64 yaşındaki kadının beyninde 8 santimlik canlı solucan bulundu

Depresyon ve unutkanlık şikayeti ile hastaneye giden kadının beyninde 8 santimlik canlı solucan bulundu
Depresyon ve unutkanlık şikayeti ile hastaneye giden kadının beyninde 8 santimlik canlı solucan bulundu

Avustralya'da unutkanlık ve depresyon şikayeti ile doktora giden 64 yaşındaki kadının beyninden 8 santimlik bir canlı solucan çıkarıldı. Canberra Hastanesi'nde yapılan araştırmaya göre bu tür solucan normalde piton yılanlarında bulunuyor. Olay, hayvanlardan insanlara hastalık bulaşmasının riskini gözler önüne seriyor.

Unutkanlık ve depresyon şikayeti ile hastaneye giden kadının beyninde 8 santim uzunluğunda canlı solucan bulundu.

Kanberra Hastanesi'nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Sanjaya Senanayake, nörocerrah meslektaşı Dr. Hari Priya Bandi'yi telefonla arayıp hastasının beyninden 8 cm uzunluğunda canlı bir yuvarlak solucan çıkardığını söyledi ve daha fazla adım atmadan önce Senanayake ve diğer hastane çalışanlarından tavsiye istedi.

"Solucan aklımızın ucundan bile geçmezdi"

64 yaşındaki hastanın beyninde yapılan manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taraması, ameliyat gerektiren anormalliklerin olduğunu gösterdi. Ancak nörocerrah Bandi, bu tür bir durumu hiç beklemiyordu. Bandi, "Nörocerrahlar sık sık beyindeki enfeksiyonlarla uğraşırlar, ancak bunun bir solucan olacağını düşünmek bile akıllarına gelmezdi" dedi.

Beyinden çıkarılan solucan
Beyinden çıkarılan solucan

Piton yılanlarının olduğu bölgede yaşıyormuş

Hastanın yakın çevresinin piton yılanları ile çevrili bir gölün çevresinde yaşadığı belirtildi. Direkt olarak yılanla teması olmasa da, hastanın ot topladığı ve bunları yemeklerinde kullandığı ifade edildi. Bu bağlamda, hastanın bu şekilde solucanla enfekte olmuş olabileceği düşünülüyor.

Hayvanlardan insanlara geçmiş olabilir

Olay, hastalıkların ve enfeksiyonların hayvanlardan insanlara geçmesinin riskini vurgulayarak, insanların ve hayvanların bir arada yaşadığı ve yaşam alanlarının örtüştüğü durumlarda bu tür tehlikelerin artabileceğine işaret ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >