50 yıldır İsrail işgalindeki Suriye toprağı: Golan Tepeleri

İsrail askerleri Golan Tepeleri'nde
İsrail askerleri Golan Tepeleri'nde

İsrail, 1967 yılında işgal ettiği stratejik konumdaki Golan Tepeleri'ni 1981 yılında ilhak ettiğini açıkladı. 50 yıldır işgal altında tuttuğu bölgenin Yahudi yerleşimleriyle nüfus dengesini de değiştiren İsrail, ilk kez geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu'nu Golan Tepeleri'nde topladı.

Suriye, Ürdün, Lübnan ve işgalci İsrail Devleti’ne sınırı olan Golan Tepeleri, stratejik konumu ve zengin su kaynakları nedeniyle İsrail ile Suriye arasında yıllardır sorun olarak kalmaya devam ediyor. 1967 yılında yaşanan 6 gün Savaşı’nda İsrail ordusu tarafından işgal edilen Golan Tepeleri, 13 Aralık 1981 yılında İsrail’in ilhak kararına sahne oldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 242 ve 338 nolu kararlarında “işgal altındaki Suriye toprakları” olarak tanımlanan bölge 50 yıldır işgalcilerin kontrolünde.

Golan Tepeleri haritası.
Golan Tepeleri haritası.

Golan Tepeleri neden önemli?

İsrail'in için Golan tepelerinin üç önemli nedeni var. Bunlar;

Zengin su yataklarına sahip olan bölge İsrail’in su ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Suriye’nin başkenti Şam’a 60 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle olası bir İsrail-Suriye savaşında üstünlük sağlayabilecek bir konumda.

Dindar Yahudilere göre Yahudiler ait kutsal metinlerde Golan’a birçok kez atıfta bulunuluyor.

  • İsrail’in için bir diğer önemi ise Golan’ın iç siyaset malzemesi olması. 2008’de Türkiye’nin arabuluculuğuyla başlayan görüşmeler İsrail’in Gazze’ye saldırmasıyla son bulmuş, daha sonra Başbakan olan Netanyahu’nun seçmenlere Golan Tepeleri ile ilgili sert bir politika izleyeceğine dair vaat vermesi buna örnek gösterilebilir.

Golan’da kim yaşıyor?

Golan’da 30’dan fazla Yahudi yerleşim yerinin bulunduğu, Tel Aviv yönetiminin yerleşim yerlerini daha da genişleterek Yahudileri bölgeye taşıdığı biliniyor. İşgalci yönetimin bir politikası olarak yerleştirilen Yahudilerle birlikte 20 bin civarında da Suriyeli Dürzi’nin bulunduğu tahmin ediliyor.

1967’deki İsrail işgalinden önce 100 bin Suriyeli bölgede yaşıyordu.

İşgalci İsrail yönetimi Yahudilerin yerleştirildiği yeni birimler kuruyor.
İşgalci İsrail yönetimi Yahudilerin yerleştirildiği yeni birimler kuruyor.

Golan Tepeleri resmen İsrail’in olacak iddiası

Geçtiğimiz yıl bazı haber ajanslarında arka planı belli olmayan haberler yayıldı. Suriye’de toprak bütünlüğü ortadan kalkarsa Golan Tepeleri’nin resmen İsrail’in olacağı öne sürüldü.

BMGK’nın Golan Tepeleri için kullandığı “işgal altındaki Suriye toprakları” ibaresinin, Suriye Devleti ortadan kalkarsa “işgal altındaki toprak” haline dönüşeceği ve resmen İsrail’in sayılabileceği iddia edildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Golan Tepeleri ziyareti. (Arşiv)
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Golan Tepeleri ziyareti. (Arşiv)

İsrail, Bakanlar Kurulu’nu Golan’da topladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail hükümetinin kuruluşunun birinci yıldönümü vesilesiyle geçtiğimiz yıl 17 Nisan’da ilk kez Golan Tepeleri'nde kabine toplantısı düzenledi. Netanyahu yaptığı basın açıklamasında "İsrail, Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacak." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >