6 mağara boşaltıldı: MİT ve TSK, PKK’nın çekilmesini doğruladı! 'Terör örgütünün yüzde 30'u direniyor'

Zap ve Metina’da 6 mağara boşaltıldı
Zap ve Metina’da 6 mağara boşaltıldı

Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda, MİT ve TSK’nın sahadaki doğrulama mekanizmaları PKK’nın Kuzey Irak’taki 6 mağarayı boşalttığını tespit etti. Güvenlik kaynakları sürecin büyük ölçüde tamamlandığını belirtirken, örgütün yaklaşık yüzde 30’luk bir kısmının direndiği kaydedildi. Süreç, Mahmur ve Sincar bölgelerinde yaşanacak gelişmelerle hız kazanacak.

MİT ve TSK koordinasyonunda oluşturulan doğrulama mekanizmaları, PKK’nın ‘çekildik’ açıklamasında bulunduğu Zap ve Metina bölgelerindeki mağaraları tek tek inceledi. Tespitlere göre, Zap’ta 4, Metina’da 2 olmak üzere toplam 6 mağara tamamen boşaltıldı. Boşaltılan bölgelerdeki mühimmatlar kayıt altına alınarak imha edildi. Saha raporları, bölgelerde ağır silah bulunmadığını ortaya koydu. Pençe-Kilit Operasyonları sırasında yoğun çatışmaların yaşandığı bu alanlar, böylece terörden temizlenmiş oldu.

Mahmur ve Sincar hattı takip ediliyor

Hakurk, Gara ve Haftanin’in boşaltılması için hazırlıklar sürerken, örgütün Suriye kolunun lojistiğinin sağlandığı Sincar ve Mahmur hattında kısa süre içinde yeni gelişmeler bekleniyor. Mahmur kampındaki sivillerin Türkiye’ye dönüşünün önü açılacak ve burada yaşayanların kimlikleri temin edilecek.

Örgüt içinde direniş sürüyor

Güvenlik kaynakları, sürecin PKK açısından tamamlanma aşamasında olduğunu ancak örgüt içindeki yüzde 30’luk bir grubun silah bırakmayı reddettiğini belirtiyor. Kandil’in daha az sorunlu bir bölge olarak değerlendirildiği, örgüt yöneticilerinin durumunun ise Türkiye’nin çıkaracağı hukuki düzenlemelere göre netleşeceği ifade ediliyor. Örgüt yöneticileri için bazı senaryolarda İskandinav ülkelerine yönelim olabileceği öngörülüyor.

Suriye ve SDG ilişkileri süreci etkiliyor

Suriye tarafındaki gelişmeler, PKK’nın silah bırakma takvimini geciktiriyor. Türkiye’nin SDG ile ABD yetkilileri üzerinden yürüttüğü görüşmelerde olumlu adımlar atıldığı, SDG’nin yüzde 70’inin Arap aşiretlerden oluştuğu ve Türkiye’nin bu aşiretlerle temaslarını artırdığı bildirildi. Güvenlik kaynakları, sürecin ilerleyişinin Suriye kaynaklı aksamalara rağmen devam ettiğini vurguluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >