ABD neden Türkiye'ye yönelik vize işlemlerini durdurdu?

john bass
john bass

ABD Türkiye'deki tüm diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıkladı. Peki 'göçmen olmayan vize hizmetleri' neyi kapsıyor? Gerginlik nasıl başladı?

ABD dün akşam saatlerinde Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıkladı.

Gündeme bomba gibi düşen bu açıklama sonrası ABD'nin neden böyle bir karar aldığı merak konusu oldu. Biz de bu süreci ve karşılıklı diplomatik gelişmeleri sizler için derledik.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz FETÖ’den tutuklandı

                                    ABD'nin
İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz FETÖ ile irtibatlı olduğu ve ‘casusuluk’
yaptığı gerekçesiyle tutuklandıÜst
düzey 121 FTÖ mensubu ile ilişkisi tespit edilen Metin Toğuz, FETÖ tarafından
elde edilen kozmik bilgileri ABD'ye verdiği, ABD'den gelen 'Kumpas davaları,
devlet adamlaraına yönelik şantajları ve MİT tırları vb.' gibi oeprasyon
mesajlarını FETÖ hücrelerine ilettiği belirtildi.ABD Konsolosluğu çalışanı PKK'dan tutuklanmıştıterör örgütü PKK'nın sözde üst düzey sorumlusu "Behzat" kod adlı teröristin Mardin'de etkisiz hale getirilmesinin ardından bölgeye giderek halkı provokatif eylemlerle yönlendirmeye çalıştığı iddiasıyla gözaltına alınan ABD Adana Konsolosluğunda tercüman olarak görev yapan Hamza Uluçay 7 Mart'ta tutuklanmıştı.
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz FETÖ’den tutuklandı ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz FETÖ ile irtibatlı olduğu ve ‘casusuluk’ yaptığı gerekçesiyle tutuklandıÜst düzey 121 FTÖ mensubu ile ilişkisi tespit edilen Metin Toğuz, FETÖ tarafından elde edilen kozmik bilgileri ABD'ye verdiği, ABD'den gelen 'Kumpas davaları, devlet adamlaraına yönelik şantajları ve MİT tırları vb.' gibi oeprasyon mesajlarını FETÖ hücrelerine ilettiği belirtildi.ABD Konsolosluğu çalışanı PKK'dan tutuklanmıştıterör örgütü PKK'nın sözde üst düzey sorumlusu "Behzat" kod adlı teröristin Mardin'de etkisiz hale getirilmesinin ardından bölgeye giderek halkı provokatif eylemlerle yönlendirmeye çalıştığı iddiasıyla gözaltına alınan ABD Adana Konsolosluğunda tercüman olarak görev yapan Hamza Uluçay 7 Mart'ta tutuklanmıştı.
Dışişleri açıklama yaptı: Zanlı ABD konsolosluğuna kayıtlı değil

                                    
                                    Dışişleri
Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, ABD Büyükelçiliği tarafından M.T'nin
tutuklanması üzerine yayımlanan açıklamaya ilişkin soruya yazılı yanıt verdiMüftüoğlu
“25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve
bilahare tutuklanan söz konusu kişi, ABD Konsolosluğunun resmi listesinde
kayıtlı personeli olmadığı gibi herhangi bir diplomatik veya konsuler bağışıklık
sahibi de değildir.” ifadelerini kullandı.
Dışişleri açıklama yaptı: Zanlı ABD konsolosluğuna kayıtlı değil Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, ABD Büyükelçiliği tarafından M.T'nin tutuklanması üzerine yayımlanan açıklamaya ilişkin soruya yazılı yanıt verdiMüftüoğlu “25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi, ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi herhangi bir diplomatik veya konsuler bağışıklık sahibi de değildir.” ifadelerini kullandı.
ABD Büyükelçiliği Metin Topuz’u savundu: İddialar asılsız

                                    ABD’nin
Ankara Büyükelçiliği, tutuklanan Metin Topuz ile ilgili olarak “Türk hükümeti
kaynaklarınca sızdırma” ve “asılsız iddialar ile medyada yargılama”
yapılmasından büyük rahatsızlık duyulduğunu açıkladı. Medyanın yargıladığını iddia eden ABD Büyükelçiliği, yayınladığı açıklamada "Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız." diyerek Türk yargısının cevabını vermeden kendilerine göre yargılamada bulundu.Yapılan uzun açıklamada,
“Amerikan Hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk Hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız.” ifadeleri yer aldı.
ABD Büyükelçiliği Metin Topuz’u savundu: İddialar asılsız ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, tutuklanan Metin Topuz ile ilgili olarak “Türk hükümeti kaynaklarınca sızdırma” ve “asılsız iddialar ile medyada yargılama” yapılmasından büyük rahatsızlık duyulduğunu açıkladı. Medyanın yargıladığını iddia eden ABD Büyükelçiliği, yayınladığı açıklamada "Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız." diyerek Türk yargısının cevabını vermeden kendilerine göre yargılamada bulundu.Yapılan uzun açıklamada, “Amerikan Hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk Hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız.” ifadeleri yer aldı.
'Göçmen olmayan vize hizmetleri' neleri kapsıyor?

                                    
                                    ABD’nin
açıklamasında yer alan 'Göçmen olmayan vize hizmetleri’ ifadesinin neleri
kapsadığı merak edildi. Büyükelçiliğinin internet sitesinde yer alan bilgiye
göre eğitim, sağlık, iş ve diğer tüm alanlar için de vize işlemleri alınmayacak. H ve buna devlet adamlarının da dahil edildiği anlaşıldı.
'Göçmen olmayan vize hizmetleri' neleri kapsıyor? ABD’nin açıklamasında yer alan 'Göçmen olmayan vize hizmetleri’ ifadesinin neleri kapsadığı merak edildi. Büyükelçiliğinin internet sitesinde yer alan bilgiye göre eğitim, sağlık, iş ve diğer tüm alanlar için de vize işlemleri alınmayacak. H ve buna devlet adamlarının da dahil edildiği anlaşıldı.
Hükümetten ilk açıklama geldi: AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal

                                    
                                    AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, ABD'nin vize yasağına ilişkin, "Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamaları yapacak. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklama yapacak. Amerikan Büyükelçiliği'nin muhattabı bizim Washington Büyükelçiliğimizdir. Süreci takip ediyoruz. Biz son derece rasyonel yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hükümetten ilk açıklama geldi: AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, ABD'nin vize yasağına ilişkin, "Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamaları yapacak. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklama yapacak. Amerikan Büyükelçiliği'nin muhattabı bizim Washington Büyükelçiliğimizdir. Süreci takip ediyoruz. Biz son derece rasyonel yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >