ABD Başkanı Trump, keçeli kalemle aldığı notlarla basının karşısında

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisi hakkındaki azil soruşturmasında tanık olan ABD’nin Avrupa Birliği büyükelçisi Gordon Sondland, Trump’ın talimatı üzerine Ukrayna konusunda Rudy Giuliani’yle birlikte çalıştığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'nin Avrupa Birliği büyükelçisi Gordon Sondland'ı televizyondan dinlerken keçeli kalemle notlar aldığı ortaya çıktı.

Trump, hakkında başlatılan azil soruşturması kapsamında Kongre’de verdiği ifadede “Başkan’ın talimatlarına uydum” diyen ABD’li diplomat Gordon Sondland’i çok iyi tanımadığını savundu.

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda yürütülen azil soruşturmasının kamuya açık oturumlarında, söyleyecekleri merakla beklenen isim, ABD'nin Avrupa Birliği büyükelçisi Gordon Sondland ifade verdi.

Sondland, kendisi ve diğer çalışma arkadaşlarının, Başkan’ın kişisel avukatını Ukrayna’yla diplomasi çabalarına dahil etmek istemediklerini ancak bunu yapmaları için Başkan Trump’tan talimat aldıklarını belirtti.

Her ne kadar bu talimattan hoşlanmasalar da o anda bunun uygunsuz olduğunu düşünmediklerini kaydeden Sondland, kendisi ve diğerlerinin kaçak diplomasi yürüttükleri yönünde suçlamaların kesinlikle yanlış olduğunu vurguladı.

Sondland, Giuliani'nin Ukrayna'yla "pazarlık yapmak" için uğraştığını ve kendisinin de buna uymaktan başka seçeneği bulunmadığını çünkü Trump'ın bunu istediğini anlattı.

 Mike Pompeo ve Rick Perry Temsilciler Meclisi komisyonuyla işbirliği yapmayı reddediyor.
Mike Pompeo ve Rick Perry Temsilciler Meclisi komisyonuyla işbirliği yapmayı reddediyor.

Sondland, "Sayın Giuliani ABD başkanının taleplerini dile getiriyordu ve bu soruşturmaların başkan için önemli olduğunu biliyorduk" diye konuştu.

"Yönetimdeki herkes biliyordu"

Sondland, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dahil Trump yönetiminin üst düzey üyelerini Başkan Trump’ın soruşturma konusunda Ukrayna’yla baskısıyla ilgili bilgilendirdiğini belirtti.

Sondland, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, Ukrayna'ya yönelik Amerikan askeri yardımlarının soruşturma taleplerine "bağlanmasından" endişe duyduğunu bizzat ilettiğini de söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’ndaki oturumun açış konuşmasında Sondland, Ukrayna konusunda ‘al-ver’ ilişkisinin olduğunun Trump yönetimi içinde iyice bilindiğini söyledi.

Trump, Sondlan'ı dinlerken keçeli kalemle notlar aldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, kendisi hakkındaki azil soruşturmasında "Beyaz Saray'ı en fazla kaygılandıran tanık" olarak nitelenen ABD'nin Avrupa Birliği elçisi Gordon Sondland'ı televizyondan dinlerken keçeli kalemle notlar aldığı ortaya çıktı.

Trump'ın Sondland'ı dinlerken aldığı notlar.
Trump'ın Sondland'ı dinlerken aldığı notlar.

Trump daha sonra Beyaz Saray'ın bahçesinde bu notlarını gazetecilere okudu.

Büyük harflerle yazılan notlarda "Hiçbir şey istemiyorum. Hiçbir şey istemiyorum. Quid pro quo (verilen bir şey karşılığında alınan bir şey) istemiyorum. (Ukrayna Cumhurbaşkanı) Zelinsky'e doğru olan şeyi yapmasını söyle. ABD Başkanı'nın son sözü bu" yazıyor.

Trump dijitalden analoğa geçti

Amerikan medyasında yer alan yorumlarda Trump'ın, 'kaderini etkileyecek bir soruşturmada medyanın karşısına alelacele alınmış notlarla çıkması' yadırganırken spin.com sitesi notları ABD Başkanı'nın zaman zaman yazım yanlışları içeren Twitter mesajlarına benzetti.

Site, "Öfkeyle yazılmış Twitter mesajları gibi. Her şey aynı sadece internet bağlantısı yok. Trump dijitalden analoğa geçti" dedi.

Trump neyle suçlanıyor?

ABD Başkanı Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuzda telefon görüşmesi yapmış, görüşmede Zelenskiy'e rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia edilmiş, ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı.

Trump ise Zelenskiy ile görüşmesinin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş ancak telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık askeri ve mali yardımın askıya alındığını açıklaması dikkati çekmişti. Beyaz Saray, görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu. Temsilciler Meclisi'nde azil soruşturmasının usullerini belirlemiş, kamuya açık oturumların yapılmasını kararlaştırmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump 3 Kasım 2020'de ABD'de yapılacak başkanlık seçiminde olası Demokrat adaylardan Joe Biden ve oğlu Hunter Biden'ı soruşturmaları için Ukrayna'ya askeri yardımı kesmekle suçlanıyor.

Biden oğluna yönelik suçlamaları reddediyor

Demokrat Parti aday adayı Joe Biden’a katıldığı bir programda "Bir başkanın ailesinin yabancı iş bağlantıları olması kabul edilmezken, siz başkan yardımcısıyken neden oğlunuz için kabul görsün" sorusu yöneltilmişti.

Joe Biden-Hunter Biden(oğlu)
Joe Biden-Hunter Biden(oğlu)

"Oğlum yanlış bir şey yapmadı. Ben yanlış bir şey yapmadım’’ diyen Biden, "Oğlumun açıklaması her şeyi anlatıyor diyerek" Hunter Biden’in televizyon kanalı ABC’ye verdiği mülakatı işaret etti. Joe Biden, "Trump benim peşime düştü çünkü aday olursam onu davul gibi döveceğimi biliyor" demişti.

Biden, "Oğlunuza Ukrayna’da iş yapmasına izin vermekle hata mı yaptınız" sorusunaysa "Oğlumla bu konuları hiç konuşmadım. Potansiyel bir çıkar çatışması yoktu" yanıtını vermişti.

Azil soruşturması Trump'a olan desteği artırıyor mu?

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir anket, azil soruşturmasının devam ettiği kasım ayında Başkan Donald Trump'ı onaylayanların oranının 2 puan arttığına işaret etti.

Küresel araştırma şirketi Gallup'ın bin 15 yetişkin Amerikalı üzerinde yaptığı anket sonucuna göre Trump'ın onay oranı yüzde 2 arttı.

 1970'lerde azil soruşturması açılan eski ABD Başkanı Richard Nixon'ın azil soruşturmasının ardından onay oranlarında ciddi bir azalma saptanmıştı.
1970'lerde azil soruşturması açılan eski ABD Başkanı Richard Nixon'ın azil soruşturmasının ardından onay oranlarında ciddi bir azalma saptanmıştı.

Aynı şirketin ekimde yaptığı ankette Trump'ın onay oranı yüzde 41 çıkarken bu oran 1-14 Kasım'da yüzde 43'e yükseldi. Ankete katılanlardan yüzde 48'i Trump'ın azlini desteklediğini vurgularken, yüzde 50'si Başkanın azline karşı çıktığı yönünde fikir bildirdi.

Gallup'un raporunda Trump'ın, Cumhuriyetçi Parti destekçileri arasındaki onay rakamının, azil sürecinde değişmediği ve yüzde 90'da kaldığı vurgulandı.

Putin: Tanrı’ya şükür kimse bizi artık ABD seçimine müdahale ile suçlamıyor

ABD Kongresi’nde Trump hakkındaki azil soruşturmasında kamuya açık oturumlar devam ederken Rusya Cumhurbaşkanı’ndan da Washington’daki yoğun gündemle ilgili açıklama geldi.

Vladimir Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Washington’daki siyasi savaşların Rusya iddialarını geride bırakmasından memnun olduğunu” söyledi. Putin, “Tanrı’ya şükür, kimse bizi artık ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlamıyor. Şimdi Ukrayna’yı suçluyorlar” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >