26 Eylül Çarşamba akşamı reyting sonuçları açıklandı

26 Eylül reyting sonuçları
26 Eylül reyting sonuçları

26 Eylül Çarşamba akşamı reyting sonuçları merakla bekleniyor. Kıyasıya rekabetin kazananı belli kim oldu? İşte yanıtı!

26 Eylül Çarşamba akşamı reyting sonuçları güncel olarak açıklanıyor. Sen Anlat Karadeniz mi, Kızım dizisi mi? Dizilerin yeni bölümlerinin ekrana gelmesinin ardından hangi dizinin daha çok izlenildiği en çok merak edilen konu... Çarşamba akşamları ATV’de Sen Anlat Karadeniz, TRT 1’de Diriliş Ertuğrul, TV 8’de Kızım dizileri ekrana geliyor.

Reyting nedir?

Reyting, bir programın izleyici oranı olup halk ve televizyoncular için değil reklam verenler için ölçüdür. Reyting ölçümünün toplumsal bir misyonu yoktur. Amaç hangi zamanda, hangi programı, kimlerin seyrettiğini tespit edip hedef kitleye ulaşmaktır.

Reyting nasıl ölçülür?

Önce illerdeki sosyal yapı incelenerek denek ailelerin seçimi yapılıyor. Belirlenen denek ailelerin televizyonlarına “peoplemeter” (izleyici ölçer) denilen cihazlar takılıyor. Her akşam bu cihazlarla bağlantı kurularak veriler merkeze aktarılıyor ve merkezde derlenip düzenlendikten sonra müşterilere ulaştırılıyor.

Düzenli olarak televizyon izleyemeyen vatandaşlar hemen sistem dışı bırakılıyor. Cihaz takılı aileler sürekli sistemde kalamıyorlar, her yıl yüzde 20’si değişiyor, yani bugün ölçüm yapılan ailelerden beş yıl sonra hiçbiri kalmıyor. Evin çocuğunun evlenip evden ayrılması gibi gelişmeler sonucunda sosyoekonomik yapısı değişen ailelerden cihaz geri alınıyor.

Televizyonların daha kuruluşlarında belirli bir görüş ve amaçları, ona bağlı olarak da hedef izleyici kitleleri vardır. Bu açıdan bakıldığında reyting, televizyoncuların bir meselesi değilmiş gibi görünüyorsa da sonunda televizyon kanalları da birer ticarethanedir. Ayakta durabilmeleri için gelire ihtiyaçları vardır, bu gelirin ana kaynağı da reklamdır.

Dün akşam yayınlanan dizilerden Sen Anlat Karadeniz reyting sonuçlarına göre liderliğe oturdu. Yayınlanan diğer dizilerden Çocuklar Duymasın 7., Nefes Nefes ise reyting sıralamasında 9. oldu.

26 Eylül Çarşamba reyting sonuçları
26 Eylül Çarşamba reyting sonuçları
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >