AB Bakanı Çelik: Türkiye, burada terörle mücadele etmektedir

AB Bakanı Ömer Çelik
AB Bakanı Ömer Çelik

AB Bakanı Ömer Çelik, Fransa'nın Başkenti Paris'te gerçekleştirdiği temaslar sonrasında basın toplantısı düzenledi. Çelik, "Son zamanlarda Suriye meselesi ile ilgili tansiyon yükselmiş durumdadır. Türkiye, Suriye'deki çatışmanın bir parçası değildir. Türkiye, burada terörle mücadele etmektedir. Terörle mücadele ederken, Afrin'de bu tünelleri kim yaptı. Yerin altına büyük hastaneyi nasıl yaptılar? Afrin'deki silah depolarında müttefiklerimizin silahları ne gezmektedir? Buradan bunları himaye eden ülkeler bu teröristleri çıkarsalardı biz de müdahale etmezdik." dedi.

  • Türkiye'nin Balkanlar politikasının herhangi bir ülkeyle eşdeğer görülmemelidir. Balkanlar'da AB'nin Türkiye'yi rakip görmesi başarısızlıkla sonuçlanacak bir şeydir. Sayın Cumhurbaşkanımız Balkanlar'a ziyaret ettiğinde, Alman basınında bazı haberler çıkıyordu. Türkiye, AB'yi kuşatıyor şeklinde. Biz Balkanlarda köklü tarihi olan bir Balkan devletiyiz. Türkiye'ye, belli bazı Balkan ülkelerine yapıldığı gibi net üyelik tarihi vererek yaklaşılmadı. Bir tarih verilseydi, daha kolay aşılabilirdi. Biz her koşulda AB'nin genişleme politikasının Balkanlar'ı kapsamasından ve Balkan ülkelerinin NATO üyesi olmasından dolayı memnunuz.

Suriye meselesi

Son zamanlarda Suriye meselesi ile ilgili tansiyon yükselmiş durumdadır. Türkiye, Suriye'deki çatışmanın bir parçası değildir. Türkiye, burada terörle mücadele etmektedir. Terörle mücadele ederken, Afrin'de bu tünelleri kim yaptı. Yerin altına büyük hastaneyi nasıl yaptılar? Afrin'deki silah depolarında müttefiklerimizin silahları ne gezmektedir? Buradan bunları himaye eden ülkeler bu teröristleri çıkarsalardı biz de müdahale etmezdik.

"Fransa müttefikimizdir"

  • Esad'ın konumu başta olmak üzere pek çok ortak görüşümüz de var. Cumhurbaşkanımız, 'Gelin Suriye'nin içinde konutlar yapalım' dedi. Göçü tersine çevirelim, buraya terör örgütlerinin geri gelmesine müsade etmeyelim. Buraların sosyolojik yapısı korunsun diyoruz. Fırat Kalkanı'ndan sonra çok sayıda Suriyeli ülkesine dönmüştür. Burada koalisyon ülkeleri ellerini taşın altına sokarlarsa, bu işleri başarabiliriz. Fakat biz herhangi bir müttefikimizin üniformasını YPG'lileri eğitirken görmek istemiyoruz. Birileri 'Suriye'deki Kürtleri destekleyelim' derken, YPG'yi kastediyorsa, bu Kürtlere karşı bir düşmanlıktır. PKK/PYD terör örgütü, oradaki Kürtlere hakarettir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >