ABD Başkanı Donald Trump erteledi: TikTok yasağı 1 hafta erteleniyor

TikTok
TikTok

ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 Eylül'de yürürlüğe girecek olan TikTok yasağı 1 hafta uzatıldı.

Oracle ve Walmart ortaklığının TikTok satın almasını bu tarihe kadar tamamlaması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın uyarısı ardından TikTok'un ABD'de varlık gösterebilmesi için 15 Eylül'e kadar ABD menşeili bir şirkete satılması gerekiyordu. Bu kapsamda başta Microsoft, Twitter ve Oracle gibi şirketler çeşitli satın alma görüşmeleri yaptı. Fakat beklenen sonuçlar çıkmadı, en azından şimdilik durum bu.

Yeni şirket TikTok Global olarak isimlendirilecek ve ABD'deki varlık devam edecek.
Yeni şirket TikTok Global olarak isimlendirilecek ve ABD'deki varlık devam edecek.

Normal şartlarda az önce de bahsettiğimiz gibi Trump'ın verdiği süre 15 Eylül'de bitti. Yani TikTok'un ABD'deki varlığı şu an tarihsel olarak sonlanmış durumda. Ancak ek bir süre geldi. ABD Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamayla birlikte ulusal güvenliği koruma neticesindeki bu kararın bir hafta daha erteleneceğini bildirdi.

Son raporlar, Oracle-Walmart ortaklığının TikTok'un ABD işlerinin sorumluluğunu üstleneceği yönünde. Durum böyle olunca Ticaret Bakanlığı da TikTok yasağıyla alakalı süreyi uzatma kararı aldı.

Normal şartlarda 20 Eylül'de yürürlüğe girecek olan TikTok yasağı 27 Eylül'e çekildi. Bu süreçte de zaten TikTok ve Oracle-Walmart ortaklığındaki sürecin tamamlanması bekleniyor.

Anlaşmayı fikren onayladım. Eğer bunu gerçekleştirirlerse harika olur.

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı bir açıklamayla aslında süreci net bir şekilde onayladığını da dile getirdi. Yeni şirketin TikTok Global olarak isimlendirilmesi ve ABD'ye verilecek olan yeni verginin 5 milyar dolara çıkması gibi bir konu da var. Ek olarak Oracle'ın bu satın almadan %12.5 pay alacağı ve Walmart'ın da %7.5'lik bir payı olacağı tahmin ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >