3D yazıcıyla üretilen roket uzaya fırlatıldı

Rocket Lab Electron
Rocket Lab Electron

ABD ve Yeni Zelanda’lı bilim insanları tarafından üç boyutlu yazıcı kullanılarak oluşturulan roket uzaya fırlatıldı.

Üç boyutlu yazıcıyla oluşturulan bu roketin mucidi ABD ve Yeni Zelanda’lı şirket Rocket Lab. Bu şirketin 3D yazıcıyla ürettiği roket yine ortak ülkelerden birinden Yeni Zelanda’nın Mahia bölgesinden fırlatıldı.

Electron'un fırlatma maliyetinin 17.8 milyon dolar olduğu açıklandı.
Electron'un fırlatma maliyetinin 17.8 milyon dolar olduğu açıklandı.

Çalışmanın başarılı olunması durumunda bundan sonraki uzay çalışmalarının daha ucuz ve daha pratik bir şekilde gerçekleşeceği anlamına geliyor.

Şirketin kurucularından olan Peter Beck projeyle alakalı şunları söyledi: Sıfırdan bir roket geliştiren birkaç şirketten biriyiz ve bunu dört yılda yapmıştık. Bu noktaya gelebilmek için yorulmadan çalıştık. Çalışmanın başarıyla sonuçlanmasını görmek inanılmaz bir andı ve bunu gerçekleştiren yetenekli ekibimizle gurur duyuyorum.

Beck, roketi başarılı bir şekilde kaldırma yapsak da istediğimiz yörüngeye oturtamadık dedi. Yörüngeye oturtmayı başarılı bir şekilde gerçekleştireceklerine inandıklarını ve kendilerine inanan yetkililerin 50 defa kaldırma izni verdiklerini söyledi.

Rocket Lab şirketi 2006 yılında kurulmuş olmasına rağmen şimdiden NASA, Spire, Planet, Moon Express ve Spaceflight gibi büyük müşterilere sahip.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >