ABD Irak'tan 'acil durumlarda' çekilme emri verdi

Irak'taki ABD Elçiliği Binası
Irak'taki ABD Elçiliği Binası

● ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre kritik durumlarda görevli kişiler dışındaki bütün personeller Irak'tan ayrılacak.

● ABD ayrıca Irak Büyükelçiliği ve Erbil Konsolosluğu'ndaki vize işlemlerini geçici bir süre için askıya aldı.

● ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarını"bölgede artan gerginlik" nedeniyle Irak'a seyahat etmemeleri konusunda uyarmış, ülkeye seyahat etmeye karar veren vatandaşların vasiyetlerini hazırlamaları gerektiğini de belirtti.

● Kararın ABD'nin son dönemde Irak'ın komşusu İran üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde alınması dikkati çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Irak'ta bulunan ve "acil durum personeli olmayan" tüm ABD devlet çalışanlarını geri çağırdı.

Yayımlanan bildiride "Irak'ın en kısa süre içinde terk edilmesi gerektiği ve ABD'ye ait tesislerden uzak durulması gerektiği" bildirildi.

Vize hizmetleri de geçici olarak verilmeyecek

Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı bildiride geçici olarak bu konsoloslukların vize servislerini durdurduğunu da açıkladı.

Irak'a seyahat uyarısı

Dışişleri Bakanlığı'nın bildiri ile birlikte yayımladığı 15 Mayıs tarihli "Irak'a seyahat uyarısında" ABD'li vatandaşların ve batılı şirketlerin terörist gruplar tarafından hedef alınabileceği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca Irak'ta yaşayan ABD vatandaşlarını Suriye'ye geçmemeleri konusunda ve İran'ın Kurdistan bölgesinin sınırlarını ihlal etmemeleri konusunda uyardı.

ABD'nin Irak hakkında yayımladığı seyahat uyarısında, ülkeye seyahat etmeye karar veren vatandaşların vasiyetlerini hazırlamaları ve çocuklarına kimin bakacağı hakkında bir plan yapmaları gerektiği belirtildi.

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği Binası
Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği Binası

ABD'nin Basra Başkonsolosluğu kapanıyor

ABD'nin Basra'daki Başkonsolosluğu'nun kapatılacağı, Bağdat'taki konsolosluğun ise ABD vatandaşlarına servis vermeye devam edeceği açıklandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün Irak'taki koalisyon güçlerinin "bir tehdit" nedeniyle yüksek alarma geçirildiğini açıklamıştı.

Geçtiğimiz hafta Bağdat'ta intihar saldırısı düzenlenmişti

  • Son aylarda terör ve saldırılardan uzak bir istikrar ortamının hakim olduğu Bağdat'ta terör örgütü DAEŞ geçen hafta El-Cemile semtinde bulunan çarşıda intihar saldırısı düzenlemiş, 7 kişi kişi yaşamını yitirmişti.

 Teröristin üzerindeki bombayı infilak ettirmesi sonucu yanan araçlar görünüyor.
Teröristin üzerindeki bombayı infilak ettirmesi sonucu yanan araçlar görünüyor.

ABD- İran arasında büyük gerilim

Bu kararın Washigton'ın son dönemde Irak'ın komşusu İran üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde alınması dikkati çekti.

ABD ile İran arasındaki gerilim ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle arttı.

Anlaşma kapsamında rafa kalkan yaptırımların yeniden başlatılması ve İran ile ticaret yapan ülkelere baskı uygulanması iki ülke arasındaki gerilimi had safhaya çıkardı.

Nitekim ABD, İran'la artan gerilim üzerine Orta Doğu'ya "USS Arlington" amfibi savaş gemisi ve bir Patriot hava savunma bataryasını sevk etti.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • “Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının hafta başında talep ettiği ek askeri güç talebinin bir parçası olarak, komutanlığın görev bölgesine USS Arlington (LPD-24) gemisi ve bir Patriot bataryasının gönderilmesini onayladı”

Bu unsurların da İran’ın ABD’ye ait bazı hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine bölgeye gönderilen “USS Abraham Lincoln” Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile Bombardıman Görev Gücü’ne katılacağı belirtilen açıklamada, “Savunma Bakanlığı İran rejimi, ordusu ve destekledikleri güçlerin faaliyetlerini yakından izlemektedir” denildi.

Tahran'dan ABD'ye yanıt: ABD'nin niyeti psikolojik savaş

ABD'nin Orta Doğu’daki askeri varlığı artırması İran’ın ABD’ye ait hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine alındı.

İran ise saldırı hazırlığı iddialarını reddetti. İran’ın BM Temsilcisi, Tahran’ın ABD’nin Orta Doğu’daki güçlerine saldırı için yeşil ışık yaktığı söylentilerinin Amerikan yetkililerinin yaydığı ‘sahte istihbarat’ olduğunu savundu. Tahran, ABD’nin bölgedeki askeri gücünü artırmasını psikolojik savaş olarak yorumladı. Askeri sevkıyatın açıklanmamasının ardından, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’e yakın din adamlarından Ayetullah Yusuf Tabatabai Nejad, “Milyarlarca dolarlık filoları bir füze ile yok edilebilir” yorumunu yaptı.

New York Times: Ortadoğu'ya 120 bin ABD askeri gönderilebilir

ABD'nin saygın gazetelerinde New York Times ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla katıldığı toplantıda, İran’ın ABD güçlerine saldırması durumunda Ortadoğu’ya 120 bin Amerikan askerinin gönderilmesi planının gündeme geldiğini yazmıştı.Trump'tan gazetenin haberine yalanlama geldi.

"Tabiki bunun için bir planlama yapmadık"

New York Times gazetesinin İran haberi, ABD Başkanı Donald Trump’a soruldu. Beyaz Saray’dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump gazetenin, İran’ın ABD güçlerine saldırması halinde Ortadoğu’ya 120 bin asker gönderilmesini öngören askeri planın görüşüldüğü haberini yalanladı.

Trump “Bence bu yalan haber, tamam mı? Böyle bir şey yapar mıyım? Tabii ki. Ama bunun için bir planlama yapmadık. Umarım böyle bir plan yapmak zorunda da kalmayız. Eğer böyle bir şey yaparsak, bahsedilenden daha fazla asker göndeririz” ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >