ABD başkanlık seçiminde son durum: Biden kazanmaya çok yakın

Başkanlık yarışında kazanmaya yakın isim Joe Biden
Başkanlık yarışında kazanmaya yakın isim Joe Biden

ABD başkanlık seçimleri, katılım oranı ve yaşanan belirsizliklerle tarihinin en ilginç yarışı olmaya devam ediyor. Başkan Trump ve Joe Biden arasındaki yarışın şu anlık galibi Biden gibi gözüküyor ancak kritik eyaletlerdeki en ufak bir değişim tabloyu değiştirebilir. Son duruma göre Biden'ın 264, Trump'ın 214 delegesi bulunuyor. Başkan Trump, Biden'ın öne geçtiği Wisconsin'de oyların yeniden sayılması, Michigan, Pennsylvania ve Georgia'da oy sayımının durdurulması için dava açtı. Trump Georgia ve Pennsylvania'da hala az bir farkla lider bulunuyor.

ABD başkanlık seçiminde belirsizlik sürüyor.

Başkan Trump dün yaptığı konuşmada, seçimi kazandıklarını ama oyların sonra "sihirli bir şekilde" yok olduğunu öne sürmüştü. Demokrat aday Joe Biden ise kazandık demediğini ancak zafere çok yakın olduklarını dile getirmişti. Biden ve ekibi, posta yoluyla kullanılan oylara güveniyor.

  • Seçimlerde, 270 delege sayısına ulaşan taraf başkan olmayı garantiliyor. Biden'ın şu an 263, Trump'ın ise 214 delegesi bulunuyor.

Biden kritik eyaletlerde öne geçti

Associated Press (AP) Biden'ın Wisconsin eyaletinde zafer ilan ettiğini duyurdu. Dün de Michigan'ı Trump'tan geri almayı başarmıştı.

Wisconsin ve Michigan seçim sonucu etkileyecek kritik eyaletlerden. Trump 2016 seçimlerinde bu iki eyaleti kazanmayı başarmıştı.

Son duruma göre, Biden'ın başkan olabilmesi için 6 delege çıkaran Nevada'yı kazanması yetiyor. Demokratlar, 2016 seçimlerinde Nevada'yı kazanmıştı.

Trump duruma tepki gösterdi

Trump ekibi, Wisconsin'de oyların yeniden sayılması, Michigan, Pennsylvania ve Georgia'da sayımların durdurulması için dava açtı. Bu durum, kesin seçim sonucunun yaklaşık bir ay ertelenmesine neden olabilir.

Durum değişir mi?

AP'ye göre Biden'ın Arizona zaferi kesin. Ancak bazı yayın kuruluşları, Trump'ın Arizona'da hala kazanabileceğini öne sürüyor. Tablo şu an gibi devam ederse, Biden'ın başkan olması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >