46 yıllık köprü 7,7 şiddetindeki depreme bile dayanıklı

46 yıllık köprü sürekli gözlem altında
46 yıllık köprü sürekli gözlem altında

İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul'un olmazsa olmazlarından ilk yapı olma özelliğine sahip

15 Temmuz Şehitler köprüsünde bakım ve kontrol çalışmaları aralıksız devam ediyor. Daha önce yapılan ağır bakımda halatları ve asfaltı yenilenerek köprü 7,7 büyüklüğünde bir depremde ayakta kalabilecek güce sahip oldu. Yıpranan kısımlara anında müdahale edilerek köprü sürekli bakım halinde tutuluyor.

İstanbul'da 1973 yılında hizmete alınan eski adıyla Boğaziçi köprüsü, yeni adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü 46 yıl sonra halen hizmet vermeye devam ederken, köprüyü ayakta tutmak için kurulan bir ekip adeta "Bitmeyen" bakım ve kontrol süreciyle çalışıyor.

Köprüde 'bitmeyen' bakım ve kontrol süreciyle çalışılıyor
Köprüde 'bitmeyen' bakım ve kontrol süreciyle çalışılıyor

7,7 büyüklüğündeki depreme dayanacak güçte

1506 metre uzunluğundaki köprü daha önce yapılan çalışmalarda 7,7 büyüklüğünde bir depreme dayanacak şekilde güçlendirilmişti. 2014-15 yıllarında yapılan çalışmalarda ise çelik halatlar yenilenirken, tabliyeler kontrol edilmiş, mastik asfalt değiştirilmişti.

Köprü sürekli gözlem altında

Günümüzde ise bu ağır bakımların devamı olarak köprü sürekli gözlem altında tutuluyor. Köprünün ayaklarına en tepesine yerleştirilen iskeleler yardımıyla bir yandan gözle gözlem yapılırken, köprünün bir çok noktasına yerleştirilen sensörler yardımıyla ölçümler yapılarak yıpranmalar tespit edip anında müdahale ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >