ABD doğruladı: Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildi

Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildi
Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildi

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı saldırının ardından Ukrayna direnmeye devam ediyor. Ukrayna ordusu Rus işgalcilerin İzyum'da geri püskürtüldüğünü ve Marinka kasabasının geri alındığını açıkladı. Rus işgalcilerin bir sonraki hedefi, M03 karayolu üzerindeki 125 bin kişinin yaşadığı Slovyansk şehri olduğu belirtildi. Bir ABD'li yetkili, Başkan Biden'ın büyük bir silah yardımını daha birkaç gün içinde ilan edebileceğini duyurdu. Ukrayna'ya kaç savaş uçağı gönderildiği ve uçakların menşei henüz bilinmiyor. Ancak jetlerin Rus üretimi olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

Rusya'nın uzun süredir beklenen Donbas saldırısı yaklaşık 500 kilometreyi bulan bumerang şeklinde bir hat boyunca başladı, ABD ve müttefikleri Ukrayna'ya yeni bir silah yardımını duyurmaya hazırlanıyor.

Rus işgalcilerin bir sonraki hedef Slovyansk kenti

Donetsk'in büyük kısmı ve Luhansk'ın kritik bölgeleri hâlâ Ukrayna'nın kontrolünde; bu sebeple Rusya güçleri doğudaki güçlü Ukrayna birliklerini kuzey, güney ve doğudan yaklaşarak kuşatma altına almaya çalışıyor. Londra'daki King's College'da çatışma ve güvenlik dersleri veren akademisyen Tracey German, "Bu kontrol etmek için çok büyük bir alan, bunun coğrafi zorluklarını da gözardı etmemeliyiz" diyor.

Kritik İzyum şehrine girmeyi başaran Rus işgalcilerin bir sonraki hedefi, M03 karayolu üzerindeki 125 bin kişinin yaşadığı Slovyansk şehri. Bu şehir de Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından 2014'te kuşatılmış, ardından Ukrayna güçlerince geri alınmıştı. Slovyansk'ın ardından da hemen güneyindeki Kramatorsk geliyor. ABD merkezli Institute for the Study of War'a (ISW) göre, eğer Ukrayna Slovyansk'ta Rus güçlerine karşı durmayı başarırsa, Rusya'nın iki bölgenin tamamını ele geçirme planı 'muhtemelen başarısızlıkla sonuçlanacak.'

Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildi
Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildi

"Moskova, Ukrayna güçlerine teslim çağrısı yaptı"

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kiev çevresinden çekilmek zorunda kalan ve binlerce kayıp verdiği bilinen Rus ordusunun Harkov'dan başlayıp güneydeki Herson'a kadar uzanan 500 kilometrelik cephe hattına yeni birlikler yığdığını bildiriyor. Bir ABD'li yetkili Vladimir Putin'in Donbas'a iki ayrı taktik tabur daha konuşlandırdığını söyledi. Hafta başından bu yana Harkov ve Kramatorsk ölümcül saldırılar altında. Zaporizhzhia ve Dnipro gibi ülkenin orta kesimindeki şehirlere de Rus füzeleri atıldı. Çarşamba sabahı ise güneydeki Mykolaiv şehrinde peş peşe patlama sesleri duyuldu. Mykolaiv yakınlarındaki Bashtanka kasabasında bir hastaneye top mermileri isabet etti. Halen Rusya'nın tamamen kontrolü sağlayamadığı Mariupol'de ise Moskova Ukrayna güçlerine bir kez daha teslim olmaları çağrısı yaptı.

Ukrayna ordusu ise bu sabah yaptığı açıklamada Donbas'taki Rus saldırılarının püskürtüldüğünü ve birçok cephe hattında başarılı misillemelerde bulunulduğunu duyurdu. Açıklamaya göre, Rus işgalciler Harkov'daki Ukrayna birliklerini ve kritik altyapı tesislerini hedef aldı. İzyum'daki saldırı ise Rusların ağır kayıp vermesiyle başarısız oldu. Ukrayna ordusu, Donbas'taki Marinka kasabasını Rus işgalcilerden geri almayı başardı.

Ukrayna'ya üç milyar dolar silah desteği sağlandı

ABD Başkanı Joe Biden ve müttefik ülkelerin liderleri video konferans yöntemiyle bir buçuk saat görüştü. Online buluşmada İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa lideri Emmanuel Macron, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile Polonya ve Romanya liderleri yer aldı. Bir ABD'li yetkili, Başkan Biden'ın büyük bir silah yardımını daha birkaç gün içinde ilan edebileceğini söyledi. Gazetecilerin daha fazla ağır silahlar gönderilip gönderilmeyeceğini sorması üzerine ise Joe Biden "Evet" yanıtını verdi. Yardımın, bir önceki pakette olduğu gibi 800 milyon doları bulması bekleniyor. ABD'nin işgalin başlangıcından bugüne kadar Ukrayna'ya sağladığı silah desteğinin tutarı üç milyar dolar.

Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildi
Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildi

Pentagon jetleri doğruladı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise, Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildiğini resmen doğruladı. Sözcü John Kirby, "Ukraynalıların şu anda iki hafta önce olduğundan daha fazla uçağı var. Bu tesadüf değil. Bu, onların bildiği uçak tiplerinden tedarik edebildikleri içindir" dedi. Birçok ülkenin Ukrayna'ya savaş uçağı sağladığını aktaran sözcü Kirby, Kiev yönetiminin elinde ayrıca uçakları havada tutmak için yedek parçalar bulunduğunu da ekledi. Pentagon'un verdiği bilgiye göre, Washington Ukrayna'ya uçak yedek parçaları gönderdi.

Rusya, ABD ve Batılı müttefiklerini Ukrayna'ya ağır silah göndermeleri halinde savaşa doğrudan müdahil olabilecekleri yönünde uyarmıştı. ABD ve müttefiklerinin gönderdiği tanksavar füzeleri, Kiev çevresinde yaklaşık bir ay süren çatışmaların kaderini belirlemiş ve ağır kayıplar veren Rus ordusu çekilmek zorunda kalmıştı. Ukrayna'ya kaç savaş uçağı gönderildiği ve uçakların menşei henüz bilinmiyor. Ancak jetlerin Rus üretimi olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Kiev yönetimi, Batılı ülkelerden Rus üretimi MiG-29 savaş uçakları istemişti ve söz konusu jetler bazı Avrupalı ülkelerin envanterinde bulunuyor.

Savaş uçağı tedarikinin Donbas muharebelerinin kaderi için bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >