ABD Başkanı Biden'ın kabinesi hakkında bilmeniz gereken her şey

ABD Başkanı Joe Biden - Arşiv
ABD Başkanı Joe Biden - Arşiv

ABD Başkanı Biden'ın kabine için belirlediği isimlerin Senato'da oylanma süreci başladı. Başkan Biden'ın aday gösterdiği isimlerin onaylanması için Cumhuriyetçi senatörlerin oyuna ihtiyaç duyulmuyor. Şu ana dek iki kişinin onaylandığı kabine birçok açıdan çoğulcu ve kapsayıcı olmayı hedefliyor. Öte yandan Başkan Biden ABD tarihinde bir ilke imza atarak Bilim ve Teknoloji Ofisi'ni 'kabine pozisyonuna' yükseltti ve kendine bilimsel danışman atayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden 20 Ocak'ta kabinesinde önemli isimler bulunmadan görevine başlamak zorunda kaldı çünkü Senato'nun Biden'ın aday gösterdiği kişileri oylamak için toplanması gecikti.


6 yıl aranın ardından Senato'nun kontrolü Demokratlara geçti. Böylece, Biden'ın kabinesinin onaylanması için Cumhuriyetçilerin oyuna ihtiyaç kalmadı.

100 koltuklu Senato'da 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in oyu eşitliği Demokratların lehine bozuyor.

Bugüne kadar başkan Biden'ın 23 farklı makam için aday gösterdiği iki kişi Senato'dan geçti.

Bu isimler Avril Danica Haines ve Lloyd Austin oldu. Austin, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) getirilen ilk siyahi oldu.

Haines ise CIA Direktörlüğüne getirilen ilk kadın oldu. Haines daha önce de CIA Direktör Yardımcısı olarak çalışmıştı.

  • Başkan Biden'ın Senato'dan onay bekleyen diğer bazı adayları ise şöyle:
  • Dışişleri Bakanı: Antony Blinken
  • Hazine Bakanı: Jannet Yellen
  • Adalet Bakanı: Merrick Garland
  • İçişleri Bakanı: Deb Haaland
  • BM Büyükelçisi: Linda Thomas-Greenfield

Biden'ın Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği Antony Blinken, Obama döneminde bakan yardımcılığı görevini üstlenmişti. Blinken, terör örgütü YPG'yi destekleyen isimler arasında.

  • ABD eski başkanları Trump ve Obama'nın adaylarının Senato tarafından onaylanması yaklaşık 20 gün sürmüştü.

Biden'dan 'bilim ve teknoloji' hamlesi

Başkan Biden, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Ofisi'ni kabine pozisyonuna yükselterek başına genetik bilimci Eric Lander'i getireceğini açıkladı.

Biden'ın geçiş ekibi tarafından yapılan açıklamada, Bilim ve Teknoloji Ofisi'nin ilk kez kabine pozisyonuna yükseltileceği belirtildi.

Lander bilim danışmanı olacak

Birimin başına genetik bilim alanındaki öncü isimlerden Eric Lander'in geleceği ifade edilen açıklamada, Lander'ın aynı zamanda Biden'ın bilim danışmanı olacağı kaydedildi.

Biden ise atamaya ilişkin, "Bilim her zaman yönetimimin önceliği olacak ve dünyaca ünlü bu bilim insanları yaptığımız her şeyin bilime, gerçeklere ve doğruya dayalı olmasını sağlayacak" açıklamasında bulundu.

  • ABD'nin Biden'dan önceki başkanı Donald Trump'ın COVID-19 salgını süresince yürüttüğü bilim dışı politikalar ve yaptığı açıklamalar ülke siyasetinde bilim vurgusunu artırdı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / CNN