ABD, Irak ve Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürecek

Arşiv
Arşiv

Başkan Trump'ın 2016'dan beri "Süresiz savaşları durduracağız" açıklaması başkanlığı bırakmadan kısa bir süre önce de uygulanmaya devam ediyor. Alınan karar göre ABD, Afganistan ve Irak'taki askerini azaltmaya devam edecek ve bu sayın iki ülkede ayrı ayrı 2 bin 500 olacak.

ABD Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, ABD'nin, Afganistan ve Irak'taki asker sayısını 15 Ocak 2021 itibarıyla 2 bin 500'e düşüreceklerini açıkladı.

Miller, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kararının ulusal güvenlik öncelikleri ile uyumlu olduğunu ve aylardır ulusal güvenlik ekibi ile yaptığı istişarelere dayandığını söyledi.

"Süresiz savaşların ağır yükünden kurtaracağız"

Miller, bu konuda başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani olmak üzere birçok müttefik ülke liderleri ile istişare ettiğini ifade etti.

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Afganistan ve Irak'ın işgali ile başlayan savaşları bitireceklerini vurgulayan Christopher Miller, "Çocuklarımızı bu süresiz savaşların ağır yükünden kurtaracağız" diye konuştu.

Karar yeni değil

Konuyla ilgili basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan bir savunma yetkilisi ise Trump'ın çekilme kararını ulusal güvenlik kabinesinin tavsiyesi doğrultusunda aldığını ve bu kararın başkanlık yarışına katıldığı 2016'dan bu yana Amerikan halkına verdiği sözle uyumlu olduğunu belirtti.

Ancak Trump'ın başkanlığı bırakmasından kısa bir süre bunu yapması Seçilmiş Başkan Joe Biden'ı zora sokmak için mi süreç hızlandırılıyor sorusunu akıllara getirdi.

  • Joe Biden, ABD'nin Orta Doğu'dan asker çekmesine karşı ve bu durumun bölgedeki terör örgülerine yarayacağını düşünüyor.

Bağdat Yeşil Bölge'ye füzeli saldırı

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Meyda Ağı tarafından yapılan açıklamada, Bağdat’ta yaşanan füze saldırısının 4'ünün Yeşil Bölge’ye, 2 füzenin Tıp Şehri Hastanesi ile Zevra Parkı yakınlarına düştüğü ve geriye kalan 1 füzenin de havada patladığı belirtildi.

Saldırıda 1 çocuğun hayatını kaybettiği, 5 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

  • Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği ve diğer bazı yabancı misyon temsilcilikleriyle hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye 4 füzeyle saldırı düzenlenmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >