8 soruda ABD sağlık sistemi: Kovid-19 tedavisi 30 bin dolar mı?

ABD'li vatandaşlar New York'ta görünüyor.
ABD'li vatandaşlar New York'ta görünüyor.

Zaman zaman eleştiri oklarının hedefi haline gelen 'ABD sağlık sistemini' ABD'de yaşayan Gazeteci Bilal Kenasari'ye sorduk.

Kenasari, pahalı olmasına rağmen yetersiz hizmet verdiği gerekçesiyle eleştirilen sistem hakkında 8 soruyu cevapladı.

İnsanların sigortası yoksa hastaneye gitmek istemediklerini belirten Bilal Kenasari, ABD'de sigortası olmayanların yeni tip koronavirüs tedavisi için 30 bin dolar civarında ücret ödemesi gerektiğini söyledi.

Sağlık sisteminin en çok eleştirildiği ülkelerin başında gelen ABD'de, yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik önlemlerde yaşanan aksaklıklar ülke gündemine damga vurdu.

ABD'de yaşayan Forum USA Yayın Yönetmeni Bilal Kenasari'ye sistem hakkında en çok merak edilen 8 soruyu yönelttik. İşte cevaplar:

1- ABD'de yeni tip koronavirüste son durum ne?

"ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşık bir ay önce yapmış olduğu bir konuşmada dünyanın en sofistike sağlık sistemlerine sahip olduklarını iddia etmişti ve en güçlü doktorların ABD'de olduğunu söyleyerek 'korkmayın korona vakasını en hızlı bir şekilde kontrol altına alacağız' demişti. Fakat ne yazık ki aradan geçen zaman içerisinde korona Amerika'yı kontrol altına aldı adeta. Nitekim sıralamalara baktığımız zaman şu anda en fazla korona vakasının görüldüğü ülke Amerika.

Bilal Kenasari, GZT'nin sorularını cevapladı.
Bilal Kenasari, GZT'nin sorularını cevapladı.

2- ABD'deki sağlık sistemi nasıl işliyor?

Amerika'da seçim bürosunun yapmış olduğu bir araştırmaya göre yaklaşık olarak yüzde 10 civarında bir rakamın herhangi bir sağlık sigortası bulunmamakta. Tabii şöyle bir geriye dönük baktığımız zaman bu aslında bir iyileşme çünkü 2010 yılında bu rakam yaklaşık yüzde 20 civarındaydı. Eski Başkan Obama'nın sunmuş olduğu adıyla da anılan 'Obama Care' üzerinden yaklaşık olarak bu rakam yüzde 10 civarına çekildi.

3- Sigortasız olmaları ne anlama geliyor?

Amerikalı halkın yaklaşık yüzde 10'u hastalandığı takdirde hastaneye ancak 'acil' kapısından girebilir veya küçük polikliniklere gidebilir. Korona gibi bir vakada ise bir kişinin çok şiddetli bir şekilde hastalanıp acilden girmiş olması gerekiyor. Eğer kişide koronaya dair bir belirti varsa ve hastaneye gitmen gerekiyorsa muhtemelen sağlık sigortanın olmaması kişinin tedavinden önce devreye girecektir ve bu da Amerika'daki çok ciddi bir kesimin doktora gitmemesi için geçerli bir sebeptir.

Maske takan bir kişi böyle görüntülenmişti.
Maske takan bir kişi böyle görüntülenmişti.

4- ABD'de yeni tip koronavirüs tedavisi kaç dolar?

Sebeplerden bir tanesi ekonomik sebeplerdir. İnsanlar sigortası yoksa hastaneye gitmek istemiyorlar çünkü; tedavi ve teşhisi farklı ücret. Bazında da yer alan iddialara göre sigortasız birinin korona tedavisi yaklaşık 30 bin dolar civarında.

5- Sağlık sigortası olanlar ekstra ücret öder mi?

Diğer sorun ise sigortası olan insanlar, 'kaiser' Amerika'nın en güçlü sağlık sigortalarından bir tanesi Kaiser'in yapmış olduğu bir araştırmaya göre Amerika'daki çalışan insanların yüzde 45 civarında bir oranı çalıştığı firmalar tarafından sigortalanmış durumda ve bu insanların da ortalama olarak yılda hastane, doktor ziyaretlerinde ödemiş olduğu ücret 2 bin dolar civarında bir rakama tekabül ediyor. Yani sağlık sigortanız olsa dahi hastaneye gitmeniz durumunda yıllık ortalama 2 bin dolar civarında bir rakam çıkıyor.

Tabii ki bu yüzde 45 civarında bir oranı tenkit ediyor. Bu da demektir ki yaklaşık yüzde 25 civarında bir nüfus aylık olarak ortalama bin 500 dolar civarında bir para vererek, iki çocuk üzerinden hesap ettiğimiz zaman ortalama bin, bin 500 dolar civarında bir rakamla sağlık sigortası alıyor. Ve bunun üzerinden doktora gitmesi durumunda da yine yıllık olarak cebinden de 2 bin dolar civarında bir para çıkıyor.

Maske üretiminde çalışan bir ABD'li böyle görüntülenmişti.
Maske üretiminde çalışan bir ABD'li böyle görüntülenmişti.

6- Çalışanların tümü sigortalı mı?

İkincisi ise Amerika'da çalışanların yine seçim bürosu tarafından yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık olarak yarısından fazlasının herhangi bir şekilde iş güvencesi yok. Yani hastalandıkları takdirde işe gitmemeleri durumunda sağlık güvenceleri de olmadığı için bu insanlar ücret alamıyor olacaklar. O yüzden insanlar şartlarını sınırlarını zorlayarak herhangi bir belirti olması durumunda dahi işlerine gitmek zorunda paralarını alabilmek için.

7- ABD'de hastane altyapısı ne durumda?

Üçüncüsü ise Amerika'daki hastanelerin altyapısı. Bildiğiniz gibi ABD Dışişleri Bakanlığı'nın atmış olduğu adımlardan bir tanesi de geçtiğimiz haftaydı diğer ülkelerdeki doktorlara çağrıda bulunarak 'Amerika'da çalışabilmek için lütfen vize başvurusu yapın' demişti.

Bu ne demektir? Amerika'nın şu anda halihazırda elinde bulundurmuş olduğu doktorlar yüzleşmiş olduğu korona sorunuyla onlara yeterli kapasitede bir rakam olmadığı için dışarıdan da acil bir şekilde sağlık çalışanları, laboratuvarda çalışacak insanlar, hemşireler, doktorlar transfer etmeye çalışıyor.

8- ABD'de doktor sayısı yeterli değil mi?

Bunun haricinde önemli sorunlarından bir tanesi de Amerika'da ortalama 10 bin kişiye 3-4 tane 'primer' doktor düşüyor. Yani bu ne demektir? Belli bir alanda yoğunlaşmış doktur. Yani, hastaneye gidebilirsiniz fakat herhangi bir şekilde uzman bir doktorla muhatap olmak için dahi çok ciddi prosedürden geçmeniz gerekiyor. Nitekim bizim yapmış olduğumuz buradaki mülakatlarda da önümüze çıkan sorunlardan bir tanesi de insanların korona vakasıyla karşılaştıktan sonra dahi hastanelerde kendilerine muhatap bulamıyor oluşu. En kısa şekilde teşhis konulsa dahi hastanelerden evlerine geri gönderilerek bu insanların bir an önce kendilerini karantinaya alarak dışarıyla ilişkisi kesilmesi isteniyor.

İnsanlar şu anda Amerika'da korona vakasıyla karşılaşıyor dahi olsalar, hastanelerden herhangi bir şekilde doğrudan destek almak gibi çok ciddi bir sorunları var. Bahsetmiş olduğum özellikle, sağlık sigortalarının olmayışı çalıştıkları yerlerden kendilerine ücretli izin verilemiyor oluşu ve aynı zamanda hastanelerdeki alt yapı sorunu benim gördüğüm şu ana kadarki en temel sorunlar olarak karşımıza çıkıyor.".

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >