3 boyutlu yazıcıda üretilen silahların kullanım kılavuzu engellendi

3D yazıcıyla üretilen silah
3D yazıcıyla üretilen silah

ABD'de federal mahkeme yargıcı Robert Lusnik, 3 boyutlu yazıcılarda üretilen silahların üretimini gösteren kılavuzun yasaklanmasına karar verdi.

Takip ve tespitin zor olmasının oldukça kötü sonuçlar doğuracağını ve yanlış ellere geçebileceğini neden olarak gösteren yargıç Robert Lusnik, bu kılavuzun yayılmasını engellemek için bir yasaklama emri çıkardı.

Silahlar için izin alınsa da davalar gecikmedi

Defense Distributed adlı şirket geçtiğimiz ay ABD Dışişleri Bakanlığı ile bir anlaşmaya varmış ve 3D yazıcılar yardımıyla geliştirilen AR-15’e benzer tüfekler de dahil olmak üzere silahlara yönelik planların serbest bırakılmasına izin almıştı.

3D silah üretmek isteyen bir sürü yatırımcı bu karara karşı çıkmaya hazırlanıyor.
3D silah üretmek isteyen bir sürü yatırımcı bu karara karşı çıkmaya hazırlanıyor.

Ama sonrasında bazı eyalet yöneticileri bilgilerin serbest bırakılmasını durdurmak için bir dava açtı. New York Times’ın haberine göre, Seattle’daki Yargıç Robert Lasnik, Savunma Bakanlığı dosyalarının telafi edilemez bir zarar verme olasılığına yol açacağını düşünerek bu durumu savcılarla görüştü.

Savcılar da silah bilgisinin internette yayınlanmasını engellemek için bir kısıtlama emri ve ihtiyati tedbir kararı aldı. Daha öncesinde alınan bazı kararlarla şirketin silah planlarının yayınlanması New Jersey ve Pennsylvania’da yasaklanmıştı.

Mahkeme şimdilik böyle bir karar verse de karar 10 Ağustos’ta yeniden görüşülecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >