37 yıllık iktidarın sonu: Devrik lider Robert Mugabe

​37 yıllık iktidarın sonu: Devrik lider Robert Mugabe
​37 yıllık iktidarın sonu: Devrik lider Robert Mugabe

1980 yılında bağımsızlığını kazanan devletin ilk başbakanı olan Mugabe'nin, 15 Kasım 2017 tarihinde ülkede gerçekleştirilen askeri darbe sonucu 37 yıllık siyasi iktidarı son bulmuştur. Devrik lider Robert Mugabe kimdir?

Zimbabve’de ordu, 93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe’ye karşı askeri müdahalede bulunarak Mugabe’nin 37 yıllık iktidarını sonlandırdı...

Devrik lider Robert Mugabe kimdir?
1924 yılında dünyaya gelen Mugabe, 1970’li yıllarda beyazlara karşı mücadele veren Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği içerisinde büyük ün kazandı. 1980 yılında tam bağımsızlığını kazanan ülkenin ilk Başbakanı Mugabe oldu. Ülkenin adını Zimbabve olarak değiştirdi ve ülkenin 1987 yılında başkanlık sistemine geçmesiyle ilk Devlet Başkanı oldu.
Devrik lider Robert Mugabe kimdir? 1924 yılında dünyaya gelen Mugabe, 1970’li yıllarda beyazlara karşı mücadele veren Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği içerisinde büyük ün kazandı. 1980 yılında tam bağımsızlığını kazanan ülkenin ilk Başbakanı Mugabe oldu. Ülkenin adını Zimbabve olarak değiştirdi ve ülkenin 1987 yılında başkanlık sistemine geçmesiyle ilk Devlet Başkanı oldu.
Zimbabve nerede?
Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır.
Zimbabve nerede? Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır.
Zimbabve'de neler oldu?
15 Kasım 2017 tarihinde ülkede gerçekleştirilen askeri darbe sonucu Mugabe'nin eşi ile birlikte ev hapsine alınmıştır. Darbe girişiminin ardından 16 Kasım 2017 tarihinde Mugabe ile Chiwenga önderliğindeki ordu yetkililerin Güney Afrika Cumhuriyeti'nden yetkililer öncülüğünde devlet başkanlığı sarayında bir araya geldikleri bildirilmiş, yapılan görüşmede Mugabe'nin istifa etmeyeceğini söylediği ifade edilmiştir. Ordunun bu görüşme için ev hapsinde tutulan Mugabe'ye izin verdiği ifade edilmiştir.
Zimbabve'de neler oldu? 15 Kasım 2017 tarihinde ülkede gerçekleştirilen askeri darbe sonucu Mugabe'nin eşi ile birlikte ev hapsine alınmıştır. Darbe girişiminin ardından 16 Kasım 2017 tarihinde Mugabe ile Chiwenga önderliğindeki ordu yetkililerin Güney Afrika Cumhuriyeti'nden yetkililer öncülüğünde devlet başkanlığı sarayında bir araya geldikleri bildirilmiş, yapılan görüşmede Mugabe'nin istifa etmeyeceğini söylediği ifade edilmiştir. Ordunun bu görüşme için ev hapsinde tutulan Mugabe'ye izin verdiği ifade edilmiştir.
İstifa süreci
19 Kasım 2017 tarihinde Mugabe'nin başkanlığını yürüttüğü ZANU-PF yaptığı açıklama ile ordu ile yaptığı müzakerelerde olumlu adım atmamasını gerekçe göstererek Mugabe'yi genel başkanlıktan ve partiden ihraç ettiklerini açıklamıştır. Parti yeni genel başkan olarak Mnangagwa'nın seçildiğini ifade etmiştir. Ayrıca söz konusu açıklamada şayet Mugabe pazartesi öğlene kadar kendi isteğiyle istifa etmemesi durumunda meclis tarafından görevinden alınacağı açıklanmıştır.
İstifa süreci 19 Kasım 2017 tarihinde Mugabe'nin başkanlığını yürüttüğü ZANU-PF yaptığı açıklama ile ordu ile yaptığı müzakerelerde olumlu adım atmamasını gerekçe göstererek Mugabe'yi genel başkanlıktan ve partiden ihraç ettiklerini açıklamıştır. Parti yeni genel başkan olarak Mnangagwa'nın seçildiğini ifade etmiştir. Ayrıca söz konusu açıklamada şayet Mugabe pazartesi öğlene kadar kendi isteğiyle istifa etmemesi durumunda meclis tarafından görevinden alınacağı açıklanmıştır.
Zorunlu istifa
Partiden bu yönde açıklamalar yapılmasına rağmen devlet başkanı Mugabe 20 Kasım 2017 tarihinde yaptığı açıklamada parti kongresinin birkaç hafta içerisinde kendi başkanlığında toplanacağını ifade etmiştir. Aynı gün ZANU-PF'den yapılan başka bir açıklamada Mugabe'ye verilen sürenin dolduğu, Salı günü ulusal meclisin Mugabe'yi gerçekleri görememe, görevi eşine devretme, kaotik yönetim gibi nedenlerle görevden uzaklaştırma gündem maddesi ile toplanarak sürecin başlatılacağı açıklanmıştır. 21 Kasım 2017 tarihinde Mugabe'yi görevden alma maddesi ile toplanan mecliste, meclis başkanı Mugabe'nin kendilerine ulaşan istifa mektubunu okuyarak, Mugabe'nin kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıklamıştır.
Zorunlu istifa Partiden bu yönde açıklamalar yapılmasına rağmen devlet başkanı Mugabe 20 Kasım 2017 tarihinde yaptığı açıklamada parti kongresinin birkaç hafta içerisinde kendi başkanlığında toplanacağını ifade etmiştir. Aynı gün ZANU-PF'den yapılan başka bir açıklamada Mugabe'ye verilen sürenin dolduğu, Salı günü ulusal meclisin Mugabe'yi gerçekleri görememe, görevi eşine devretme, kaotik yönetim gibi nedenlerle görevden uzaklaştırma gündem maddesi ile toplanarak sürecin başlatılacağı açıklanmıştır. 21 Kasım 2017 tarihinde Mugabe'yi görevden alma maddesi ile toplanan mecliste, meclis başkanı Mugabe'nin kendilerine ulaşan istifa mektubunu okuyarak, Mugabe'nin kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıklamıştır.
37 yıllık iktidarın sonu
Zimbabve ordusu, 93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe’ye karşı askeri müdahalede bulunarak Mugabe’nin 37 yıllık iktidarını devirmiştir.
37 yıllık iktidarın sonu Zimbabve ordusu, 93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe’ye karşı askeri müdahalede bulunarak Mugabe’nin 37 yıllık iktidarını devirmiştir.
Robert Mugabe'nin sağlık sorunları
93 yaşındaki Mugabe son zamanlarda büyük sağlık sorunları yaşıyordu.
Robert Mugabe'nin sağlık sorunları 93 yaşındaki Mugabe son zamanlarda büyük sağlık sorunları yaşıyordu.
Ulusal kahraman'a darbe
1980 yılından beri iktidarda olan Mugabe, ülkenin bağımsızlığını kazanmasında oynadığı rol sebebiyle ulusal kahraman olarak görülüyor.
Ulusal kahraman'a darbe 1980 yılından beri iktidarda olan Mugabe, ülkenin bağımsızlığını kazanmasında oynadığı rol sebebiyle ulusal kahraman olarak görülüyor.
Zimbabve ekonomisi
37 yıllık iktidar büyük bir istikrar olarak görünse de , ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar oldukça kötüdür.
Zimbabve ekonomisi 37 yıllık iktidar büyük bir istikrar olarak görünse de , ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar oldukça kötüdür.
Avrupa'nın Mugabe'ye bakışı 
2000 yılında gerçekleştirdiği toprak reformuyla azınlık Avrupalıların topraklarını millileştirmiştir. Bu reform Batı medyası tarafından, Mugabe'nin imajı hızla despotik diktatöre dönüşmüştür.
Avrupa'nın Mugabe'ye bakışı 2000 yılında gerçekleştirdiği toprak reformuyla azınlık Avrupalıların topraklarını millileştirmiştir. Bu reform Batı medyası tarafından, Mugabe'nin imajı hızla despotik diktatöre dönüşmüştür.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >