6 ihtimal var: Biri bile gerçekleşirse Dünya yok olacak

Bu dünyanın da sonu elbet bir gün gelecek. Peki bu son nasıl bir biçimde gerçekleşecek? Bilim insanları buna dair 6 ihtimalden bahsediyor.

Dünyanın kaç milyon yıldır var olduğuna dair bilim insanları sürekli yeni teoriler geliştiriyor. Evet, Dünya milyonlarca yıllık ama elbet bir gün tamamen yok olacak. Bilim insanları da bu dünyanın sonuna kesin gözle bakıyorlar ancak bunun nasıl olacağı konusunda fikir birliğine varılmış değil. Farklı farklı birçok teori var. Şimdi onlardan en çok itibar gören 6 tanesine bir göz atalım:
Dünyanın çekirdeğinde soğuma
Dünyanın etrafında manyetosfer isminde koruyucu bir kalkan var. Güneşten gelen enerji yüklü parçacıklar önce bu kalkana çarptığı için Dünya'ya direkt olarak ulaşmıyor. Eğer Dünya'nın çekirdeği soğursa manyetosfer yok olur ve Güneşten gelen parçacıklar Dünya'ya çarparak atmosferi yok eder. Atmosferin yok olması da Dünya'nın yok olması demek.
Dünyanın çekirdeğinde soğuma Dünyanın etrafında manyetosfer isminde koruyucu bir kalkan var. Güneşten gelen enerji yüklü parçacıklar önce bu kalkana çarptığı için Dünya'ya direkt olarak ulaşmıyor. Eğer Dünya'nın çekirdeği soğursa manyetosfer yok olur ve Güneşten gelen parçacıklar Dünya'ya çarparak atmosferi yok eder. Atmosferin yok olması da Dünya'nın yok olması demek.
Asteroid yağmuru
Dinazorları yok eden de asteroid yağmuruydu. Ancak Dünya'nın yok olması için daha büyük bir asteroid yağmuru gerekiyor. Bunun olma ihtimali var çünkü milyarlarca yıl önce gerçekleşmiş ve okyanuslar fokur fokur kaynamış. Eğer yine gerçekleşirse Dünya üzerinde hiçbir canlı kalmaz.
Asteroid yağmuru Dinazorları yok eden de asteroid yağmuruydu. Ancak Dünya'nın yok olması için daha büyük bir asteroid yağmuru gerekiyor. Bunun olma ihtimali var çünkü milyarlarca yıl önce gerçekleşmiş ve okyanuslar fokur fokur kaynamış. Eğer yine gerçekleşirse Dünya üzerinde hiçbir canlı kalmaz.
Gama ışını patlaması
Evrenin bilinen en yüksek enerjili patlama olayıdır. Gama ışını patlaması Güneşin ömrü süresince yaydığı enerjiden daha büyük bir enerji yayar. Büyük bir patlama ozon tabakasını yok ederek Dünya'nın zararlı ışınlara maruz kalmasına sebep olabilir. Bu da yeryüzündeki tüm canlıları yok eder.
Gama ışını patlaması Evrenin bilinen en yüksek enerjili patlama olayıdır. Gama ışını patlaması Güneşin ömrü süresince yaydığı enerjiden daha büyük bir enerji yayar. Büyük bir patlama ozon tabakasını yok ederek Dünya'nın zararlı ışınlara maruz kalmasına sebep olabilir. Bu da yeryüzündeki tüm canlıları yok eder.
Kara delik
Onlar hakkında pek bilgi sahibi değiliz. İçine ışığı bile çekebilecek yoğunlukta oldukları onlar hakkında bildiğimiz nadir ve ürkütücü gerçeklerden biri. Eğer bir tanesi bile Güneş sistemine yaklaşsa her şeyi yok eder.
Kara delik Onlar hakkında pek bilgi sahibi değiliz. İçine ışığı bile çekebilecek yoğunlukta oldukları onlar hakkında bildiğimiz nadir ve ürkütücü gerçeklerden biri. Eğer bir tanesi bile Güneş sistemine yaklaşsa her şeyi yok eder.
Güneş sönmeye başlayabilir
Güneş de bir yıldız olduğu diğer tüm yıldızlar gibi bir gün sönüp yok olacak. Sönmeye başladıkça dış katmanlarını iterek Dünya ve diğer gezegenleri kendine çekmeye başlayacak. Bu da zaten yok olmamız için yeterli.
Güneş sönmeye başlayabilir Güneş de bir yıldız olduğu diğer tüm yıldızlar gibi bir gün sönüp yok olacak. Sönmeye başladıkça dış katmanlarını iterek Dünya ve diğer gezegenleri kendine çekmeye başlayacak. Bu da zaten yok olmamız için yeterli.
Dünya'nın ölümcül bir yörüngeye sürüklenmesi
Son araştırmalar gösteriyor ki Samanyolu Galaksisi'ndeki gezegen sayısı yıldız sayısından 100 bin kat daha fazla. Bu da demek oluyor ki Güneş sisteminde olmayan bir gezegen eğer yeterince büyükse çekim kuvvetiyle Dünya'yı yörünge dışına çıkartıp dış uzaya fırlatabilir. Bu da Dünya'nın yok olması anlamına gelir.
Dünya'nın ölümcül bir yörüngeye sürüklenmesi Son araştırmalar gösteriyor ki Samanyolu Galaksisi'ndeki gezegen sayısı yıldız sayısından 100 bin kat daha fazla. Bu da demek oluyor ki Güneş sisteminde olmayan bir gezegen eğer yeterince büyükse çekim kuvvetiyle Dünya'yı yörünge dışına çıkartıp dış uzaya fırlatabilir. Bu da Dünya'nın yok olması anlamına gelir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >