68 yıl sonra 21. yüzyılın en yakın dolunayı: Süper Ay

Süper Ay, dünyanın farklı bölgelerinden gözlemlenmeye başladı. NASA, "Süper Ay"ın yalnızca 2016'nın değil, aynı zamanda 21. yüzyılın da en yakın dolunayı olduğunu belirtti.​​

Bugün ayın Dünya'ya en yakın konuma geldiği doğa olayı ile ilgili NASA'dan yapılan açıklamada, sadece 2016'nın değil; aynı zamanda 21. yüzyılın da en yakın dolunayı olduğu belirtildi. 68 yıl sonra ilk kez bu kadar parlak görünen Ay'ı, bir daha 25 Kasım 2034'te görebileceğiz.

Süper Ay

                                    
                                    Ay elips şeklinde bir yörünge üzerinde hareket ettiğinden, dünya ile senede bir kez "en yakın noktaya" ulaşıyor. 14 Kasım tarihini özel yapan ise bu yakınlığın dolunaya denk geliyor olması. Bu nedenle bu olaya "Süper Ay" adı veriliyor.
Süper Ay Ay elips şeklinde bir yörünge üzerinde hareket ettiğinden, dünya ile senede bir kez "en yakın noktaya" ulaşıyor. 14 Kasım tarihini özel yapan ise bu yakınlığın dolunaya denk geliyor olması. Bu nedenle bu olaya "Süper Ay" adı veriliyor.
70 yıldır en yakın görüntü 

                                    
                                    Bilim adamlarına göre, Ay'ın 70 yıldır alınan en yakın görüntüsü. Eşsiz doğa olayına saatler kala, Van'da gece saatlerinde ayın etrafında oluşan görüntü çıplak gözle gözlemlenebildi. Ay'ı halka içine alan görüntü, atmosferin üst katmanlarında gökyüzünü kaplayan ve buz kristali yapısındaki bulutların ışığı kırarak ayın etrafında ışık hüzmesi oluşturmasına neden olduğu biliniyor.
70 yıldır en yakın görüntü Bilim adamlarına göre, Ay'ın 70 yıldır alınan en yakın görüntüsü. Eşsiz doğa olayına saatler kala, Van'da gece saatlerinde ayın etrafında oluşan görüntü çıplak gözle gözlemlenebildi. Ay'ı halka içine alan görüntü, atmosferin üst katmanlarında gökyüzünü kaplayan ve buz kristali yapısındaki bulutların ışığı kırarak ayın etrafında ışık hüzmesi oluşturmasına neden olduğu biliniyor.
İstanbul'da gözlemlenmedi 

                                    
                                    İstanbul'da meraklılar sabahın erken saatlerinden itibaren Süper Ay'ı gözlemlemek istedi; fakat bulutlar nedeniyle bu mümkün olmadı.
İstanbul'da gözlemlenmedi İstanbul'da meraklılar sabahın erken saatlerinden itibaren Süper Ay'ı gözlemlemek istedi; fakat bulutlar nedeniyle bu mümkün olmadı.
"Süper Ay" Türkiye'de 

                                    
                                    Bugün Türkiye saatiyle 02.30'dan itibaren "Süper Ay" Türkiye'de de gözlenmeye başlandı ve en yakın nokta olan 356.500 km'ye kadar yaklaştı. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle 21'inci yüzyılda Ay'ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım.
"Süper Ay" Türkiye'de Bugün Türkiye saatiyle 02.30'dan itibaren "Süper Ay" Türkiye'de de gözlenmeye başlandı ve en yakın nokta olan 356.500 km'ye kadar yaklaştı. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle 21'inci yüzyılda Ay'ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım.
Türkiye'de bu gece gözlemlenecek
Ay'ın gezegenimize en yakın konuma gelmesine 'Süper Ay' adı veriliyor. Bu doğa olayında Ay, normalden %14 daha büyük ve %30 daha parlak şekilde görülecek.14 Kasım 2016 akşamı görülecek olan ay, sadece 2016'nın değil; 21. yüzyılın da en yakın dolunayı olacak.
Türkiye'de bu gece gözlemlenecek Ay'ın gezegenimize en yakın konuma gelmesine 'Süper Ay' adı veriliyor. Bu doğa olayında Ay, normalden %14 daha büyük ve %30 daha parlak şekilde görülecek.14 Kasım 2016 akşamı görülecek olan ay, sadece 2016'nın değil; 21. yüzyılın da en yakın dolunayı olacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >