ABD, Çinli Huawei ve ZTE'yi tamamen yasaklayabilir

Huawei
Huawei

ABD ve Çin arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken Beyaz Saray'ın yeni planı ortaya çıktı. Yeni bilgilere göre ABD, operatörlere ekipman tedarik eden Huawei ve ZTE'yi tamamen yasaklamayı hedefliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Amerika Birleşik Devletleri ve Çinli üreticiler arasındaki gerilim sürüyor. Son birkaç ayda ivme kazanan bu zıtlaşma aslında satışların yasaklamasından çıkıp bambaşka bir boyuta geçti. Huawei birkaç haftadır bilgi hırsızlığı ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. ABD ise Çinli üreticiyi köşeye sıkıştırmak için çalışmalara devam ediyor.

Donald Trump hükümeti, Huawei ve ZTE'yi son birkaç aydır köşeye sıkıştırıyor. Son haftalarda çıkan bilgi sızdırma ve dolandırıcılık suçlamalarını da bunun için kullanıyor.
Donald Trump hükümeti, Huawei ve ZTE'yi son birkaç aydır köşeye sıkıştırıyor. Son haftalarda çıkan bilgi sızdırma ve dolandırıcılık suçlamalarını da bunun için kullanıyor.

Bu hafta kesinleşebilir

Trumphükümeti bu kez de operatörlerin Çinli telekomşirketlerine ekipman tedarik etmesini yasaklıyor. Yani asıl hedeflenen bu. Hatta düzenlemenin bu hafta içinde gerçekleşeceği söyleniyor.

İşin ilginç yanı ise Donald Trump'ın bu düzenlemeyi 'Çinli telekom şirketlerinin teknolojileri çalmasıyla' bağdaştırarak yapması. Yani az önce bahsettiğimiz T-Mobile ile yaşanan bilgi hırsızlığı konusu ABD'nin güçlenmiş oldu.

Peki hangi şirketler etkilenecek?

Belki de mutlaka sorulması gereken sorulardan biri bu. Çünkü olay yalnızca Huawei özelinde gerçekleşmiyor. Ek olarak diğer Çinli üreticiler için de büyük önem taşıyor. ZTE de bunlardan biri. Haber kaynakları, Mobile World Congress öncesinde konunun netlik kazanacağından bahsediyor.

Şimdi en çok merak edilenlerden bir diğeri ise Çin hükümetinin yanıtı. Tabii Huawei ve ZTE'den de çarpıcı açıklamaların gelmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >