ABD Başkanı Donald Trump kararı öncesinde Huawei dünyanın en büyük telefon üreticisi olmak üzereydi

Huawei
Huawei

2019'un ilk çeyreğine ait raporlarda Samsung ile aradaki farkı çok önemli oranda azalttığı görülen Huawei, dünyanın en büyük telefon üreticisi olmaya çok yakındı.

Fakat ABD Başkanı Donald Trump ve peşine taktığı ABD merkezli şirketler Huawei'yi ateş çemberine aldı. Her alanda kısıtlanan Huawei'nin aynı döneme ait Gartner raporlarında Samsung ile arasındaki pazar payı farkı %3.5.

Hem Android hem de iOS ekosistemi milyonlarca kullanıcıyı peşinden sürüklüyor. Kullanıcıların çok büyük bir bölümü yeni çıkan modellerden birini alıp yoluna devam ederken; bir kısmıysa ince eleyip sık dokuyor.

Marka ve model bazlı kapsamlı araştırma yapan kişiler ise Android tarafında son birkaç yıldır hem giriş ve orta hem de üst seviyede Huawei ile sıkça karşılaşıyor. Hatta son bir yıldır fiyat / performans konusunda Honor'u da bu kapsama dahil etmek gerekiyor.

ABD Başkanı Donald Trump.
ABD Başkanı Donald Trump.
Donald Trump aldığı kararla ABD merkezli birçok şirketi peşinden sürüklüyor.

Mart başında yayınlanan 2019 ilk çeyrek sonuçları, akıllı telefon pazarında Huawei'nin çok önemli bir noktada olduğunu rakamlarla ispatlıyor. Fakat ne yazık ki ABD Başkanı Donald Trump'ın duruma el atması ve birçok şirketi yanına almasıyla Huawei'ye şu an kan kaybettiriyor. Geçtiğimiz dönemlerde bunun sebep ve sonucunu birçok farklı haberde belirttik.

Huawei, beklentileri aşarak agresif şekilde büyüyor.

Huawei, agresif bir büyüme oranıyla akıllı telefon pazarındaki elini her geçen gün güçlendirdi. Dolayısıyla bu agresif büyüme ABD'yi ekonomik açıdan olumsuz etkilediği için siyasi olarak müdahale edilmek durumunda kaldı. Bahane olarak da güvenlik öne sürüldü. Ancak Trump'ın bu 'güvenlik' konusuyla alakalı hâlâ net bir delili yok.

Huawei'nin bir sonraki çeyrek raporunda ne aşamaya geleceği ise merak konusu. Bu yasaklama ve kısıtlamaların satışları olumsuz etkileyeceği aşikar.
Huawei'nin bir sonraki çeyrek raporunda ne aşamaya geleceği ise merak konusu. Bu yasaklama ve kısıtlamaların satışları olumsuz etkileyeceği aşikar.

Birkaç hafta önce hem IDC hem de diğer bazı araştırma şirketleri, küresel telefonlar arasında pazar payı raporunu yayınladı. Araştırmaların net bir şekilde gösterdiği en önemli detay, Huawei'nin her çeyrekteki nefes kesici yükselişi. En büyük Çinli akıllı telefon üreticisi, pazar payını kayda değer şekilde artıran Samsung ile aralarındaki farkı epey önemli oranda düşürdü.

Samsung ve Huawei arasındaki pazar payı farkı yalnızca %3.5
Gartner'in yayınladığı yeni rapor, Samsung ile Huawei arasındaki pazar payı farkının %3.5 seviyesinde olduğunu gösteriyor.
Gartner'in yayınladığı yeni rapor, Samsung ile Huawei arasındaki pazar payı farkının %3.5 seviyesinde olduğunu gösteriyor.

IDC, Samsung ve Huawei'nin pazar paylarını %19 olarak listelerken StrategyAnalytics ise payları %17.9 ve %21.7 olarak raporladı. Şimdi son istatistiklerde ise Gartner'ın saygın analistleri, yılın ilk üç ayında Samsung'un %19.2 pazar payına sahip olduğunu ifade ediyor. Huawei'de ise durum %15.7 seviyesinde.

Yani bu yeni rapora göre akıllı telefon pazarının lideri konumunda olan Samsung ile ikinci sırada olan Huawei arasındaki fark %3.5 seviyesinde. Çinlilerin bu şekilde devam etmesiyle yıl sonuna kadar dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi konumuna ulaşabileceği tahmin ediliyor. Fakat az önce bahsettiğimiz Donald Trump ve ABD şirketlerin etkisinin Huawei'yi olumsuz etkileyeceğine şüphe yok. Dolayısıyla bir sonraki çeyrekte ara daha da açılabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >