberlerde GüneyKoreli şirketin geçen sene olduğu gibi MWC'i es geçeceği ve tanıtımı daha sonra yapacağı söylense de, kısa süre önce gönderilen davet mektubuyla 25 Şubat'taki tanıtım etkinliği resmiyet kazandı.
Çinli bilim insanları, koyun Dolly yöntemiyle maymun klonladı

                                    İskoçya’da 1996 yapılan klon koyun Dolly ile aynı yöntemin kullanıldığı belirtilen çalışmada, Somatik Hücre Nükleer Transferi (SCNT) metodunun kullanıldığı kaydedildi. Çin Bilimleri Akademisine (CAS) bağlı bir araştırma merkezinde bilim insanları, Hua hua ve Cong cong adlı uzun kuyruklu iki makak maymununu klonlamayı başardı.
Çinli bilim insanları, koyun Dolly yöntemiyle maymun klonladı İskoçya’da 1996 yapılan klon koyun Dolly ile aynı yöntemin kullanıldığı belirtilen çalışmada, Somatik Hücre Nükleer Transferi (SCNT) metodunun kullanıldığı kaydedildi. Çin Bilimleri Akademisine (CAS) bağlı bir araştırma merkezinde bilim insanları, Hua hua ve Cong cong adlı uzun kuyruklu iki makak maymununu klonlamayı başardı.
Türk bilim insanı yapay zekada dünyaya örnek oldu

                                    Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Artifical Bee Colony (Yapay Arı Kolonisi) isimli algoritma çalışmasıyla yapay zeka konusunda dünyada öncü olan devletlerin bilim insanlarına örnek oldu. Bal arılarının davranışından ilham aldığı yapay zeka yöntemi konusunda çalışmalarına 2000'li yılların başında başlayan Karaboğa, bulduğu yönteme Artifical Bee Colony (ABC) adını verdi.
Türk bilim insanı yapay zekada dünyaya örnek oldu Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Artifical Bee Colony (Yapay Arı Kolonisi) isimli algoritma çalışmasıyla yapay zeka konusunda dünyada öncü olan devletlerin bilim insanlarına örnek oldu. Bal arılarının davranışından ilham aldığı yapay zeka yöntemi konusunda çalışmalarına 2000'li yılların başında başlayan Karaboğa, bulduğu yönteme Artifical Bee Colony (ABC) adını verdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >