29 Eylül: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

türk askeri
türk askeri

Bir çırpıda okumanız için 29 Eylül'de öne çıkan en önemli 10 başlığı sizler için hazırladık. Haberin en altında yer alan özel videomuzu izlemeyi unutmayın!

29 Eylül'deki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı liseye geçişte uygulanacak yeni sistemden bu haftanın lig programına kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Başbakan Yıldırım TEOG açıklaması: Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak

                                    
                                    
                                    TEOG'un kalkmasının ardından liseye girişte uygulanacak olan yeni sisteme ilişkin Başbakan Binali Yıldırım şöyle konuştu“Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Ayrıca derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucu ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı ortaya çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor. Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak.”
Başbakan Yıldırım TEOG açıklaması: Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak TEOG'un kalkmasının ardından liseye girişte uygulanacak olan yeni sisteme ilişkin Başbakan Binali Yıldırım şöyle konuştu“Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Ayrıca derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucu ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı ortaya çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor. Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak.”
Güney Afrika'da Türk Film Festivali başladı

                                    
                                    
                                    Güney Afrika’da 5. Türk Film Festivali başladı. Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen festival kapsamında Pretorya, Johannesburg ve Durban şehirlerinde "Nadide Hayat", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Eyvah Eyvah" ve "Annemin Yarası" filmleri gösterilecek.
Güney Afrika'da Türk Film Festivali başladı Güney Afrika’da 5. Türk Film Festivali başladı. Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen festival kapsamında Pretorya, Johannesburg ve Durban şehirlerinde "Nadide Hayat", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Eyvah Eyvah" ve "Annemin Yarası" filmleri gösterilecek.
Fenerbahçe’den Şenol Güneş tepkisi

                                    
                                    
                                    Fenerbahçe Spor Kulübü, Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş'e verilen cezaya tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu emsal kararlardan çıkardığımız sonuç, TFF bağlılarından herhangi bir kimsenin bundan sonra Sayın Şenol Güneş ve Sayın Şafak Mahmutyazıcıoğlu tarafından müsabaka hakemine yönelik söylenen sözlerin benzerini müsabaka hakemlerine söylemeleri halinde alacakları cezanın en çok bunların aldığı ceza kadar ceza alacağıdır. Bizim içimize sinmeyen bu durumu şiddetle kınıyor, TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu’nu, MHK Başkanı ve MHK Üyelerini “Türk Hakemlerini” aşağılamaya zemin hazırlayan bu karara karşı harekete geçmeye davet ediyoruz.b ifadeleri kullanıldı.
Fenerbahçe’den Şenol Güneş tepkisi Fenerbahçe Spor Kulübü, Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş'e verilen cezaya tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu emsal kararlardan çıkardığımız sonuç, TFF bağlılarından herhangi bir kimsenin bundan sonra Sayın Şenol Güneş ve Sayın Şafak Mahmutyazıcıoğlu tarafından müsabaka hakemine yönelik söylenen sözlerin benzerini müsabaka hakemlerine söylemeleri halinde alacakları cezanın en çok bunların aldığı ceza kadar ceza alacağıdır. Bizim içimize sinmeyen bu durumu şiddetle kınıyor, TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu’nu, MHK Başkanı ve MHK Üyelerini “Türk Hakemlerini” aşağılamaya zemin hazırlayan bu karara karşı harekete geçmeye davet ediyoruz.b ifadeleri kullanıldı.
Erzurum'da kurulan gözlemevi, teknolojik özellikleriyle sınıfında tek olacak

                                    
                                    
                                    2020'de faaliyete gireceği belirtilen Doğu Anadolu Gözlemevi, 3170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri'ne inşa ediliyor. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, sınıfında dünyada tek olma özelliği taşıyan teleskopun yer alacağı gözlemevinin inşaatını inceledi.
Erzurum'da kurulan gözlemevi, teknolojik özellikleriyle sınıfında tek olacak 2020'de faaliyete gireceği belirtilen Doğu Anadolu Gözlemevi, 3170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri'ne inşa ediliyor. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, sınıfında dünyada tek olma özelliği taşıyan teleskopun yer alacağı gözlemevinin inşaatını inceledi.
Türkiye'den Süleymaniye ve Erbil'e uçuşlar iptal edildi

                                    Başbakan Yıldırım, "Bugün saat 18:00 itibarıyla Türkiye'den Süleymaniye ve Erbil'e yapılan bütün uçuşlar süresiz olarak iptal edilmiştir. Türkiye olarak hem THY hem de özel şirketlerimiz seferleri durduruyor. Orada mağdur olanlar varsa onlar için özel uçak gönderilecek." dedi.
Türkiye'den Süleymaniye ve Erbil'e uçuşlar iptal edildi Başbakan Yıldırım, "Bugün saat 18:00 itibarıyla Türkiye'den Süleymaniye ve Erbil'e yapılan bütün uçuşlar süresiz olarak iptal edilmiştir. Türkiye olarak hem THY hem de özel şirketlerimiz seferleri durduruyor. Orada mağdur olanlar varsa onlar için özel uçak gönderilecek." dedi.
Game of Thrones'un bölüm başı maliyeti tartışma yarattı

                                    
                                    
                                    Netflix ve HBO gibi kanalların diziler için yaptığı harcamalar, Amerikan yayıncılık endüstrisinde tartışılıyor. Uzmanlar, bölüm başı 15 milyon dolarlık maliyete ulaşan dizilerin birer para öğütme makinesine döndüğünü belirtiyor. Game of Thrones, bölüm başı maliyeti 15 milyon dolar olurken, The Crown dizisi 10 milyon dolar, Stranger Things dizisi ise bölüm başı 8 milyon dolara çekiliyor.
Game of Thrones'un bölüm başı maliyeti tartışma yarattı Netflix ve HBO gibi kanalların diziler için yaptığı harcamalar, Amerikan yayıncılık endüstrisinde tartışılıyor. Uzmanlar, bölüm başı 15 milyon dolarlık maliyete ulaşan dizilerin birer para öğütme makinesine döndüğünü belirtiyor. Game of Thrones, bölüm başı maliyeti 15 milyon dolar olurken, The Crown dizisi 10 milyon dolar, Stranger Things dizisi ise bölüm başı 8 milyon dolara çekiliyor.
Terörle mücadelede haftanın bilançosu: 63 terörist etkisiz hale getirildi

                                    
                                    
                                    Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 21-27 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda bölücü terör örgütü mensubu 63 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Etkili hudut güvenliği ve hizmetleri kapsamında icra edilen denetim ve kontroller sonucunda ise sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 16 bin 172 kişi yakalandı.
Terörle mücadelede haftanın bilançosu: 63 terörist etkisiz hale getirildi Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 21-27 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda bölücü terör örgütü mensubu 63 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Etkili hudut güvenliği ve hizmetleri kapsamında icra edilen denetim ve kontroller sonucunda ise sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 16 bin 172 kişi yakalandı.
Agüero trafik kazası geçirdi

                                    
                                    
                                    İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester City’nin yıldız futbolcusu Sergio Aguero, Hollanda’da trafik kazası geçirdi. 29 yaşındaki futbolcu Agüero, Kolombiyalı şarkıcı Maluma tarafından düzenlenen konsere katılmak için Hollanda’nın Amsterdam kentine gitti. Agüero konser sonrasında havaalanına giden bir taksiye bindi ancak aracın kontrolünü kaybeden sürücü yol kenarındaki direğe çarparak durabildi.
Agüero trafik kazası geçirdi İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester City’nin yıldız futbolcusu Sergio Aguero, Hollanda’da trafik kazası geçirdi. 29 yaşındaki futbolcu Agüero, Kolombiyalı şarkıcı Maluma tarafından düzenlenen konsere katılmak için Hollanda’nın Amsterdam kentine gitti. Agüero konser sonrasında havaalanına giden bir taksiye bindi ancak aracın kontrolünü kaybeden sürücü yol kenarındaki direğe çarparak durabildi.
7. hafta heyecanı başlıyor

                                    
                                    
                                    Süper Lig'de 7. hafta oynanacak karşılaşmaların heyecanı yaşanıyor.

  
TFF yapılan açıklamaya göre, Spor Toto Süper Lig'de haftanın programı şöyle; 
  
Bugün: 
  
20.00: Teleset Mobilya Akhisarspor-FenerbahçeYarın: 
  
14.00: Osmanlıspor-Kasımpaşa

  
14.00: Demir Grup Sivasspor-Antalyaspor16.30: Kayserispor-Bursaspor19.30: Galatasaray-Kardemir Karabükspor (Türk Telekom) 
  
1 Ekim Pazar:14.00: Evkur Yeni Malatyaspor-Atiker Konyaspor16.30: Aytemiz Alanyaspor-Gençlerbirliği19.30: Göztepe-Medipol Başakşehir19.30: Beşiktaş-Trabzonspor
7. hafta heyecanı başlıyor Süper Lig'de 7. hafta oynanacak karşılaşmaların heyecanı yaşanıyor. TFF yapılan açıklamaya göre, Spor Toto Süper Lig'de haftanın programı şöyle; Bugün: 20.00: Teleset Mobilya Akhisarspor-FenerbahçeYarın: 14.00: Osmanlıspor-Kasımpaşa 14.00: Demir Grup Sivasspor-Antalyaspor16.30: Kayserispor-Bursaspor19.30: Galatasaray-Kardemir Karabükspor (Türk Telekom) 1 Ekim Pazar:14.00: Evkur Yeni Malatyaspor-Atiker Konyaspor16.30: Aytemiz Alanyaspor-Gençlerbirliği19.30: Göztepe-Medipol Başakşehir19.30: Beşiktaş-Trabzonspor
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >