ABD, 5 yılın ardından Dışişleri Bakanı düzeyinde Çin’e ilk ziyaretini gerçekleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'i ziyaret etti
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'i ziyaret etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in başkenti Pekin’e geldi. Blinken’ın ziyareti, 5 yılın ardından ABD tarafından Dışişleri Bakanı düzeyinde Çin’e yapılan ilk ziyaret olarak kayda geçti

İki günlük ziyaret kapsamında temaslarına başlayan Blinken, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile bir araya geldi. Blinken’ın daha sonra Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ile görüşmesi bekleniyor. Blinken'ın yarın ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşme yapması planlanıyor.

Görüşmenin amacı ne?

Görüşmelerden resmi bir karar çıkması beklenmiyor. İki ülke yetkilileri de görüşmelerin amacının son yıllarda gerilen siyasi ortamı yumuşatmak ve istikrarı yeniden sağlamak olduğunu aktardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying yaptığı açıklamada, ABD’li yetkililerin ziyaretinden memnun olduklarını belirtirken, bu ziyaretin geçtiğimiz sene kasım ayında Endonezya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi’nin ABD-Çin siyasi ilişkilerini düzeltmek adına yaptığı anlaşmanın ilk adımı olduğunu ifade etti.

Joe Biden ve Xi Jinping görüşecek mi?

Biden yaptığı açıklamada "Önümüzdeki birkaç ay içinde Xi ile tekrar görüşmeyi ve sahip olduğumuz meşru farklılıkların yanı sıra anlaşabileceğimiz alanlarda kendisiyle konuşmayı umuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Global

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >