53 yıl önce bugün bir darbeci idam edildi

Ülkemizin tarihinde birçok askeri müdahale girişimi mevcuttur. Bunlardan bir çoğuyla hükümetler devrilirken bazıları ise başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun en son örneğini FETÖ’cü hain askerlerin kalkıştığı 15 Temmuz darbe girişiminde hepimiz şahit olduk. Bundan tam 53 yıl önce ise darbe kalkışmasında bulunan bir asker idam edildi, o askerin ismi Talat Aydemir’di.

53 yıl önce gerçekleşen darbe kalkışmasının baş aktörünü ve darbe girişimini sizler için listeledik.

Talat Aydemir kimdir?
1917 yılında Bilecik’de doğdu. 1940 yılında Harp Okulu’nu, 1954 yılında ise Harp Akademisi’ni bitirdi.
Talat Aydemir kimdir? 1917 yılında Bilecik’de doğdu. 1940 yılında Harp Okulu’nu, 1954 yılında ise Harp Akademisi’ni bitirdi.
Menderes’in idam edilmesiyle sonuçlanan 27 Mayıs darbesine katılamayınca cunta kurdu
27 Mayıs darbesi öncesinde kurulan cuntaların içerisinde yer almasına karşın 1959’da Kore’ye gönderilen ve darbe zamanı da orada bulunan Aydemir o günlerde cunta içinde aktif rol alamadı. Bundan dolayı da kendisini darbe sonrasında kurulan Milli Birlik Komitesi’ne aldıramadı. Bu durum yeni bir darbe girişimini başlatan etkenlerden en önemlisi sayılabilir.
Menderes’in idam edilmesiyle sonuçlanan 27 Mayıs darbesine katılamayınca cunta kurdu 27 Mayıs darbesi öncesinde kurulan cuntaların içerisinde yer almasına karşın 1959’da Kore’ye gönderilen ve darbe zamanı da orada bulunan Aydemir o günlerde cunta içinde aktif rol alamadı. Bundan dolayı da kendisini darbe sonrasında kurulan Milli Birlik Komitesi’ne aldıramadı. Bu durum yeni bir darbe girişimini başlatan etkenlerden en önemlisi sayılabilir.
22 Şubat 1962’de ilk darbe girişimine kalkıştı
22 Şubat 1962 günü askeri öğrencilerin desteğini alan Aydemir darbe girişiminde bulundu. Dönemin hükümetiyle anlaşması sonucunda kalkışmayı durdurdu ve emekli oldu. Ama hala vazgeçmiş değildi.
22 Şubat 1962’de ilk darbe girişimine kalkıştı 22 Şubat 1962 günü askeri öğrencilerin desteğini alan Aydemir darbe girişiminde bulundu. Dönemin hükümetiyle anlaşması sonucunda kalkışmayı durdurdu ve emekli oldu. Ama hala vazgeçmiş değildi.
Bir kere daha darbeye kalkışınca bedelini ağır ödedi
Emekli olmasına rağmen darbe sevdasından bir türlü kurtulamayan Aydemir yeniden cunta kurdu ve çalışmalara başladı. 20 Mayıs 1963 yılında yeniden darbe girişiminde bulunan Aydemir’in destekçileri havadan ve karadan ateş altına alındı. Bir süre sonra yakalanan ve yargılanan Aydemir idam cezasına mahkum edildi.
Bir kere daha darbeye kalkışınca bedelini ağır ödedi Emekli olmasına rağmen darbe sevdasından bir türlü kurtulamayan Aydemir yeniden cunta kurdu ve çalışmalara başladı. 20 Mayıs 1963 yılında yeniden darbe girişiminde bulunan Aydemir’in destekçileri havadan ve karadan ateş altına alındı. Bir süre sonra yakalanan ve yargılanan Aydemir idam cezasına mahkum edildi.
53 yıl önce bugün darbeci Talat Aydemir idam edildi.
53 yıl önce bugün darbeci Talat Aydemir idam edildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >