8 asırlık gelenek: Sudan Koyun Geçirme Yarışması

Denizli'de yapılan 'Sudan Koyun Geçirme Yarışması' 8 asırdır sürüyor.
Denizli'de yapılan 'Sudan Koyun Geçirme Yarışması' 8 asırdır sürüyor.

Denizli'nin Çal ilçesinde 8 asırlık geleneksel 'Sudan Koyun Geçirme Yarışması' yapıldı. Dereceye giremeyen çobanlar, 'mor koyunları' ile birlikte gelecek yıl tekrar yapılacak yarışma için şimdiden hazırlanmaya başladı.

Denizli'nin Çal ilçesinde, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve 846 yıllık geçmişi olan "Sudan Koyun Geçirme Yarışması"nda çobanlar, derece elde edemeseler de sürülerinin lideri "mor koyunları"na özenle bakmayı sürdürerek gelecek yılki yarışlara hazırlamaya başladı.

Yarışmaya 52 çoban katıldı

Aşağıseyit Mahallesi Köprübaşı mevkisinde Büyük Menderes Nehri kenarında her yıl ağustos ayının sonlarına doğru düzenlenen yarışmaya bu yıl 52 çoban katıldı. Çevre ilçelerden de katılımcıların olduğu yarışmada derece elde etmek için büyük gayret sarf eden çobanlardan ancak ilk üç dereceye girenler ödüllendirildi.

Derece elde edemeyen çobanlar ise bir sonraki yıl düzenlenecek yarışmaya hazırlanmaya başladı. Tekrar sürülerin başına geçen 'elci' koyunlar da mesailerine devam ediyor.

Ön elemeyi geçemeyen çobanlar gelecek yıl tekrar katılmak istediğini belirtti
Ön elemeyi geçemeyen çobanlar gelecek yıl tekrar katılmak istediğini belirtti

'Ön elemeyi geçemedik'

"Mor Koyun" ismini verdiği hayvanı ile yarışmaya katılan ancak derece elde edemeyen 80 yaşındaki Ramazan Çandır, geleneklerini sürdürmek için gelecek yıl da etkinliğe katılmak istediğini söyledi.

Yarışmada koyunun sudan geçemediğini anlatan Çandır, "Suyun başına geldiğimizde ben suya girdim ama Mor Koyun girmedi. Ön elemeden geçemedik. Koyunumun canı sağ olsun. O benim için çok değerli. Sürümün başı. Koyunuma gözüm gibi bakmaya devam edeceğim." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >