60 yıl sonra gelen müjde: Adana'da petrol bulundu

Arşiv.
Arşiv.

Adana'da daha önce yabancı bir şirket petrol arama çalışmaları başlatmış, ancak 'petrol yok' raporu sonrası aramalar durdurulmuştu. Söz konusu bölgede yeniden çalışma başlatan TPAO, petrol çıkarmayı başardı. Yapılan açıklamada, bulunan petrolün yüksek kalitede olduğu ve yeni kuyuların da açılmaya başlandığı duyuruldu.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bağlı gerçekleştirilen 'Çukurova 1' ve 'Çukurova 2' isimli araştırma sahasında yüksek kalitede petrole ulaşıldı. Daha önce bölgede araştırmalarda bulunan yabancı bir şirketin 'petrol yok' raporu vermesi üzerine durdurulan çalışmalar yaklaşık iki yıl önce TPAO tarafından yeniden başlatılmıştı.

Çukurova 1 ve Çukurova 2 bölgeleri havadan görüntülendi.
Çukurova 1 ve Çukurova 2 bölgeleri havadan görüntülendi.

Bulunan petrolün yüksek kalitede olması keşfin piyasalar nezdinde de oldukça değerli olmasını sağlıyor. Keşfin kesinleşmesi sonrası bölgede yapılan çalışmalar daha yoğun bir hal aldı.

Petrol kuyularının bulunduğu alanlarda ve yollarda çalışmalar son hızla devam ederken ‘Mud-Pit’ havuzunun da kurulduğu görüldü.

Daha önce ne olmuştu?

1960lı yılların başında birkaç farklı yabancı şirket, saha araştırması için bölgeye gelmiş ve profesyonel ekiplerle arama çalışmaları başlatmıştı. Araştırmaların neticesiz kalması sonucu 'petrol yok' raporu verilen bölge, 1998 Ceyhan Depremi'nden sonra saha çalışmalarına yeniden uygun hale geldi. Bu sefer 1.500 metre derine inildi ancak petrol yine bulunamadı.

2020 ortasında başlayan yeni çalışmalar TPAO bünyesinde gerçekleşti. Bu kez, 1.350 metrede petrol bulundu ve diğer kuyuların araştırılması için de süreç resmen başlatıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >