ABD Hava Kuvvetleri'nden açıklama: 'Gelin bizi hack'leyin!'

ABD Hava Kuvvetleri, kendi açıklarını tespit etmek için hacker'larla çalışacak.

● ABD Hava Kuvvetleri, beyaz şapkalı hacker'lara yönelik yeni bir yarışma düzenleyeceğini resmen açıkladı.

● Dünya yörüngesinde bulunan Amerika Birleşik Devletleri menşeli uydulardaki güvenlik açıklarını belirlemek için yarışacak olan hacker'lar, ABD Hava Kuvvetleri'nin bulunduğu uyduları ele geçirmeye çalışacak.

● Etkinlik, ABD Hava Kuvvetleri'nin 'tehlikeli' sayılabilecek organizasyonlarla mücadele için geliştirdiği bir tatbikat olarak nitelendiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, dünya yörüngesinde bulunan ABD uydularındaki güvenlik açıklarını ve problemleri tespit edebilmek için özel bir yarışma düzenleme kararı aldı. Yörüngede bulunan uydunun kontrolünü ele geçirip geçiremeyeceklerinin test edileceği yarışmada hackerlardan uydu kamerasını aya çevirmeleri istenecek. Yarışma, uluslararası hacker konferansı olarak nitelendirilen DEF-CON'un önümüzdeki yılki etkinliğinde hayata geçirilecek.

ABD Hava Kuvvetleri, özel bir yarışma ile 'kendi açıklarını' tespit etmeye çalışacak.
ABD Hava Kuvvetleri, özel bir yarışma ile 'kendi açıklarını' tespit etmeye çalışacak.

Çok sayıda şirketin, açıklarını keşfedebilmek için beyazşapkalı hackerlardan destek aldığı biliniyor. Fakat bağımsız araştırmacıların sistemlerini test etmesini talep edenler yalnızca şirketler değil. ABD Hava Kuvvetleri'nin dünya yörüngesinde bulunan uydularındaki güvenlik açıklarını bulmaları için beyaz şapkalı hackerlar ile yarışma düzenleyeceğini ifade eden siber güvenlik oluşumu Bidefender'ın Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, özel şirketlere ek olarak devletlerin de idari ve askeri alanlardaki sistemleri için hack yarışmaları düzenlemeye başladığını ifade etti.

ABD Hava Kuvvetleri, beyaz şapkalı hacker'lardan yardım isteyecek.
ABD Hava Kuvvetleri, beyaz şapkalı hacker'lardan yardım isteyecek.

"ABD Hava Kuvvetleri'nin başlattığı çalışma, bir kırılma noktası!'

Güvenlik açıklarını tespit eden ve sorumlu bir biçimde kamuoyuyla paylaşan bağımsız araştırmacılara binlerce dolarlık ödüller tanımlayan yarışmalar sıklıkla gerçekleştiriliyor. Fakat ABD Hava Kuvvetleri'nin son girişimi, devletlerin de bu tip yaklaşımlara sıcak bakmaya başladığının en önemli kanıtı olarak karşımızda.

Yörüngede bulunan uydunun kontrolünü ele geçirip geçirememek konusunda yarışacak olan hackerlar, kameralarını aya çevirmeye de çalışacak. Bir grup sivil araştırmacının Las Vegas'ta düzenlenen DEF-CON hack konferansında F-15 savaş uçağı sisteminde bulunan ciddi güvenlik açıklarını ortaya çıkarmasının fazlasıyla dikkati çektiğini hatırlatan Barbaros Akkoyunlu, ABD Hava Kuvvetleri'nin yörüngedeki uyduları için de yarışma düzenlemesinin bir kırılma anı olduğunu ifade etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >