ABD Başkanı Trump'ın 10 yıldır vergi ödemediği iddia edildi

ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv)
ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv)

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'vergi ödemediğine' ilişkin iddialar ABD gündemini işgal ediyor. Trump iddiaları yalanlarken, denetimden sonra vergi kayıtlarını açıklayacağını duyurdu.

ABD medyası, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçmiş vergi borçlarına ilişkin haber yayınladı. New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın uzun süredir tartışma konusu olan vergi kayıtlarını ele geçiren gazete, Trump'ın ödemesi gereken milyonlarca dolar borcu olduğu ve mülklerinin zarar ettiğini iddia etti.

NY Times Trump'ın vergi kayıtlarına ulaştı

ABD Başkanı Trump'ın şirketlerinin zararının karından daha fazla olduğu gerekçesiyle 10 yıl boyunca hiç vergi ödemediği iddia edilen haberde, 2016 ve 2017 yıllarında ise sadece 750'şer dolar vergi ödediği belirtildi. ABD Başkanı Trump ise New York Times'ın haberini yalanlayarak ''Tamamen uydurma haber'' değerlendirmesinde bulundu.


Denetimden sonra açıklayacak

Ne kadar vergi ödediği yönündeki soruları yanıtlamayan Trump, vergi beyanının şu an denetimde olduğunu ve denetimin tamamlanmasının ardından vergi kayıtlarını açıklayacağını kaydetti.

'Trump yalnız değil'

Ön seçimlerde Joe Biden'a karşı yarışan Demokrat Aday Bernie Sanders da Trump'ın vergi kayıtları ile ilgili açıklama yaptı. Sanders, Trump'ın bu konuda yalnız olmadığını, Trump'ın onayladığı yeni yasa sonrası birçok dev şirketin federal vergi ödemediğini söyledi. Sanders'ın açıklamasına göre Amazon, General Motors, Netflix, FedEx ve Starbucks gibi şirketler yasa onaylandıktan bir yıl sonra federal vergi ödemedi.

Sander attığı tweette, "Dr. King haklıydı. ABD'de yoksullar için kapitalizm, zenginler için sosyalizm var" ifadelerini kullandı.

Başkanlar vergi kayıtlarını ilan etmek zorunda mı?

Trump'ın vergi beyannameleri 2016 yılından bu yana seçim kampanyalarında gündeme gelen bir konu. Trump, 1969-1974 yılları arasında ABD başkanı olan Richard Nixon'dan bu yana vergi beyannamelerini kamuoyuna açıklamayan ilk başkan. Nixon'ın inisiyatif alarak başlattığı bu gelenek, başkanlar için bir zorunluluk taşımıyor.

Trump'ın mali bilgilerini kamuoyu ile paylaşmayı reddetmesi hakkında çeşitli spekülasyonların gündeme gelmesine neden oluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >