31 Ocak: Türkiye ve dünya gündemi

Afrin
Afrin

31 Ocak: Türkiye ve dünya gündemi... Zeytin Dalı Harekatı'nın 12. gününde Afrin'in beş beldesinde 19'u köy, biri köy altı yerleşim ve 6'sı stratejik dağ olmak üzere 26 nokta örgütten kurtarıldı... 31 Ocak'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin, bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, birçok detay ve gelişmeyi sizler için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Zeytin Dalı Harekatı'nda 12. gün: Kurni dağlarının zirvesi ele geçirildi

                                    TSK ve ÖSO birlikleri, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in kuzeyindeki Kurni dağlarının en yüksek zirvesini terör örgütü PYD/PKK'dan temizledi. Zeytin Dalı Harekatı'nın 12. gününde Afrin'in beş beldesinde 19'u köy, biri köy altı yerleşim ve 6'sı stratejik dağ veya tepe olmak üzere 26 nokta örgütten kurtarılmış oldu. TSK ve ÖSÖ, Afrin'in kuzeyindeki Bülbül beldesine bağlı Bak Ubasi köyünü PYD/PKK terör örgütünden temizledi.
Türkiye sınırına komşu Bülbül belde merkezinin doğusundaki köylerin ele geçirilmesi ile terör örgütünün Afrin'in kuzeyine uzanan stratejik lojistik yolları kesilmiş oldu.
Zeytin Dalı Harekatı'nın 12. gününde Afrin'in beş beldesinde 19'u köy, biri köy altı yerleşim ve 5'i stratejik dağ veya tepe olmak üzere 25 nokta örgütten kurtarılmış oldu.
Zeytin Dalı Harekatı'nda 12. gün: Kurni dağlarının zirvesi ele geçirildi TSK ve ÖSO birlikleri, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in kuzeyindeki Kurni dağlarının en yüksek zirvesini terör örgütü PYD/PKK'dan temizledi. Zeytin Dalı Harekatı'nın 12. gününde Afrin'in beş beldesinde 19'u köy, biri köy altı yerleşim ve 6'sı stratejik dağ veya tepe olmak üzere 26 nokta örgütten kurtarılmış oldu. TSK ve ÖSÖ, Afrin'in kuzeyindeki Bülbül beldesine bağlı Bak Ubasi köyünü PYD/PKK terör örgütünden temizledi. Türkiye sınırına komşu Bülbül belde merkezinin doğusundaki köylerin ele geçirilmesi ile terör örgütünün Afrin'in kuzeyine uzanan stratejik lojistik yolları kesilmiş oldu. Zeytin Dalı Harekatı'nın 12. gününde Afrin'in beş beldesinde 19'u köy, biri köy altı yerleşim ve 5'i stratejik dağ veya tepe olmak üzere 25 nokta örgütten kurtarılmış oldu.
Darmık bombalandı

                                    Burseya Dağı'nın ele geçirilmesinin ardından bir başka kritik nokta olan Darmık Dağı'nda sekiz ayrı nokta Türk savaş uçakları tarafından vuruldu. Darmık Dağı ve çevresindeki terör hedefleri halen savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Savaş uçakları roketlerin atıldığı YPG mevzilerine bomba yağdırdı.
Darmık Dağı, Burseya Dağı'nın batısında, Hassa ile Kilis arasında bulunuyor. NTV'nin haberine göre; Fırtına obüsleri ve çok namlulu roket atarlar ise daha çok Burseya Dağı çevresine atış yaptı.
Darmık bombalandı Burseya Dağı'nın ele geçirilmesinin ardından bir başka kritik nokta olan Darmık Dağı'nda sekiz ayrı nokta Türk savaş uçakları tarafından vuruldu. Darmık Dağı ve çevresindeki terör hedefleri halen savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Savaş uçakları roketlerin atıldığı YPG mevzilerine bomba yağdırdı. Darmık Dağı, Burseya Dağı'nın batısında, Hassa ile Kilis arasında bulunuyor. NTV'nin haberine göre; Fırtına obüsleri ve çok namlulu roket atarlar ise daha çok Burseya Dağı çevresine atış yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

                                    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan ve Putin, Soçi'de düzenlenen Ulusal Diyalog Kongresi, Zeytin Dalı Harekatı ve İdlib dahil olmak üzere Suriye'yle ilgili gelişmeleri ele aldı.
Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesinde, Ulusal Diyalog Kongresi'nde yaşanan sorunlara rağmen, neticenin önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekildi.
Gerginliği azaltma bölgesi olan İdlib'te yaşanan güvenlik sorunlarına değinen iki lider, Türkiye'nin gözlem noktaları oluşturma sürecine ivme kazandırma konusunda da mutabık kaldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı hakkında Putin'le bilgi paylaşımında da bulundu. Karşılıklı anlayış ve işbirliğinin önemine dikkati çeken iki lider, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım projelerine değindikleri görüşmede ikili ilişkileri her alanda geliştirme kararlılıklarını da teyit etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan ve Putin, Soçi'de düzenlenen Ulusal Diyalog Kongresi, Zeytin Dalı Harekatı ve İdlib dahil olmak üzere Suriye'yle ilgili gelişmeleri ele aldı. Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesinde, Ulusal Diyalog Kongresi'nde yaşanan sorunlara rağmen, neticenin önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekildi. Gerginliği azaltma bölgesi olan İdlib'te yaşanan güvenlik sorunlarına değinen iki lider, Türkiye'nin gözlem noktaları oluşturma sürecine ivme kazandırma konusunda da mutabık kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı hakkında Putin'le bilgi paylaşımında da bulundu. Karşılıklı anlayış ve işbirliğinin önemine dikkati çeken iki lider, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım projelerine değindikleri görüşmede ikili ilişkileri her alanda geliştirme kararlılıklarını da teyit etti.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesine 5 roket atıldı: 1 ölü, 1 yaralı

                                    Terör örgütü YPG-PYD kontrolündeki Afrin bölgesinden ateşlenen 5 roket, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düştü.
Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Afrin'den PKK/PYD tarafından atılan roketlerden birinin isabet ettiği evde 17 yaşındaki Fatma Avlar'ın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Şanverdi, "Bugüne kadar ilçemize 30'un üzerinde roket isabet etti. Bu olaylarda 50'nin üzerinde kişi yaralandı, 1'i Suriyeli olmak üzere bugün kaybettiğimiz gencimizle 2 kişi hayatını kaybetti" dedi.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesine 5 roket atıldı: 1 ölü, 1 yaralı Terör örgütü YPG-PYD kontrolündeki Afrin bölgesinden ateşlenen 5 roket, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düştü. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Afrin'den PKK/PYD tarafından atılan roketlerden birinin isabet ettiği evde 17 yaşındaki Fatma Avlar'ın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Şanverdi, "Bugüne kadar ilçemize 30'un üzerinde roket isabet etti. Bu olaylarda 50'nin üzerinde kişi yaralandı, 1'i Suriyeli olmak üzere bugün kaybettiğimiz gencimizle 2 kişi hayatını kaybetti" dedi.
N'diaye, KAP'a bildirildi

                                    Galatasaray,N'diaye'nin transferi için Stoke City ile görüşmelere başladığını KAP'a bildirdi. Sağlık kontrolü tamamlanan Senegalli oyuncunun, TSI ile 23.00'da oynanacak Stoke City - Watford karşılaşmasını stattan takip etmesi bekleniyor. Sezon başında Osmanlıspor'dan Galatasaray'a 7.5 milyon avroya transfer olduğu açıklanmıştı, ancak hafta içi çıkan haberlerde bu miktarın 12 milyon avro civarında olduğu iddia edildi. Bunun üzerine Galatasaray Kulübü bir açıklama yaparak, iddiaları yalanladı.
N'diaye, KAP'a bildirildi Galatasaray,N'diaye'nin transferi için Stoke City ile görüşmelere başladığını KAP'a bildirdi. Sağlık kontrolü tamamlanan Senegalli oyuncunun, TSI ile 23.00'da oynanacak Stoke City - Watford karşılaşmasını stattan takip etmesi bekleniyor. Sezon başında Osmanlıspor'dan Galatasaray'a 7.5 milyon avroya transfer olduğu açıklanmıştı, ancak hafta içi çıkan haberlerde bu miktarın 12 milyon avro civarında olduğu iddia edildi. Bunun üzerine Galatasaray Kulübü bir açıklama yaparak, iddiaları yalanladı.
Beşiktaş Larin'i 4.5 yıllığına renklerine bağladı

                                    Beşiktaş, Kanadalı golcü Cyle Larin'in transferini resmen sonuçlandırdı.
Siyah-Beyazlılar, genç forveti Orlando City'den resmi olarak kadrosuna kattı. TFF'de yer alan Beşiktaş takım kadrosunda Cyle Larin'in isminin yer aldığı görüldü.
Lisansı çıkan Cyle Larin, cuma günü oynanacak Bursaspor karşılaşmasında Teknik Direktör Şenol Güneş'in forma vermesi halinde oynayabilecek.
Beşiktaş Larin'i 4.5 yıllığına renklerine bağladı Beşiktaş, Kanadalı golcü Cyle Larin'in transferini resmen sonuçlandırdı. Siyah-Beyazlılar, genç forveti Orlando City'den resmi olarak kadrosuna kattı. TFF'de yer alan Beşiktaş takım kadrosunda Cyle Larin'in isminin yer aldığı görüldü. Lisansı çıkan Cyle Larin, cuma günü oynanacak Bursaspor karşılaşmasında Teknik Direktör Şenol Güneş'in forma vermesi halinde oynayabilecek.
Mesut Özil Arsenal'le uzattı

                                    Mesut Özil'in, Arsenal ile 3,5 yıllık yeni sözleşme imzaladığı, haftada 350 bin sterlin ile kulüp tarihinin en çok kazanan oyuncusu olacağı ileri sürüldü. Arsenal'de kalıp kalmayacağı merak edilen Mesut Özil'in kulübüyle sözleşmesini 2021 yılına kadar uzattığı belirtildi.
Mesut Özil Arsenal'le uzattı Mesut Özil'in, Arsenal ile 3,5 yıllık yeni sözleşme imzaladığı, haftada 350 bin sterlin ile kulüp tarihinin en çok kazanan oyuncusu olacağı ileri sürüldü. Arsenal'de kalıp kalmayacağı merak edilen Mesut Özil'in kulübüyle sözleşmesini 2021 yılına kadar uzattığı belirtildi.
Türk öğrenci dünyada ilk 50 arasına girdi

                                    Yarışmanın dünya genelinde yapıldığını ve 50 öğrenciye burs verildiğini aktaran İnan Evin, oyun geliştirmeye 11 yaşında başladığını ve kendisini sürekli geliştirdiğini ifade etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde verilen eğitimle birlikte büyük fırsatlar yakaladığını belirten Evin, ''11 yaşımda başladığım oyun geliştirme yolunda üniversitemde önüme çıkan fırsatların da büyük katkısıyla şu anki portfolyoma sahip oldum. Kendimi sürekli geliştirdim. 8 yıllık Unity oyun motoru ve 10 yıllık oyun geliştirme tecrübemle yarışmaya katıldım. Bu süreçte yaptığım işlerimi gösterdim. Sonuçta dünya çapındaki en büyük oyun konferansına, çok güçlü bir şirket tarafından gönderilme hakkı kazandım'' dedi.İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi İnan Evin, dünyaca ünlü yazılım şirketi ve oyun motoru Unity tarafından gerçekleştirilen dünya genelindeki yarışmada ilk 50 öğrenci arasında yer aldı.
Türk öğrenci dünyada ilk 50 arasına girdi Yarışmanın dünya genelinde yapıldığını ve 50 öğrenciye burs verildiğini aktaran İnan Evin, oyun geliştirmeye 11 yaşında başladığını ve kendisini sürekli geliştirdiğini ifade etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde verilen eğitimle birlikte büyük fırsatlar yakaladığını belirten Evin, ''11 yaşımda başladığım oyun geliştirme yolunda üniversitemde önüme çıkan fırsatların da büyük katkısıyla şu anki portfolyoma sahip oldum. Kendimi sürekli geliştirdim. 8 yıllık Unity oyun motoru ve 10 yıllık oyun geliştirme tecrübemle yarışmaya katıldım. Bu süreçte yaptığım işlerimi gösterdim. Sonuçta dünya çapındaki en büyük oyun konferansına, çok güçlü bir şirket tarafından gönderilme hakkı kazandım'' dedi.İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi İnan Evin, dünyaca ünlü yazılım şirketi ve oyun motoru Unity tarafından gerçekleştirilen dünya genelindeki yarışmada ilk 50 öğrenci arasında yer aldı.
Selçuk Bayraktar, Silahlı İHA füzelerine 'Kızıl Elma' yazdı

                                    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'deki terör örgütlerine yönelik başlattığı ve bugün 11. gününe giren Zeytin Dalı Harekatı tüm kararlılıkla devam ediyor.
TSK, bugüne kadar 712 teröristi etkisiz hale getirirken çok sayıda terör inini de yerle bir etti. Harekatla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli harekatta terör yuvalarının yerle bir edilmesinde kullanılan mühimmatların tamamının yerli olduğunu açıklamıştı. Baykar Makine Teknik Müdürü ve CEO’su Selçuk Bayraktar resmi Twitter hesabından paylaştığı Kızılelma ve Yörük Ana imzalı TB 2 SİHA fotoğraflarına "Mehmetçiğimizin yanında, milletimizin hizmetinde... Bayraktar TB2 SİHA Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının imzasıyla..." notunu düştü.
Selçuk Bayraktar, Silahlı İHA füzelerine 'Kızıl Elma' yazdı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'deki terör örgütlerine yönelik başlattığı ve bugün 11. gününe giren Zeytin Dalı Harekatı tüm kararlılıkla devam ediyor. TSK, bugüne kadar 712 teröristi etkisiz hale getirirken çok sayıda terör inini de yerle bir etti. Harekatla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli harekatta terör yuvalarının yerle bir edilmesinde kullanılan mühimmatların tamamının yerli olduğunu açıklamıştı. Baykar Makine Teknik Müdürü ve CEO’su Selçuk Bayraktar resmi Twitter hesabından paylaştığı Kızılelma ve Yörük Ana imzalı TB 2 SİHA fotoğraflarına "Mehmetçiğimizin yanında, milletimizin hizmetinde... Bayraktar TB2 SİHA Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının imzasıyla..." notunu düştü.
Elon Musk alev püskürten silahtan kısa sürede 8,75 milyon dolar elde etti

                                    The Boring Company şirketine ait olan alev püskürtme silahı tanıtılalı daha 1 hafta bile olmamışken şirketin CEO’su Elon Musk, bu silahtan milyonlarca dolar kazandığını açıkladı. Dünyanın en büyük problemlerinden olan ulaşım sorununu halletmek için kurulan The Boring Company şirketi, düz siyah şapkanın ardından şimdi de bir alev püskürtme silahını satışa çıkardı. Elon Musk bu alev silahını satışa çıkarmak için tüm şapkaların tükenmesini bekliyordu.
Elon Musk alev püskürten silahtan kısa sürede 8,75 milyon dolar elde etti The Boring Company şirketine ait olan alev püskürtme silahı tanıtılalı daha 1 hafta bile olmamışken şirketin CEO’su Elon Musk, bu silahtan milyonlarca dolar kazandığını açıkladı. Dünyanın en büyük problemlerinden olan ulaşım sorununu halletmek için kurulan The Boring Company şirketi, düz siyah şapkanın ardından şimdi de bir alev püskürtme silahını satışa çıkardı. Elon Musk bu alev silahını satışa çıkarmak için tüm şapkaların tükenmesini bekliyordu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >