397 yıl sonra ilk: Büyük birleşme çıplak gözle izlenebilecek

21 Aralık gecesi gökyüzünde görsel şölen olacak
21 Aralık gecesi gökyüzünde görsel şölen olacak

Jüpiter ve Satürn, ay sonunda 'büyük birleşme' olarak bilinen buluşmayla gökyüzünde 'tek bir yıldız' gibi parlayacak.

LiveScience'ın haberine göre, iki gaz devi gezegenin 20 yılda bir meydana gelen yakınlaşması bu gece yaşanacak.

Jüpiter ve Satürn'ün bu yılki "büyük birleşmede" sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi.

Avustralya'da Monash Üniversitesinde görevli gökbilimci Michael Brown, Washington Post'a yaptığı açıklamada, Jüpiter'in Güneş'in çevresindeki turunu 12, Satürn'ün ise yaklaşık 30 yılda tamamladığını, iki gezegenin turlarını farklı eğime sahip yörüngelerde attığını, dolayısıyla bu denli yakınlaşmalarına nadiren rastlandığını söyledi.

Brown, 1623'teki "büyük birleşmenin", gezegenler Güneş'e çok yakın olduğundan Dünya'dan izlenmesinin mümkün olmadığını, iki gezegenin "izlenebilir bu çok samimi görüntüyü" 1226 yılı mart ayında verdiği belirtildi.

Çıplak gözle izlenebilecek

Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Kuzey Yarım Küre'de en kısa günün yaşanacağı 21 Aralık'ta, iki gezegenin buluşmasının çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.

Türkiye'den görülecek mi?

Dünya’dan bakıldığında görülen en parlak cismin Venüs olduğunu, diğer en parlak cisimlerin de Satürn ve Jüpiter olduğunu vurgulayan Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÖKMER) Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, gökyüzünün en parlak cisimlerinden olan bu iki gezegenin kavuşumunu izlemek adına gün batımından sonra güneybatı ufkuna bakılması gerektiği bilgisini paylaşarak, kent ışıklarından uzak, bulutsuz bir gökyüzü bulunması durumunda çıplak gözle bu tarihî kavuşumun görülebileceğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >