ABD, Çinli telekomünikasyon şirketlerinin Küba'da ajanlık faaliyetlerinde bulunduğundan şüpheleniyor

ABD'de Huawei'ye yönelik inceleme sürüyor
ABD'de Huawei'ye yönelik inceleme sürüyor

ABD, Çinli telekomünikasyon şirketleri Huawei ve ZTE'nin, Çin'in Küba'da yürüttüğü iddia edilen istihbarat faaliyetlerine destek olduğundan şüphe ediyor.

Wall Street Journal'a da yayınlanan ve ismini açıklamayan kaynaklara dayanarak aktarılan habere göre, gizli dinleme operasyonlarının yapıldığı yerlerde, Huawei ve ZTE çalışanlarının giriş çıkış yaptığına dair istihbarat toplandığı değerlendirildi.

Bu istihbaratın eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde dile getirilen "Çinli teknoloji şirketleri, Çin'in casusluk faaliyetlerine katkıda bulunuyor" iddiasını desteklediği ifade edildi.

Beyaz Saray'ın, bu iddialara ilişkin bir açıklama yapmadığı ve Biden yönetiminin incelemesini sürdürüp sürdürmediği henüz bilinmiyor.

Huawei tarafından yapılan açıklamada, "temelsiz suçlamaların" reddedildiği ifade edilirken, ZTE ise konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

ABD'nin Temsilciler Meclisi'nde Çin Komünist Partisi'nin faaliyetlerini inceleyen alt komitenin lideri olan Cumhuriyetçi Mike Gallagher, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya yazdığı mektupta, Huawei, ZTE ve "Great Dragon Information Technology Group" gibi Çinli telekomünikasyon şirketlerinin Küba'daki çalışmalarının normal seyrinde devam ettiğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Gallagher, Çin'in askeri gücünü artırmak için ticari şirketleri kullandığına dair bilgiler aktararak, Çin'in istihbarat yeteneklerini geliştirme çabalarının Çin'e ait telekomünikasyon şirketleri tarafından "muhtemelen" desteklendiğini vurguladı.

Ayrıca, Gallagher, Çin istihbaratının Küba'daki şirketleri, ülkeye giriş çıkışlarında bir tür kılıf olarak kullanabileceğine dikkat çekti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >