ABD, Kanada sınırı üzerinde 'tanımlanamayan bir cismi' daha düşürdüğünü açıkladı

Arşiv
Arşiv

ABD Savunma Bakanlığı 12 Şubat'ta bir F-16’nın ABD’nin Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde, uçan bir cismi başarıyla vurduğunu açıkladı.

ABD ordusunun, Kanada sınırındaki Michigan eyaletindekinin Huron Gölü üzerinde uçan tanımlanamayan bir cismi düşürdüğü bildirildi.

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) Çin balonu ile Alaska ve Kanada üzerinde tanımlanamayan cisimleri düşürmesinin ardından, bu kez ABD ile Kanada sınırında uçan, tanımlanamayan bir cisim için harekete geçti.

NORAD'ın, ABD-Kanada sınırında yer alan Michigan ve Huron gölleri bölgesini kısa süreli uçuşa kapatmasının ardından, tanımlanamayan bir cismi daha düşürdüğü ortaya çıktı.

NORAD'ın eylemlerine dair yapılan yazılı açıklamada 12 Şubat'ta yerel saatle 14:42’de, ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatı ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve askeri liderliğin tavsiyelerine dayanarak bir F-16’nın ABD’nin Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde, ABD hava sahasında yaklaşık 20 bin fit yükseklikle havadaki uçan bir cismi başarıyla vurmak için AIM9x füzesi fırlattığı belirtildi. Herhangi bir sivilin yaralandığı veya etkilediğine dair belirti olmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Cismin rotası ve rakımı, sivil havacılık için bir tehlike olabileceği de dahil olmak üzere endişelere yol açtı. Bu atış için seçilen yer, bize enkaz kurtarma şansını artırırken, yerdeki insanların etkilenmesinden kaçınma fırsatı verdi. Herhangi bir sivilin yaralandığı veya başka bir şekilde etkilendiğine dair hiçbir belirti yok. Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı, nesneyi Pazar sabahı tespit etti ve görsel ve radar takibini sürdürdü. Uçuş yoluna ve verilerine dayanarak, bu nesneyi hassas Savunma Bakanlığı bölgelerinin yakınında uçan Montana üzerinden alınan radar sinyaline makul bir şekilde bağlayabiliriz. Yerdeki herhangi bir şeye yönelik kinetik bir askeri tehdit olarak değerlendirmedik, ancak uçuş güvenlik tehlikesi ve potansiyel gözetleme yetenekleri nedeniyle bir tehdit olarak değerlendirdik. Ekibimiz şimdi daha fazlasını öğrenmek amacıyla nesneyi kurtarmak için çalışacak” denildi.

Cismin hızlı ve güvenli bir şekilde düşürüldüğünü bildirmekten memnuniyet duyuyorum.

Michigan Valisi Gretchen Whitmer de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Ulusal güvenliğimiz her zaman birinci önceliğimizdir. Hava sahamıza yakın bir nesneyi izleyen federal hükümet ve ortaklarımızla temas halindeydim. Cismin hızlı ve güvenli bir şekilde düşürüldüğünü bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Michigan Ulusal Muhafızlar hazırda bekliyor” dedi.

Michican Temsilcisi Cumhuriyetçi Jack Bergman, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Büyük Göller Bölgesindeki operasyonlar konusunda Savunma Bakanlığı benimle iletişime geçti. ABD ordusu Huron Gölü üzerinde yeni bir cismi indirdi." ifadelerini kullandı.

Emekli Korgeneral Bergman ise ABD halkının söz konusu yüksek irtifalı cisimler hakkındaki sorulara yanıt beklediğini yazdı.

İngiltere'den 'tanımlanamayan uçan cisimler' nedeniyle güvenlik incelemesi

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, biri casus balon, diğerleri 'tanımlanamayan uçan cisim' olarak açıklanan yüksek irtifada uçan 4 adet hava aracının ABD ve Kanada tarafından düşürülmesi üzerine güvenlik incelemesi başlatılacağını açıkladı.

İngiltere medyasındaki habere göre, ABD'de dün gece 'tanımlanamayan cismin' düşürülmesinin ardından açıklama yapan

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Şubat ayında düşürülen 4 cismin ne tür bir tehlike yaratacağını müttefiklerle masaya yatıracaklarını belirtti.

Wallace, "Birleşik Krallık ve müttefikleri, bu hava araçlarının hava sahalarımıza girmesinin güvenliğimiz açısından ne anlama geldiğini görmek üzere inceleme yapacak. Yaşanan durum, küresel güvenliğin nasıl daha kötüye gittiğinin yeni bir göstergesi." ifadesini kullandı.

Daha önce de tanımlanamayan objeler etkisiz hale getirilmişti

ABD ordusu, daha önce Montana üzerinde tespit ettiği Çin’e ait bir yüksek irtifa balonunu 4 Şubat’ta Güney Carolina kıyılarında vurmuştu.

Pentagon, 9 Şubat’ta Alaska üzerinde tanımlanamayan bir cisim düşürmüştü.

11 Şubat'taKanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait F-22 tipi savaş uçağının Yukon bölgesi semalarında tanımlanamayan bir objeyi etkisiz hale getirdiğini duyurmuş ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,Kanada hava sahasını ihlal eden tanımlanamayan bir cismin vurulması emrini verdim. Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD), Yukon'un üzerindeki objeyi vurdu. Kanada ve ABD uçakları havalandı ve bir ABD F-22'si objeyi başarıyla vurdu. Başkan Biden ile konuştum. Kanada Kuvvetleri şimdi nesnenin enkazını kaldıracak ve analiz edecek. Kuzey Amerika'yı izlemeye devam ettiğiniz için NORAD'a teşekkür ederiz” demişti.

Böylece ABD ordusu son 10 gün içinde bir Çin'e ait yüksek irtifa balonu ve 3 tanımlanmayan cisim olmak üzere toplam dört hava unsurunu düşürmüş oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >