8 Şubat 1921 Gaziantep'e 'Gazi' unvanının kabulü

Gaziantep
Gaziantep

"Ben Antepliyim Şahinim ağam, Mavzer omzuma yük, Ben yumruklarımla dövüşeceğim, Yumruklarım memleket kadar büyük..." 1. Dünya Savaşı sırasında, büyük bir mücadele örneği sergileyen Antep'e 8 Şubat 1921 tarihinde 'Gazi' unvanı verildi...

Gaziantep savunması, Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihimizde vatan, millet sevgisinden ve hür yaşama aşkından başka silahları olmayan "Gazianteplilerin" kahramanlık destanıdır...

"Fransızlar Antep`i esir edecekler öylemi?"

  1. Osmanlı İmparatorluğunun, I. dünya savaşından yenik ayrılması sonucu 15 Ocak 1919`da önce İngilizler ve daha sonra 29 Ekim 1919`da Fransızlar tarafından işgale uğrayan halk, düşmanın zulmü karşısında Bayrak Şehidimiz Şahinbey "Fransızlar Antep`i esir edecekler öylemi?" deyip, silahı omuzuna atıp, etrafına topladığı 200 Antepli yiğitle Kilis yolunu kapatmış ve "Düşman cesedimi çiğnemeden Antep`e giremez" diye haykırarak direnmişlerdir. Gaziantepliler 6317 evladını şehit vererek hiçbir yerden yardım ve destek almadan "Ölürsem şehit, Kalırsam Gazi olurum" inancıyla Gaziantep`i düşman işgalinden kurtarmışlardır.

Şahinbey
Şahinbey

1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti, Mondros Antlaşması ile resmen parçalanmıştı. 17 Aralık 1918 tarihinde Antep, Birleşik Krallık Devleti'ne daha sonra 5 Kasım 1919 tarihinde Fransa'ya bırakıldı. 1920 yılında, Fransız birliklerinin Antep'e yerleşmesi üzerine Antep halkı direnişe başladı. Fransız kuvvetlerinin üzerine kabus gibi çöküp kahramanca savaşan Karayılan Çetesi, 1920 yılının Ocak ayında Fransızların bir süvari birliğini pusuya düşürdü. Antep-Kilis hattında Şahinbey liderliğinde işgale karşı büyük bir savunma başladı.

Şahinbey - 28 Mart 1920
Şahinbey - 28 Mart 1920

Şahinbey'in şehit edilmesinden sonra bu defa Antep çatışmalara sahne oldu. Antep halkı 1 Nisan 1920 den 7 Şubat 1921'e kadar Fransız kuvvetlerine karşı büyük bir direniş gösterdi fakat bu direniş sonrasında kırıldı ve Türk Askerleri geri çekilmek zorunda kaldı. Böylece Fransızlar 9 Şubat 1921 de şehre hakim oldular. Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi gücüyle işgale 10 ay dayanan ve düşmana geçit vermeyen Antep'e 8 Şubat 1921 de Gazilik unvanı verildi. Fransızlar Ankara Antlaşmasının ardından 25 Aralık 1921 de şehri boşalttılar ve Gaziantep iki yıl süren işgalden kurtulmuş oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, 6 Şubat 1921 tarih 147. Toplantısında, Bakanlar Kurulu Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Fevzi Çakmak meclis başkanlığına, Antep isminin Gaziantep olarak değiştirilmesini kapsayan bir önerge sundu. Kabul gören kanun teklifi, 8 Şubat 1921 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Antep'e 'Gazi' unvanı verildi.
Antep'e 'Gazi' unvanı verildi.

"Vurun Antepliler namus günüdür..."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >