ABD Başkanı Biden: El-Kaide lideri Zevahiri öldürüldü

Eymen Zevahiri
Eymen Zevahiri

ABD Başkanı Joe Biden, El-Kaide üst yöneticisi Eymen Zavahiri'nin Afganistan'da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğü iddialarını doğruladı. Biden, Zavahiri'nin Kabil'de ailesi ile saklandığının tespit edildiğini ve kendisinin onayı ile pazar günü insansız hava aracı ile operasyon düzenlendiğini belirtti.

ABD'nin hafta sonu Afganistan'da yaptığı operasyonda El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'yi öldürdüğü öne sürüldü. Bu haber dünyada büyük yankı uyandırdı.

ABD Başkanı Joe Biden da El-Kaide üst yöneticisi Eymen Zavahiri'nin Afganistan'da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğünü doğruladı. Beyaz Saray bahçesinde kameraların karşısına geçen Biden, Zavahiri'nin Kabil'de ailesi ile saklandığının tespit edildiğini ve kendisinin onayı ile pazar günü insansız hava aracı ile operasyon düzenlendiğini belirtti.

Bu terörist lider artık yok

Biden, "Zavahiri gitti ve bir daha asla, Afganistan'ın teröristlerin güvenli bir sığınağı olmasına neden olmayacak ve biz bundan emin olacağız. Bu terörist lider artık yok" diye konuştu. Zavahiri'ye yönelik operasyon ile "adalet"in yerine getirildiğini kaydeden Biden, 11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını ifade etti.

"Halkımız için tehditseniz ABD sizi bulur"

Biden, "Bu gece bir kez daha netleştiriyoruz ki ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit iseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır" dedi. Zavahiri'ye yönelik operasyonu "bir başarı" olarak niteleyen Biden, ABD istihbarat birimlerine de bu konudaki "olağanüstü ısrarları ve becerileri" dolayısıyla teşekkür etti.

ABD 25 milyon dolar ödül koymuştu

  • Mısırlı olan Zevahiri, El Kaide terör örgütünün ana stratejistiydi.
  • Yemen'de 2000 yılında 17 ABD askerinin öldürüldüğü saldırıyı ve 1998 yılında 224 kişinin ölümüyle sonuçlanan Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine düzenlenen bombalı saldırıları organize ettiğine inanılıyordu.
  • Zevahiri, Bin Ladin'in 2011'de öldürülmesinin ardından örgütün başına geçmişti.
  • ABD, 11 Eylül saldırısının planlayıcılarından Zevahiri’nin başına 25 milyon dolar ödül koymuştu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >