46 yıldır kapalıydı: Kapalı Maraş'ın bir kısmı açıldı

Maraş bölgesinin açılışından ilk kare
Maraş bölgesinin açılışından ilk kare

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yer alan Kapalı Maraş'ın kademeli olarak açılmasında ilk adım bugün atıldı. 46 yıldır yerleşim ve iskana kapalı tutulan bu bölgede kamuya ait olan sahil bölümünün bir kısmı ve Demokrasi Caddesi halkın kullanımına açıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 'hayalet şehir' olarak anılan Kapalı Maraş'ın sahil ve kıyı bölümünde dün temizlik çalışması başlatılmış ve açılışa hazır hale getirilmişti. Bugün yapılan son düzenlemelerden sonra Kapalı Maraş resmen açıldı.

Geçen gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la düzenlenen ortan basın toplantısında konuşan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, 46 yıldır kapalı olan Maraş'ta sahilin perşembe günü açılacağını söylemişti. Erdoğan ise "Maraş KKTC toprağıdır, sahilin açılmasını destekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kapalı Maraş ziyarete açıldı
Kapalı Maraş ziyarete açıldı

Hollywood yıldızlarının uğrak yeriydi

Kıbrıs'taki Maraş bölgesi, Akdeniz'in gözde turizm mekanlarından biri, Hollywood yıldızlarının uğrak yeriydi. 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra yerleşime kapatıldı. Askeri bölge ilan edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti, Kapalı Maraş bölgesini yeniden yerleşime açmak için geçen yıl envanter çalışması başlattı.

Kapalı Maraş ziyarete açıldı
Kapalı Maraş ziyarete açıldı

İlk 7 yıldızlı otel bu bölgedeydi

Maraş, 1963-1974 yılları arasında en hareketli günlerini yaşadı. Maraş'taki otellerin 12 binden fazla yatak kapasitesi bulunuyordu. Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli de bu bölgedeydi. 3 buçuk kilometre uzunluğunda altın rengi kumsalıyla, dünyaca ünlü yıldızların tatil için ilk tercihiydi.

Kapalı Maraş ziyarete açıldı
Kapalı Maraş ziyarete açıldı

Zamanla hayalet şehre dönen konut ve iş yerlerinden oluşan 8 bin 400 bina bulunuyor. Bölgede 21 banka şubesi, 99 eğlence mekanı da vardı. Tüm bu yapılar 5,5 kilometrekarelik alanda yer alıyordu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >