ABD Kongresi, Trump-Putin telefon dökümlerini görmek istiyor

Trump-Putin
Trump-Putin

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Demokrat Adam Schiff, Kongre’nin ABD Başkanı Trump’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin başta olmak üzere dünya liderleriyle telefon konuşmalarının dökümünü almaya kararlı olduğunu açıkladı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Demokrat Adam Schiff, ABD'nin saygın yayın kuruluşlarından NBC'ye yaptığı açıklamada Putin’le ve diğer liderlerle ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmelerinin ulusal güvenliği tehdit edip etmediğini görmek için bu dökümlerin açıklanmasının bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Ne olmuştu?

İstihbarat çevrelerinden bir muhbir, Başkan Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde yeniden başkan seçilmesine yardımcı olabilecek siyasi bir istekte bulunarak görevini kötüye kullandığı şikayetinde bulunmuştu.

İddianın ortaya çıkmasının ardından Kongre üyeleri arasında Trump’ın eylemlerinin ulusal güvenliği tehlikeye atabileceği endişesi de arttı.

Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile ne konuştu?

Beyaz Saray, Kongre'den ve basından gelen 'görüşmenin içeriği kamuoyu ile paylaşılmalı' baskılarının ardından Trump - Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımladı.

ABD Başkanları ve diğer ülke liderleri arasında yapılan telefon görüşmelerinin deşifresi tutulmuyor. Bunun yerine Beyaz Saray'dan en az iki yetkili konuşmayı dinliyor ve notlar alıyor. Beyaz Saray'ın yayımladığı döküm de bu notlara dayanan bir metin.

Döküme göre, Trump, hem 2016 seçimlerinden önce Demokrat Parti Ulusal Komitesi'nin sistemine yönelik siber saldırıyı soruşturması için tutulan Crowdstrike şirketini hem de Biden'ın oğlunun şirketiyle ilgili konuyu görüşmede gündeme getiriyor.

Trump, Zelenskiy'e, kendisinden bir ricası olduğunu ve Crowdstrike şirketiyle ilgili durumu incelemesini istediğini belirtiyor.

Trump ayrıca, Demokrat Parti Ulusal Komitesi'nin Ukrayna'da olduğu söylenen sunucusunun yerinin tespit edilmesi için de yardım istiyor.

Trump şunları kaydediyor:

  • "Adalet Bakanımızın sizi ya da ekibinizi aramasını ve bu konunun sonuna kadar gitmenizi istiyorum. Dün gördüğünüz gibi, tüm bu saçmalık Robert Mueller adında bir adamın gösterdiği çok kötü bir performansla sona erdi ancak birçok şeyin çıkış noktasının Ukrayna olduğu söyleniyor. Elinizden ne gelirse, mümkün olması halinde yapmanız bizim için çok önemli"

Zelenskiy de bu konuların kendisi için de önem taşıdığını ve ABD ile işbirliği alanında yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını belirtiyor. Zelenskiy, "Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak size tüm soruşturmaların açık ve şeffaflık içinde yürütüleceğinin garantisini verebilirim" diyor.

Demokrat başkan adaylarından Joe Biden (sağda) ve oğlu Hunter
Demokrat başkan adaylarından Joe Biden (sağda) ve oğlu Hunter

Trump da buna yanıt olarak, konuyla ilgili kendi avukatı ve eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ile konuşmasının iyi olacağını söylüyor ve konuyu Biden'ın oğluna getiriyor.

Trump, "Bir başka konu da Biden'ın oğluyla ilgili ortada çok laf var, Biden'ın soruşturmayı durdurduğu söyleniyor ve birçok kişi ne olduğunu ortaya çıkartmak istiyor, o yüzden Adalet Bakanı ile birlikte çalışabilirseniz harika olur. Biden, ortalıkta soruşturmayı durdurduğunu söyleyerek böbürleniyor. Kulağa korkunç geliyor" diyor.

Zelenskiy de bir sonra atanacak olan başsavcıyı kendilerinin atayacağını ve bu nedenle de bu konuyu inceleyeceklerini söylüyor. Zelenskiy ayrıca Trump'tan konuyla ilgili ellerindeki bilgileri paylaşmasını da istiyor. Trump, telefon konuşmasının sonuna doğru Zelenskiy'e yardımlarından dolayı teşekkür ediyor ve "Beyaz Saray'a ne zaman gelmek isterseniz bir telefon edin yeter. Bize bir tarih verin, biz ayarlarız" diyor.

Eski Ukrayna Başsavcısı: Biden'ı soruşturmak için bir gerekçe yok

Eski Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko, ABD Başkanı Donald Trump'ın siyasi rakiplerinden Joe Biden veya oğlu Hunter Biden'ı Ukrayna'da soruşturmak için hiçbir gerekçe bulunmadığını söyledi. BBC'ye konuşan Lutsenko, bir soruşturma olacaksa bunun ABD'de açılması gerektiğini söyledi.

Trump'ın Ukrayna'nın Joe ve Hunter Biden'ı soruşturmasına yönelik girişimi, ABD'de kendisine karşı azil süreci başlatılmasına yol açmıştı.

"Ukrayna yasalarına göre Joe Biden veya Hunter Biden'ı soruşturacak bir gerekçe bilmiyorum" diyen Lutsenko, Hunter Biden'ın yönetim kurulunda olduğu şirkete dair suçlamaların da Biden bu şirketin yönetim kuruluna girmeden üç yıl öncesine ait olduğunu söyledi.

Eski Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko
Eski Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko

Lutsenko, 25 Temmuz'da ABD Başkanı Trump ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy arasında tartışmalara yol açan telefon görüşmesi gerçekleştiğinde Başsavcılık görevini yürütüyordu ve 29 Ağustos'ta süresini tamamlayarak görevden ayrıldı.

Trump yaşananlara ilişkin ne yorumda bulunuyor?

ABD Başkanı Trump Zelenskiy ile görüşmesinde Joe Biden'ın gündeme gelmesine rağmen bunun usulsüz bir biçimde yapılmadığını savunuyor ve hem Demokratları hem de basını 'cadı avıyla' suçluyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi:Amerikan halkı azil konusunda fikrini değiştiriyor

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi ise Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile görüşmesinin dökümü açıklanan Başkan Trump’ın azledilmesine yönelik kamuoyu desteğinin arttığını söylüyor. Pelosi bu hafta Başkan’ın karşı azil sürecinin resmen başlatılmasına desteğini ilan etmişti.

Texas Tribune gazetesinin ev sahipliği yaptığı etkinlikte konuşan Pelosi, rüzgarın farklı yönden estiğini ve Amerikan halkının azille ilgili artık daha farklı bir karara yöneldiğini söyledi.

Pelosi, bir ABD başkanının başka bir ülke liderini kendisine siyasi bir iyilik yapmaması halinde vergi mükellefleri tarafından verilen vergilerle oluşan askeri desteği göndermemekle tehdit ettiğini söyledi ve durumun açık ve net ortada olduğunu kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >