5 maddede kibrit kutusundan kamera yapımı: Pinhole Kamera

Makasınızı, kibrit kutunuzu ve bantınızı hazırlayın; fotoğraf makinesi yapıyoruz.

Fotoğraf, çıktığı ilk yıllardan itibaren hayatımızda önemli bir yer edindi. Özellikle cep telefonlarına kamera özelliğinin eklenmesiyle birlikte dünyada tarihinde görülmemiş bir fotoğraf sayısına ulaşıldı ve bu fotoğraf çekme furyası git gide bir kar topu misali büyümeye devam ediyor. Fotoğraf çekmek için birçok farklı araç kullanıyoruz; cep telefonları, tabletler, fotoğraf makineleri hatta bilgisayarla. Bunlar fotoğraf denince akla gelen ilk araçlar olsa da pinhole(iğne deliği) kamera da fotoğraf çekmek için kullanılabilecek bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.. İşte pinhole hakkında birkaç bilgi ve kibrit kutusundan fotoğraf yapımının detayları.
Fotoğraf makinelerinin atasıdır
Pinhole, fotoğraf makinelerinin atasıdır. Merceksiz fotoğraf çekilmesine yarayan bu mekanizma günümüzdeki fotoğraf makinelerinin tümünün de çalışma prensibinin temelidir.
Fotoğraf makinelerinin atasıdır Pinhole, fotoğraf makinelerinin atasıdır. Merceksiz fotoğraf çekilmesine yarayan bu mekanizma günümüzdeki fotoğraf makinelerinin tümünün de çalışma prensibinin temelidir.
Temel olarak pinhole...
Pinhole için temel olarak hiç ışık girmeyen bir yere iğne ucu büyüklüğünde küçük bir delik açıp içeriye görüntüyü yansıtan mekanizma diyebiliriz.
Temel olarak pinhole... Pinhole için temel olarak hiç ışık girmeyen bir yere iğne ucu büyüklüğünde küçük bir delik açıp içeriye görüntüyü yansıtan mekanizma diyebiliriz.
Pinhole'un deklanşörü bulunmuyor
İçeriye yeteri kadar giren ışık film üzerinde görüntüyü oluşturur. Yani iğne deliği yeteri kadar ışığı aldıktan sonra kapatılır ve fotoğrafın oluşması süreci başlar. Ufak deliğeışığın girme süresi fotoğraf çekilecek mekana göre değişir.
Pinhole'un deklanşörü bulunmuyor İçeriye yeteri kadar giren ışık film üzerinde görüntüyü oluşturur. Yani iğne deliği yeteri kadar ışığı aldıktan sonra kapatılır ve fotoğrafın oluşması süreci başlar. Ufak deliğeışığın girme süresi fotoğraf çekilecek mekana göre değişir.
Önemli olan makine değil onu tutan eldir
Pinhole kamera ile çekilen fotoğrafların çözünürlüğü çok iyi değildir. Ama bir kibrit kutusundan beklentiniz nedir ki zaten? Fakat önemli olan fotoğrafın kalitesi değil fotoğrafın ışığı, kompozisyonu, yakaladığı andır. Ara Güler fotoğraf çekiminde asıl önemli olanın insan olduğunu şu nükteli sözle açıklar: Ben dikiş makinesiyle bile fotoğraf çekerim.
Önemli olan makine değil onu tutan eldir Pinhole kamera ile çekilen fotoğrafların çözünürlüğü çok iyi değildir. Ama bir kibrit kutusundan beklentiniz nedir ki zaten? Fakat önemli olan fotoğrafın kalitesi değil fotoğrafın ışığı, kompozisyonu, yakaladığı andır. Ara Güler fotoğraf çekiminde asıl önemli olanın insan olduğunu şu nükteli sözle açıklar: Ben dikiş makinesiyle bile fotoğraf çekerim.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >