31 Mart seçimlerinden önce son viraj dönülüyor

Cumhur İttifakı kapsamında 18 ilde daha ortak aday için görüşmeler sona ermek üzere.
Cumhur İttifakı kapsamında 18 ilde daha ortak aday için görüşmeler sona ermek üzere.

31 Mart seçimlerinde 30 büyükşehirde ittifakı sürdürme kararı alan Cumhur İttifakı, seçimler yaklaşırken ittifakın çerçevesini genişletmek adına toplantılarını hız kesmeden sürdürüyor. Partilerin kazanma ihtimali kapsamında bir araya gelen liderler, Iğdır gibi başa baş bir yarışın olacağı illerde birbirlerini destekleme kararı aldı. Rekabetin yoğun olacağı yerlerde son toplantıların ardından 18 il için hangi sonuç çıktı? İşte detaylar...

Cumhur İttifakı olarak 30 Büyükşehir'de yerel seçim yarışına girecek olan AK Parti ile MHP 18 ilde daha ittifak yapmaya hazırlanıyor.

Cumhur İttifakı'nın hangi çerçevede genişletileceğine ilişkin ayrıntıları görüşmek üzere bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, ittifak kurulan tüm illerde Belediye Meclis Üyeliklerinde tek liste ile girme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli 6 Şubat't bir araya gelmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli 6 Şubat't bir araya gelmişti.

HDP'nin elindeki Iğdır gündemin önemli maddesi oldu

30 Büyükşehire ek olarak kayyum belediyeleri ile HDP'nin elinde bulunan Iğdır ve 2014 seçimlerinde MHP'nin kazandığı Kars'ın yanı sıra Şırnak, Batman, Siirt, Ağrı, Bitlis, Tunceli gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de ittifak gündemde.

  • Seçime işbirliği ile girilmesi durumunda kazanılma olasılığı olan CHP'nin elindeki Giresun, Çanakkale, Sinop, Edirne, Kırklareli, Yalova, Zonguldak'ta da ittifak yapılması planlanıyor.

Erdoğan ve Bahçeli görüşmüştü

Cumhur ittifakı'nın Şubat’ta sonuncusu gerçekleşen Erdoğan, Bahçeli görüşmesinden seçim ittifakının çerçevesinin genişletilmesi kararı çıkmış, ardından iki parti adına Mehmet Özhaseki ve Sadir Durmaz hafta sonu bir araya gelmişti.

AK Parti Iğdır Belediye Başkan adayı Adil Aşırım olmuştu.
AK Parti Iğdır Belediye Başkan adayı Adil Aşırım olmuştu.

Çalışmalar kapsamında partilerin kazanma ihtimalleri dikkate alınarak başa baş gidecek illere ağırlık verildi.

Beştepe Külliyesi’nde yapılan görüşmede 18 il için kamuoyu araştırması yapılmasına karar verilmiş, bu 18 ilin, rekabetin yoğun olacağı yerlerden seçildiği anlaşılmıştı.

14 il için karar verildi

Iğdır’da AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı seçimlere girmesi halinde HDP’nin elinde kalma ihtimali dikkate alınarak AK Parti adayının MHP adayı lehine çekilmesine karar verildi.

Diğer 14 ilde ise tam tersi olacak

Diğer illerde ise MHP'nin adayı, AK Parti adayının lehine yarıştan çekilecek.

Bu iller arasında, kıyasıya bir AK Parti/HDP yarışına sahne olması beklenen Siirt, Bitlis, Ardahan, Muş gibi yerler de bulunuyor.

MHP'nin Iğdır adayı İsa Yaşar Tezel olmuştu.
MHP'nin Iğdır adayı İsa Yaşar Tezel olmuştu.

Oylar bölünmeyecek

Bu illerde ayrı ayrı adaylarla yarışa gidilmesi halinde oyların bölünmesi ve HDP’nin bundan yararlanarak seçimleri kazanması ihtimali, bu illerin seçilmesinin temel gerekçesini oluşturdu.

"Şer ittifakının ön plana çıktığı her ili, her noktayı tekrar değerlendireceğiz"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, "Cumhuriyet Halk Partisi de İP de diğer küçük partiler de HDP ile birlikte hareket ediyorlar. Örtülü, kapalı kapılar ardında yaptıkları pazarlıklarla hareket ediyorlar. Zillet dememizin sebebi de bu. Böyle bir ittifaka yol vermemiz mümkün değil, vermeyeceğiz de. Bugüne kadar yaptığımız uzlaşmayı bu hafta 2 parti yetkilileri tekrar ele alacak. Şer ittifakının ön plana çıktığı her ili, her noktayı tekrar değerlendireceğiz." demişti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın konuya ilişkin açıklama yapmıştı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın konuya ilişkin açıklama yapmıştı.

Ne zaman belli olacak?

Anlaşma sağlanırsa Cumhur İttifakı toplamda 50'yi aşkın yerde seçime birlikte girmiş olacak.

Öte yandan aday listelerinin Yüksek Seçim Kuruluna verileceği tarih için ger sayım başladı. Büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği ile il genel meclisi üyeliklerine ilişkin aday listelerinin seçim kurullarına verilmesi için süre 19 Şubat Salı günü doluyor.

Partiler ve bağımsız adaylar başvurularını İl ve İlçe Seçim Kurullarına saat 17.00'ye kadar yapılabilecek.

BBP'den açıklama

Büyük Birlik Partisi (BBP), 30 büyükşehir ile Doğu ve Güneydoğu'da Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı aldığını duyurmuştu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >