850 gramı 75 bin euro'ya alıcı buldu

Trüf mantarı
Trüf mantarı

İtalya'da düzenlenen Alba Beyaz Trüf Mantarı Fuarı'nda
kilosu 23000-27000 TL'ye satılan beyaz trüf mantarını tatmak ya da sadece koklamak için dünyanın her yerinden 100 bin kişi akın ediyor. Fuarda 850 gram ve en büyük trüf mantarlarından biri 75 bin euro'ya(350 bin TL) alıcı buldu.

Her yıl İtalya'nın Alba kasabasında Uluslararası Alba Beyaz Trüf Mantarı Fuarı düzenleniyor.

BBC'nin haberine göre dünyanın en kıymetli beyaz trüf mantarının yetiştiği Alba'daki fuara her yıl yaklaşık 100 bin kişi geliyor.

Fotoğraf: BBC
Fotoğraf: BBC

Uzmanlar dünyanın en kıymetli mantarının sırlarını şöyle anlatıyor:

  • Siyah trüf mantarı uygun koşullar oluşturularak üretilebilirken, beyaz trüf mantarı ancak doğada, fındık, meşe, ıhlamur gibi ağaçların dibinde, toprak altında kendiliğinden yetişiyor.
  • Bu yüzden bu mantarı bulmak da çıkarmak da ve hatta yemek de büyük ustalık istiyor.

Piemonte bölgesinde "trifolao" diye adlandırılan lisanslı trüf mantarı avcılarının sayısı 4000 civarında.

Mantar avcıları, meslek sırlarını açık etmemek için geceleri, hiçbir yapay ışık kullanmadan köpekleriyle birlikte mantar toplamaya çıkıyor.

Fotoğraf: GETTY
Fotoğraf: GETTY

Yalnızca ay ışığı altında, ay ışığını daha iyi yansıtması için tercihen beyaz tüylü köpeklerinin koku almadaki uzmanlığına güvenen mantar avcıları, saatlerce trüf mantarı arıyorlar.

Köpekler mantarı özel kokusundan tanıyor

Köpekler trüf mantarını kendine özel yoğun kokusundan tanıyor. Köpeklerin sadece mantarın yerini tespit etmesi yetmiyor, aynı zamanda hasar vermeden toprak altından çıkarabilmeleri de çok önemli.

Trüf avlayan köpekler bu sektör için o kadar önemli ki, rakip avcıların zaman zaman birbirlerinin köpeklerini zehirleyerek öldürdükleri haberleri çıkıyor.

Yetersiz yağış fiyatları artırdı

Alba'da bu yıl sonbaharın ilk günlerinde yağışın az olması trüf mantarı sayısında azalmaya neden oldu.

Fotoğraf: GETTY
Fotoğraf: GETTY

Bu durum da zaten yüksek olan fiyatların daha da yükselerek rekor kırmasına ve Kasım başında kg başına 6000 euro'ya ulaşmasına neden olmuş.

Yağışların başlamasıyla beyaz trüf miktarı arttı ve fiyatları 5000 euro'ya kadar geriledi

Bu sene Kasım ayında yapılan bir açık artırmada, 850 gram ve en büyük trüf mantarlarından biri 75 bin euro'ya alıcı buldu.

  • Alba'daki Uluslararası Beyaz Trüf Fuarı'nda mantar avcıları zor şartlar altında yakaladıkları mantarları 100 gram başına 500-600 euro'ya satıyorlar.

Fuarda trüf mantarının yanı sıra bu mantarla hazırlanmış peynirler, salamlar, makarnalar, yağlar ve Piemonte bölgesinin fındık ve şarap gibi diğer lezzetleri de tadım ve satışa sunuluyor.

Pişirmek suç sayılıyor

Bulup çıkartması zor olan trüf mantarını pişirmek büyük bir mutfak suçu sayılıyor.

Fotoğraf: BBC
Fotoğraf: BBC

Beyaz trüfün toprak altından çıkarıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede yenmesi tavsiye edilse de bir haftaya kadar buzdolabında tutulabileceği belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >