27 Aralık: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

Tek tip mahkum kıyafeti
Tek tip mahkum kıyafeti

'Tek tip' giyecek hükümlü ve tutuklu sayısı belli oldu... 27 Aralık'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin, bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ByLock açıklamasından 41 yaşındaki Abreu’nun yeni kulübüne kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

S-400 anlaşması tamamlandı, S-400'lerin maliyeti belli oldu

                                    Milli Savunma Bakanı Canikli, Rusya'dan alınacak S-400 füze savunma sistemine ilişkin anlaşmanın tamamlandığını söyleyerek, "İki sistem, 4 adet batarya. Anlaşmanın hepsi sağlandı." dedi. Öte yandan sabah saatlerinde Rusya savunma sanayi şirketi Rosteh'in başkanı Sergey Çemezov, Türkiye S-400 füze savunma sistemleri anlaşmasının yapıldığını açıklamış, Türkiye'nin 4 adet S-400 bataryasını aldığını doğrulamıştı.
S-400 anlaşması tamamlandı, S-400'lerin maliyeti belli oldu Milli Savunma Bakanı Canikli, Rusya'dan alınacak S-400 füze savunma sistemine ilişkin anlaşmanın tamamlandığını söyleyerek, "İki sistem, 4 adet batarya. Anlaşmanın hepsi sağlandı." dedi. Öte yandan sabah saatlerinde Rusya savunma sanayi şirketi Rosteh'in başkanı Sergey Çemezov, Türkiye S-400 füze savunma sistemleri anlaşmasının yapıldığını açıklamış, Türkiye'nin 4 adet S-400 bataryasını aldığını doğrulamıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ByLock kullanıcıları açıklaması

                                    
                                    Ankara Başsavcılığından 11.480 kişinin telefonuna iradesi dışında Bylock yüklendi açıklaması geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün kriptolu mesajlaşma ağı ByLock'a ilişkin açıklama yaptı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

  "ByLock örgüt içi gizli haberleşme amacıyla geliştirilmiş ve bu özelliğiyle yürütülen soruşturmalarda örgüt üyeliğinin ispatında başvurulan önemli bir delildir. Uygulamanın bu özelliği ile delil değeri Yargıtay içtihatlarıyla da teyit edilmiş, kişilerin bu ağa dahil olduğunu kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde örgüt üyeliğinin dayanağı olacağı ortaya konulmuştur" denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Detaylı inceleme neticesinde, benzer özellikler taşıyan 11 bin 480 GSM kullanıcısının Bylock IP'sine yönlendirildikleri tespit edilmiştir. Bu karartmayı yapan şüpheliler konusunda soruşturma devam etmektedir. 11 bin 480 GSM numarasıyla ilgili tespitler il başsavcılıklarına, başsavcılıklara iletilmiş, raporlar ilgili mercilerle paylaşılmıştır. Bu gelişmeler ışığında GSM numarası kullanıcılarının hukuki durumlarının soruşturma dosyalarında yer alan diğer delillere göre yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir."
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ByLock kullanıcıları açıklaması Ankara Başsavcılığından 11.480 kişinin telefonuna iradesi dışında Bylock yüklendi açıklaması geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün kriptolu mesajlaşma ağı ByLock'a ilişkin açıklama yaptı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "ByLock örgüt içi gizli haberleşme amacıyla geliştirilmiş ve bu özelliğiyle yürütülen soruşturmalarda örgüt üyeliğinin ispatında başvurulan önemli bir delildir. Uygulamanın bu özelliği ile delil değeri Yargıtay içtihatlarıyla da teyit edilmiş, kişilerin bu ağa dahil olduğunu kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde örgüt üyeliğinin dayanağı olacağı ortaya konulmuştur" denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Detaylı inceleme neticesinde, benzer özellikler taşıyan 11 bin 480 GSM kullanıcısının Bylock IP'sine yönlendirildikleri tespit edilmiştir. Bu karartmayı yapan şüpheliler konusunda soruşturma devam etmektedir. 11 bin 480 GSM numarasıyla ilgili tespitler il başsavcılıklarına, başsavcılıklara iletilmiş, raporlar ilgili mercilerle paylaşılmıştır. Bu gelişmeler ışığında GSM numarası kullanıcılarının hukuki durumlarının soruşturma dosyalarında yer alan diğer delillere göre yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir."
Beş kuruş parası kalmayan Eboue’ye müjdeli haber 

                                    
                                    Tüm servetini kaybeden, arkadaşlarının evlerinde yerlerde uyuyan Emmanuel Eboue’ye Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim'in, Galatasaray'ın altyapısında görevlendirmek istediğini açıklamasının arından bir yardım sözü de Arsenal'den geldi. Arsenal Kulübü'nden bir yetkili, "Eboue'ye yardım etmek için araştırma yapıyoruz. Onun durumunu detaylı öğrenip ona göre bir yol çizeceğiz. Galatasaray'ın desteğinden de haberdarız" ifadelerini kullandı.
Beş kuruş parası kalmayan Eboue’ye müjdeli haber Tüm servetini kaybeden, arkadaşlarının evlerinde yerlerde uyuyan Emmanuel Eboue’ye Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim'in, Galatasaray'ın altyapısında görevlendirmek istediğini açıklamasının arından bir yardım sözü de Arsenal'den geldi. Arsenal Kulübü'nden bir yetkili, "Eboue'ye yardım etmek için araştırma yapıyoruz. Onun durumunu detaylı öğrenip ona göre bir yol çizeceğiz. Galatasaray'ın desteğinden de haberdarız" ifadelerini kullandı.
Eski kimlik kartları 2018'de geçerli olacak mı?

                                    
                                    Siirt Valiliği, sosyal medyada yer alan 2018’de eski kimliklerin süresinin biteceği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, yeni kimlik kartlarının 2018 yılı itibariyle de dağıtılacağına, ücretlerinin de ‘Değerli Kağıtlar’ oranıyla eş değer bir şekilde artacağına yer verildi.
Eski kimlik kartları 2018'de geçerli olacak mı? Siirt Valiliği, sosyal medyada yer alan 2018’de eski kimliklerin süresinin biteceği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, yeni kimlik kartlarının 2018 yılı itibariyle de dağıtılacağına, ücretlerinin de ‘Değerli Kağıtlar’ oranıyla eş değer bir şekilde artacağına yer verildi.
'Tek tip' giyecek hükümlü ve tutuklu sayısı belli oldu 

                                    
                                    OHAL kapsamında çıkarılan son KHK'da teröristlerin tulum giyilmesi zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda 6 bin 800'ü badem kurusu, 51 bin 700'ü gri olmak üzere, toplam 58 bin 500 hükümlü ve tutuklu tulum giyerek duruşmalara katılacağı açıklandı.
'Tek tip' giyecek hükümlü ve tutuklu sayısı belli oldu OHAL kapsamında çıkarılan son KHK'da teröristlerin tulum giyilmesi zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda 6 bin 800'ü badem kurusu, 51 bin 700'ü gri olmak üzere, toplam 58 bin 500 hükümlü ve tutuklu tulum giyerek duruşmalara katılacağı açıklandı.
41 yaşındaki Abreu, 26. kulübüyle anlaştı

                                    
                                    41 yaşındaki Uruguaylı futbolcu Sebastian Abreu, Şili ekibi Audax Italiano ile anlaştı. Deneyimli futbolcu bu imzayla kariyerindeki 26. kulüple anlaşmış oldu. Kulüpten yapılan açıklamada, 41 yaşındaki golcü oyuncu Abreu ile bir yıllık sözleşme imzalandığı duyuruldu. 
  
Abreu, ülkesinde Nacional, Meksika'da Tigres, Cruz Azul, Arjantin'de River Plate, San Lorenzo, İspanya'da Deportivo La Coruna, Real Sociedad, Yunanistan'da Aris ve Brezilya'da Botafogo başta olmak üzere birçok kulüpte görev yaptı.
41 yaşındaki Abreu, 26. kulübüyle anlaştı 41 yaşındaki Uruguaylı futbolcu Sebastian Abreu, Şili ekibi Audax Italiano ile anlaştı. Deneyimli futbolcu bu imzayla kariyerindeki 26. kulüple anlaşmış oldu. Kulüpten yapılan açıklamada, 41 yaşındaki golcü oyuncu Abreu ile bir yıllık sözleşme imzalandığı duyuruldu. Abreu, ülkesinde Nacional, Meksika'da Tigres, Cruz Azul, Arjantin'de River Plate, San Lorenzo, İspanya'da Deportivo La Coruna, Real Sociedad, Yunanistan'da Aris ve Brezilya'da Botafogo başta olmak üzere birçok kulüpte görev yaptı.
'Kurtlar Vadisi Kaos'ta Myanmar'dan da hikayeler olacak 

                                    
                                    Kurtlar Vadisi dizisinin Polat Alemdar'ı, oyuncu ve yapımcı Necati Şaşmaz, şubat ayında ekranlara gelecek "Kurtlar Vadisi Kaos"ta, Myanmar'dan da hikayelerin yer alacağını söyledi. Oyuncu Şaşmaz, "Değişen siyasi ve coğrafi denklemde Türkiye olarak nerede olacağız, nasıl duracağız, neler yapacağız gibi konuları irdeleyecek hikayelerimiz olacak. Global anlamda 'Myanmar'dan Afganistan'a, kadar uzanan hikayeler olacak." dedi.
'Kurtlar Vadisi Kaos'ta Myanmar'dan da hikayeler olacak Kurtlar Vadisi dizisinin Polat Alemdar'ı, oyuncu ve yapımcı Necati Şaşmaz, şubat ayında ekranlara gelecek "Kurtlar Vadisi Kaos"ta, Myanmar'dan da hikayelerin yer alacağını söyledi. Oyuncu Şaşmaz, "Değişen siyasi ve coğrafi denklemde Türkiye olarak nerede olacağız, nasıl duracağız, neler yapacağız gibi konuları irdeleyecek hikayelerimiz olacak. Global anlamda 'Myanmar'dan Afganistan'a, kadar uzanan hikayeler olacak." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Tunus'tan seslendi: Kudüs kırmızı çizgimizdir

                                    
                                    Sudan ve Çad ziyaretinin ardından Tunus'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Türkiye ve Tunus, hep birlikte, güçlü şekilde şunu söylemektedir. 'Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.' Kudüs'ün tarihi statüsüne ve kutsiyetine yönelik hiçbir adım kabul edilemez." dedi. Öte yandan iki günlük ziyaret için Suudi Arabistan’a giden Başbakan Binali Yıldırım, Suudi Arabistan Kralı Selman'la başkent Riyad’da buluştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Tunus'tan seslendi: Kudüs kırmızı çizgimizdir Sudan ve Çad ziyaretinin ardından Tunus'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Türkiye ve Tunus, hep birlikte, güçlü şekilde şunu söylemektedir. 'Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.' Kudüs'ün tarihi statüsüne ve kutsiyetine yönelik hiçbir adım kabul edilemez." dedi. Öte yandan iki günlük ziyaret için Suudi Arabistan’a giden Başbakan Binali Yıldırım, Suudi Arabistan Kralı Selman'la başkent Riyad’da buluştu.
Sirkeden izole ettikleri bakteri birçok alanda kullanılacak

                                    
                                    Sirkeden izole ettikleri bakteri birçok alanda kullanılacak Denizli'nin Çal yöresinde üretilen sirke içindeki 5 bakteriyi izole ederek birçok alanda kullanımını sağlayan Pamukkale Üniversitesi araştırmacıları önemli bir buluşa imza attı. Dost bakterilerle çok sayıda problemin çözülebileceğini ifade eden PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazime Mercan Doğan, "Çal yöresinde üretilen sirke içindeki 5 bakteriyi izole ettik. İzole ettiğimiz sirke bakterilerinin üretmiş olduğu materyali, yani biyolojik polimeri araştırdık ve saf selüloz çıktı." ifadesini kullandı.
Sirkeden izole ettikleri bakteri birçok alanda kullanılacak Sirkeden izole ettikleri bakteri birçok alanda kullanılacak Denizli'nin Çal yöresinde üretilen sirke içindeki 5 bakteriyi izole ederek birçok alanda kullanımını sağlayan Pamukkale Üniversitesi araştırmacıları önemli bir buluşa imza attı. Dost bakterilerle çok sayıda problemin çözülebileceğini ifade eden PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazime Mercan Doğan, "Çal yöresinde üretilen sirke içindeki 5 bakteriyi izole ettik. İzole ettiğimiz sirke bakterilerinin üretmiş olduğu materyali, yani biyolojik polimeri araştırdık ve saf selüloz çıktı." ifadesini kullandı.
Uzay çalışmaları için geliştirilen 'Saçılmalı Demet Hattı' açıldı

                                    
                                    Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz, ODTÜ tarafından yürütülen "Parçacık Radyasyonu Testleri Oluşturma Laboratuvarı" projesi kapsamında, uzay çalışmaları için geliştirilen elektronik malzemelerin testlerinin yapılacağı "Saçılmalı Demet Hattı" sisteminin kurulduğunu belirterek, "Yer Gözlem Uydu Teknolojilerinin Geliştirilmesi (İMECE) projesi kapsamında Türkiye'de uzay için birçok malzeme elektronik araç geliştirilecek. Bu elektronik araç ve malzemelerin uzaya gitmeden önce uzaydaki radyasyon miktarına göre test edilmesi gerekiyor." dedi.Yaklaşık 2,5 yıl boyunca çalışmaları süren ve 13 araştırmacının katıldığı proje 7 milyon liraya mal oldu.
Uzay çalışmaları için geliştirilen 'Saçılmalı Demet Hattı' açıldı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz, ODTÜ tarafından yürütülen "Parçacık Radyasyonu Testleri Oluşturma Laboratuvarı" projesi kapsamında, uzay çalışmaları için geliştirilen elektronik malzemelerin testlerinin yapılacağı "Saçılmalı Demet Hattı" sisteminin kurulduğunu belirterek, "Yer Gözlem Uydu Teknolojilerinin Geliştirilmesi (İMECE) projesi kapsamında Türkiye'de uzay için birçok malzeme elektronik araç geliştirilecek. Bu elektronik araç ve malzemelerin uzaya gitmeden önce uzaydaki radyasyon miktarına göre test edilmesi gerekiyor." dedi.Yaklaşık 2,5 yıl boyunca çalışmaları süren ve 13 araştırmacının katıldığı proje 7 milyon liraya mal oldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >