5 bin liralık süs tavukları yok satıyor: 150’nin üzerinde süs tavuğu ırkı yetiştiriliyor

Arşiv
Arşiv

Fiyatı 5 bin TL'ye kadar çıkan süs tavuklarına yönelik Arap ülkelerinden gelen yoğun talebin ardından bavul ticaretiyle ülke dışına çıkarılan 150'nin üzerindeki süs tavuğu ırkının ihracatına yönelik mevzuat çalışması yürütülmeye başlandı.

Önceleri Türkiye’de hobi amaçlı başlanan süs tavuğu yetiştiriciliğine şimdilerde ilgi büyük. Zira fiyatı 5 bin TL'ye kadar çıkan süs tavuklarına yönelik Arap ülkelerinden yoğun talep var.

Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Federasyonu Başkanı Ömer Kılıçoğlu, süs tavukçuluğunda yüksek ihracat potansiyeli bulunduğunu belirterek, dış ticaretin başlayabilmesi için mevzuat hazırlığının devam ettiğini belirtti.

Fiyatı 5 bin TL'ye kadar çıkan süs tavuklarına yönelik Arap ülkelerinden yoğun talep gelmesi üzerine çalışma başlatıldı.
Fiyatı 5 bin TL'ye kadar çıkan süs tavuklarına yönelik Arap ülkelerinden yoğun talep gelmesi üzerine çalışma başlatıldı.

Kılıçoğlu, Türkiye'de hobi amaçlı süs tavuğu yetiştiriciliğinin son yıllarda geliştiğini, federasyon çatısı altında 40 dernek bulunduğunu, bu derneklerin üye sayısının 5 bini aştığını ifade etti.

Dünyada bulunan 150'nin üzerindeki süs tavuğu ırkı Türkiye'de yetiştirilebiliyor.
Dünyada bulunan 150'nin üzerindeki süs tavuğu ırkı Türkiye'de yetiştirilebiliyor.

Hayvan kalitesinin de son yıllarda yükseldiğini, dünyada bulunan 150'nin üzerindeki süs tavuğu ırkının Türkiye'de yetiştirilebildiğini dile getiren Kılıçoğlu, bu hayvanlara yurt dışından yoğun talep geldiğini ifade etti.

Araplardan yoğun talep var

Süs tavuğunda dış ticaret için mevzuat düzenlemesi bulunmadığını, bu nedenle ihracat veya ithalatının yapılamadığını kaydeden Kılıçoğlu, şu bilgileri verdi:

  • "Son yıllarda Arap ülkelerinden gelen talep nedeniyle özellikle Suriye, İran ve Irak uyruklular, bavul ticareti yoluyla götürdükleri süs tavuklarını Dubai'de yüksek fiyatlara satıyor. Canlı süs hayvanlarının giriş ve çıkışıyla ilgili mevzuat olmadığı için normal yollarla ithalatı ihracatı yapılamıyor. Bu eksikliği gidermek üzere federasyon olarak bir mevzuat taslağı hazırladık. Tarım ve Orman Bakanlığına sunduk. Seçim nedeniyle ara verilen çalışmaların yakın zamanda tamamlanmasını bekliyoruz. Mevzuatın tamamlanmasıyla süs tavuğundan önemli bir ihracat geliri elde edebileceğiz."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >