7 bin yıllık 15 gizemli mumya bulundu: Sırları çözülmeye çalışılıyor

Şili'de 7 bin yaşında olan 15 mumya bulundu. Mumyalar, DNA analizi ve bilgisayarlı tomografi taramaları yapılmak üzere bir kliniğe götürüldü.

Araştırmacıların modern medikal teknolojiyi kullanarak milattan önce 10.000 ile 3.400 yılları arasında Şili ve Peru topraklarında yaşamış olan Chinchorro medeniyetinden kalma mumyaların gizemini çözmesi umut ediliyor. Bu mumyaların hayattayken nasıl göründüklerini öğrenmek ve genetik şifrelerini çözmek isteyen araştırmacılar, bu sayede antik medeniyetin özelliklerini ortaya çıkarmayı hedefliyorlar.

Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu mumyaların bilgisayarlı tomografi tarayıcısında 1 milimetreden daha az bir hassasiyetle binlerce fotoğrafı çekildi. Araştırmacılardan Marcelo Galvez; bundan sonraki aşamanın ise, mumyaları sanal olarak parçalara ayırıp incelemek olduğunu belirtti. Böylece mumyalar 500.000 yıl daha muhafaza edilebilecekler.

İnsan ile heykel arasında
Yüksek teknolojili bilgisayar işlemiyle mumyaları kas ve yüz özelliklerini yeniden oluşturmaya çalışan araştırmacılar, bununla birlikte medeniyetin ölülerini nasıl mumyaladığıyla ilgili de daha fazla şey öğrenmek istiyorlar. Chinchorro medeniyetinin insan anatomisi hakkında çok derin bilgiye sahip olduğunu düşünen bilim insanları, onların ölülerini mumyalamadan önce ölü bedenlerinden dikkatli bir şekilde derilerini ve kaslarını çıkarıp, tahta, bitki ve kil kullanarak vücudu yeniden oluşturduklarını ve deriyi ölünün vücuduna tekrar geri diktiklerini belirtiyorlar. Bunun yanı sıra mumyanın yüzüne maske de koyan medeniyetin yarı insan yarı heykele benzeyen bir mumyalama tekniği kullandığı belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >